İÇERİK ÖZETİ
Bursa’da aile danışmanlık merkezi nasıl açılır? Sorusunun cevabını bu yazımızda vereceğiz. Sizlerde aile danışmanlık eğitimini tamamladınız. Üniversite onaylı aile danışmanlık eğitimi sertifikanızı aldınız ve sertifikanız e- devlette gözüküyorsa sizlerde Bursa’daa aile danışmanlık merkezi açabilirsiniz.
Bursa’da Aile danışmanlık merkezi açma konusunda bu yazımız size bir yol haritası çizecektir. Ancak ben bu süreçte yalnız hareket etmek istemiyorum. Profesyonel destek almak istiyorum diyorsanız bu konuda sizlere danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Sizlerde Bursa’da aile danışmanlık merkezi açmak için profesyonel danışmanlık isterseniz hemen bizimle iletişime geçiniz.
Bursa’da Aile Danışmanlık Merkezi Nasıl Açılır?
Aile danışmanlık merkezi nasıl açılır? Konusunda aile danışmanlığı alanında yıllarca hizmet vermiş Mehmet Ulubey ile görüştük. Aile danışmanı ve Psikoterapist olan Mehmet Ulubey Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde aile danışmanlığı eğitimi organize etmiş ve birçok kişi, kurum ve kuruluşa aile danışmanlık merkezinin nasıl açılacağı hakkında danışmanlık yapmıştır.
Bursa’da aile danışmanlık merkezini nasıl açılır? Aşama aşama halinde anlatacağız.
1) Aile danışmanlık merkezi yönetmeliği temin edilir ve okunur.
Aile danışmanlık merkezi açmak için, öncelikle “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği “iyice incelenmelidir. Bu yönetmelik bize Bursa’da Aile Danışmanlığı Merkezi Açma konusunda bize rehberlik edecektir.
2) Aile danışmanlığı merkezinde çalışacak personeller ve gerekli evraklar düzenlenir.
Aile danışmanlığı yönetmeliğinde bahsettiği şekilde aile danışmanı, meslek elamanı ve büro personeli olmak üzere en az 3 kişi olmalıdır. Aile danışmanlık merkezinde çalışacak kişilerin adli sicil kaydı, kimlik fotokopisi, iş sözleşmesi, diploması ve aile danışmanlığı sertifikası veya aile danışmanlığı meslek elemanı sertifikası olmak üzere personel dosyası hazırlanır.
3) Aile danışmanlık merkezi açmak için resmi yazılar hazırlanır.
- Aile danışmanlık merkezi iç yönerge hazırlanır.
- Aile danışmanlık merkezinin adres beyanı yapılır.
- Aile danışmanlık merkezi sorumlu müdür yazısı hazırlanır.
4) Aile danışmanlık merkezi açılacak binaya dair resmi belgeler
Aile Danışmanlık Merkezinin hizmet vereceği ofise ait;
- Tapu senedi veya kira sözleşmesi örneği,
- İskân raporu örneği,
- Merkezin, bir apartman katında veya toplu konut alanlarındaki müstakil bir binada hizmete açılması halinde yönetim planında belirtilen yetkiye dayanılarak apartman veya toplu konut yöneticilerinden alınacak izin belgesi,
- Merkezin tüm yerleşimini ve kullanım amacını gösterir kroki,
- Yangın güvenliği yönünden yeterli olduğuna ilişkin itfaiye müdürlüğünden alınacak rapor,
- Binada ve merkezde engellilerin ulaşımını kolaylaştıracak önlemlerin alındığına ilişkin kurucunun ayrıntılı yazılı beyanı,
- Deprem güvenliği yönünden ilgili kurum veya kuruluşlardan alınacak rapor evraklar toplanır ve dosya haline getirilir.
Bursa’da açılacak aile danışmanlığı merkezinin tüm bu evrakları iki nüsha halinde yapılarak iki faklı dosya hazırlanır. Aile danışmanlığı merkezi açma başvuru belgelerinin bulunduğu bu dosyalar, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne sunulmalıdır. İl müdürlüğü 5 iş günü içerisinde evrakları inceler.
Aile danışmanlığı merkezi açma dosyasında eksiklik ya da usule aykırı bir durum varsa, başvuruyu gerçekleştiren kişiye ulaşılır. Aile danışmanlığı açılış başvuru evrakları tamsa 10 gün içerisinde Bursa aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü denetim ve inceleme ekibi tarafından aile dnaışmanlığı ofisi incelenir ve rapor hazırlanır.
Bursa’da açılacak Aile danışmanlığı merkezinde yapılan inceleme sonucunda açılmasında bir sakınca bulunmayan merkeze, il müdürlüğünün teklifi valiliğin onayı aile danışmanlığı açılış izin belgesi; merkez müdürü adına sorumlu müdürlük belgesi düzenlenir.
Bursa’da açılacak aile danışmanlığı merkezinde yapılan incelemede eksiklik veya uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda bunların tamamlanması veya giderilmesi konusunda düzenlenen inceleme raporu sonucu, başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. Eksikliğin veya uygunsuzluğun giderildikten sonra il müdürlüğüne tekrar bilgi verilir.
Bursa’da açılacak aile danışmanlık merkezi fiziki şartları;
Bursa’da açılacak aile danışmanlık merkezi için, fiziki şartlar en az iki danışmanlık odası, müdür odası, bekleme salonu ve asistan için bir yer gereklidir. Bazı il müdürlükleri duruma göre oyun odası, arşiv isteyebilir.
Bursa’da sizlerde aile danışmanlık merkezi açmak istiyorsanız ve bu süreçte çok zorlanmak istemiyorsanız sizlerde profesyonel danışmanlık hizmetimizden faydalanınız. Bizimle İletişime Geçin.