Güncel

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Türleri

Merhaba ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Ulubey, Adana ilinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) üzerine çalışmalar yapmaktayım. 10 yıllık çalışma hayatım boyunca hem çocuklarda ve ergenlerde hem de yetişkinlerde karşılaştığım bir sorun olan Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hakkında bireylerin oldukça az bilgiye sahip olduğunu fark ettim. Bu sebeple sizlere daha yararlı olabilmek için yazılarımda Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğuna ağırlık vermeye karar verdim. Aşırı hareketlilik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, dürtüsellik şeklinde açığa çıkan; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu bireyler sadece aşırı hareketlilik ile bağdaştırmaktadır. Oysaki Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Türleri bulunmaktadır ve her tür kendi içinde farklı belirtiler taşımaktadır.

Üç tür Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu mevcuttur. Sınıflandırması çocuktaki semptomların seviyesine göre değişir. Şunu belirtmekte fayda vardır ki; bu bozukluğa sahip çocukların hepsi aynı belirtileri aynı sıklıkta ya da şiddette göstermezler.

İlk Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu türü DİKKAT EKSİKLİĞİNİN BASKIN OLDUĞU TİPTİR.

Dikkatini toplamada ve bunu sürdürmede zorluk, önemli ayrıntıları kaçırma, dikkatin kolayca dağılması, ev ödevlerinde ve test gibi okul sınavlarında dikkatsizce hatalar yapma, ayrıntıları atlama gibi özellikler gösteren bireyler bu tipe girmektedir. Verilen yönergeleri takip etme konusunda sıkıntı yaşayan bu kişiler kendilerine konuşulduğunda uzaklara dalmış ve dinlemiyormuş gibi görünebilirler. Dikkatleri kolaylıkla yön değiştiren ve sık sık eşyalarını kaybeden bu tipler bir işi bitirmeden diğer ilgilerini çeken işi yapmaya koyulurlar. Okuldan eve döndüğünde ödevlerine ait detayları unuturlar, bu da evde tartışmaya yol açabilir. Genellikle sevdiği oyuncağıyla beklenenden daha uzun süre oynar. Genellikle bir aktiviteyi bitirmeden diğerine atlar.

İKİNCİ DİKKAT EKSİKLİĞİ VE DİKKAT BOZUKLUĞU TİPİ HİPERAKTİVİTE-DÜRTÜSELLİĞİN BASKIN OLDUĞU TİPTİR.

Bu tipte hiperaktivite ve dürtüselliğe bağlı bir davranış tarzı ağırlıktadır. Yerinde duramayan, sınıf ortamındaki etkinliklerde sessiz duramayan, uygun olmayan ortamlarda aşırı hareketli davranışlar sergileyen, sıra bekleyemeyen, sürekli kıpırdanan, çok konuşan ve karşısındakinin sözünü kesen aceleci bireyler bu tiptedir.  Belirli bir süre boyunca (yemekte, derslerde, bir konuşma sırasında) sakin durmakta büyük güçlük çeker. Daima kıpır kıpırdır, zıplar, koşar, ellerini veya ayaklarını sabırsızca oynatır veya dersteyken yerinden kalkar. Başkalarının eşyalarını alabilir. Karşısındaki sorusunu tamamlamadan hemen cevap verme eğilimindedir. Uygun olmayan anlarda konuşabilir veya başka bir çocuğa vurabilir, çünkü düşünmeden hareket eder. Bu yüzden bu tür çocuklarda kaza olasılığı daha yüksektir.

ÜÇÜNCÜ DİKKAT EKSİKLİĞİ VE DİKKAT BOZUKLUĞU TİPİ İSE EN SIK ŞİKAYETTE BULUNULAN BİRLEŞİK TİPTİR.

En yaygın DEHB türüdür. Bu tip kişiler ilk iki tipin özelliklerini sergilerler. Okulda problem yaşama, yaşına uygun olmayan aşırı hareketlilik, odaklanma ve dikkat problemlerine sahip kişiler bu tiptedir.

 

Nörolojik bir bozukluk olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmediğinde başta eğitim hayatı olmak üzere kişinin yaşam kalitesini düşüren, iş, ev başta olmak üzere sosyal hayatını önemli ölçüde zedelemektedir. Bu bozukluk uzman hekim kontrolünde ilaçla tedavi edilebilirken, Adana’da Uzman Psikolojik Danışman/Psikoterapist Mehmet Ulubey tarafından ilaçsız yöntemlerle çözüme kavuşturulmaktadır. Uzman Psikolojik Danışman/Psikoterapist Mehmet Ulubey’e kendini teslim eden tüm bireyler büyük oranda iyileşme göstermiştir.

 

Ayrıntılı bilgi ve randevu için Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Ulubey’den bilgi alınız. Adana’da Adana Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi için arayınız.

 

ADANA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) TEDAVİ MERKEZİ

ADANA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB)  TEDAVİSİ İÇİN

RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Paylaş
Yazar
Psikoterapist Mehmet ULUBEY