İÇERİK ÖZETİ
Tüm vajinismus problemlerinin % 90-95’i psikolojik, %5-10’u organik nedenlidir.
Psikolojik Nedenler:
1) Yanlış, çarpıtılmış dinsel ve kültürel baskılar: Fazlasıyla katı anne baba ve yanlış dini ve kültürel öğretiler (seksin kötü, sadece erkeklere özel, her zaman acı verici bir deneyim olduğu ve erkeklerin sevişirken sadece kendini düşündükleri gibi)
2) Cinsel İstismar: Geçmişteki duygusal/cinsel taciz, şiddet ya da tacize tanık olmak, bastırılmış anılar. Cinsel istismar doğrunun ve yanlışın anlaşılamadığı yaşlarda korku, güvensizlik, suçluluk, utanç gibi duyguların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
3) Korkular: İlk ilişkinin çok acılı ve ağrılı olacağı, oluk oluk kanlar akacağı, canının çok yanacağı, içinde bombalar patlayacağı, vajina girişinin küçük ve dar olduğu, kızlık zarının yırtılacağı, patlayacağı, çok kanama olursa hastaneye kaldırılabileceği, ilk gece kadın ve erkeğin birbirine kilitli kalabileceği gibi olumsuz ve yanlış telkinler kadınlarda ister istemez korkuya sebep olur. Bu korku nedeniyle kadınlar kendilerini savunma ve koruma çabaları içine girerler ve istemsiz bir şekilde vajina etrafındaki kasları kasarlar.
4) Endişe ya da stres: Endişe, daha önceki hoş olmayan cinsel deneyimler, seks konusunda olumsuzluk, suçluluk, duygusal travmalar duygusal strese sebep olur.
5) Eşl: Suiistimal, duygusal uzaklık, güvensizlik, kontrolün elden gitme endişesi.
6) Kadınların yıllardır korudukları bekaretlerini kaybetmeme m: En değerli hazineleri olan iyi kız ruhlarını, namuslarını ve bekaretlerini kaybetmemek için mücadele ederler.
7) Nedeni belli olmayan: Bazen tanımlanabilir hiçbir neden yoktur.
Vajinismus; kadının kendini koruması ve savunması amacını güden, vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Sorun ise ÇOK BÜYÜK ORANDA kişinin bilinçaltında yatmaktadır. Özellikle Batılı ülkelerde vajinismusa en sık sebep olarak geçmişte yaşanmış bir takım cinsel tacizler, tecavüzler sayılsa da ülkemizde cinsellikle ilgili tabular, kültürel, ahlaki ve dini nedenler daha ön plandadır.
Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda, yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda da (doğum, düşük, kürtaj, travmatik yapılan jinekolojik muayene gibi) vajinismus gelişebilir. (Sekonder vajinismus)
Vajinismus hastalarında çoğu zaman bilinçaltında cinselliğe ve cinsel ilişkiye yönelik kaygı-korkular yatmaktadır ve vajinayı çevreleyen kaslarının kasılması, kadını bu korktuğu durumdan koruyan bir savunma sistemi gibidir.
Bilinç altındaki gereksiz korkuları yenmek için kadının ve erkeğin rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için uygun psikolojik destek sağlanmalıdır.
Organik Nedenler
Vajinismusa neden olan en sık organik nedenler arasında; Vulvar Vestibülit Sendromu yer almaktadır. Vajinal girişte dokunmakla ağrı, hassasiyet ve kızarıklıkla kendini gösteren vestibulit sendrom vajinismus ve disparoninin (ağrılı cinsel ilişki) en sık rastlanan organik sebebidir. Vulvar vestibulitisin şu an için nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu hassas ve ağrılı bölgelerde, bazı kan hücrelerinin (mast hücreleri) oranı, normalden çok fazla olduğu gösterilmiştir. Deneyimli bir jinekolog tarafından kolayca tanınabilir.
Bunun dışında mantar enfeksiyonları, idrar yolları enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, endometriyoz, cinsel organ ya da pelvik tümörler, kistler, pelvik enflamasyon, egzama, vajina sarkmaları da vajinismus sebebi olabilir.