İÇERİK ÖZETİ
Cinsel isteksizlik sorunları 18-24 yaş arasındaki genç erkeklerin yaklaşık olarak %6’sında ve 66-74 yaş arasındaki erkeklerin ise %41’inde görülmektedir. Türkiye’deki verilere baktığımızda erkeklerdeki cinsel isteksizlik problemi %7,3 olarak bulunmuştur. Bu sorunun çözmek için fizyolojik ve psikolojik muayenelerden gerekmektedir.
A-) Cinsel İsteksizlik Fizyolojik Muayene
Erkeklerde cinsel isteksizlik, çoğunlukla stres ve alkol kullanımından kaynaklansa da aslında altında çok ağır sağlık problemleri de bulunabilir. Psikolojik tedaviye geçmeden önce aşağıdaki sağlık sorunlarının olup olmadığını tespit etmek için fizyolojik muayene gereklidir. Herhangi bir fizyolojik sorun olmaması durumunda psikolojik tedavi için gerekli uzmanlara yönlendirilir.
- Kalp ve damar hastalıkları
- Diyabet
- Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları
- Tiroit sorunları
B-) Cinsel İsteksizlik Psikolojik Muayene
Çalışmalar cinsel istek azlığı ile depresyon, anksiyete ve somatizasyon bozuklukları arasında bir ilişki olduğunu düşünmüştür. Boşanma, ilişki çatışmaları, maddi sıkıntılar, çekici olmayan partner, partnerin performansı , öfke, stres, travma sonrası stres bozukluğu, ailevi sorunlar, ve sosyokültürel tabular gibi birçok faktör cinsel isteksizliği meydana getirebilir.
Erkekte meydana gelen cinsel istek azlığı daha çok psikoterapötik yaklaşımlarla tedavi edilmektedir. Cinsel etkileşim ve istek ile ilgili olumlu ve olumsuz duyguları tanımlamaya çalışan duygusal farkındalık; sorunu anlayabilmek için hastaya önerildiği iç görü ve anlayış; bireysel psikolojik ve nedenlerin ve etkileşim faktörlerinin ele alınıp düzeltildiği, bilişsel ve sistemik terapiler; cinsel etkileşimin önündeki engelleri aşamalı olarak aşmak için çeşitli stratejilerin kullanıldığı, davranışçı müdahalelerdir.
Cinsel terapi, danışanın eşiyle ilişki kurmasında aşamalı olarak daha bütünleşmiş ve karmaşık cinsel davranışlar için öngörülen dizilerin kullanılmasını ve cinsel isteğini engellediği düşünülen bilinç dışı süreçleri ele almak, yorumlamak, yüzleştirmek ve çift etkileşiminin yeniden yapılandırmasını içeren çeşitli terapötik müdahalelerden oluşur.
“Erkeklerde Cinsel Performans Nasıl Artırılır?” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.
Bu rahatsızlıktan mustarip erkeklerin ilişki çatışmaları varsa çift-ilişki terapisine başvurabilir. Her ne kadar bu yöntem pek geçerli olmasa da klinik deneyimler bu yaklaşımın gayet etkili olduğunu göstermiştir. Örneğin; açık ve dürüst bir yaklaşımla cinsel konularla alakalı açık iletişim kullanılması, fiziksel yakınlığa daha çok zaman ayırma, duyguları paylaşma ve yakınlık kurma ile alakalı konuşma mevcuttur.
Düşük cinsel istek daha az stres düzeyi ile ilişkili olduğu için bu erkeklerin terapiye başlamaları ve terapiyi tamamlamaları daha düşük olasılıktadır. Ayrıca erkeklerin çoğu uzun süredir bu isteksizliği yaşamaktadır. Bu da bu sorunu tedavi etmeyi daha zor bir hale getirmiştir. Cinsel isteksizliği olan erkeklerde daha uzun süreli terapilere ihtiyaç duyulmaktadır.
“Cinsel İsteği Artıran Bitkiler Nelerdir? Nasıl Kullanılmalıdır?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.