İÇERİK ÖZETİ
AŞK ACISINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
Aşk acısı nasıl geçer? Ayrılık acısı nasıl geçer? Yazılarımızdan sonra aşk acısını azaltmak için öneriler yazımızla bu yazı serimizi sonlandırıyoruz.
Ayrılık acısını azaltmak için öneriler nelerdir?
Aşk acısını azaltmak için öneriler nelerdir?
Bu yazımızda sizlere bazı öneriler ile geldik. Psikoterapist Mehmet Ulubey hocamızdan aşk acının nasıl geçeceğine dair ipuçları..
*Aşk acısını unutmanın en önemli birinci yolu bu acıyı ısrarla unutmaya çalışmamaktır.
*Ayrılık acısı konusunda yapılacak en önemli davranışlardan birisi zamana bırakmak, aklına geldikçe bir dostla paylaşmak veya bu duyguları kendi kendine itiraf etmektir. Farklı meşguliyetler bulmak, zihni sürekli aynı acıyı yaşamaktan uzaklaştırır.
*Ayrılık acısını yaşamadan, yeni sevgili bulup rahatlama yöntemi genel olarak önerilmez. Aksi durumda beyin aynı acıya tekrar tekrar maruz kalmaktadır. Çünkü bulunan yeni sevgili eski sevgilinin bir benzeridir aslında.
*Onu zihinden ve hayatından çıkarmanın bir başka yolu onu hatırlatan obje ve sembolleri de hayatından yavaş yavaş çıkarmaktır.
*Tüm bu farkındalıklara rağmen aşk acısı yine de aynı şekilde devam ediyor olabilir. Bu durumda çocukluktaki anne baba çocuk ilişkisinin daha ayrıntılı değerlendirilmesi önemlidir. Çocuğun anne babadan alamadığı en önemli temel duyguların neler olduğuna bakılır.
Aidiyet duygusu, terk edilme, yalnızlık, sevgisizlik, değersizlik, korku, rekabet gibi duygulara ne kadar maruz kaldığına bakılır. Bununla ilgili olumsuz çocukluk çağı anılarının hatırlanıp bugünkü gözle tekrar bakılması hem acı verici bir yandan da acıyı giderek yatıştırıcı bir deneyim olur. Yine de bir uzmandan destek alma fikri her süreçte akılda tutulmalıdır.
Ayrılık sonrası değişim zihniyeti oluşturmak için yapılması gerekenler
Aşağıda, bir ayrılık sonrasında bir değişim zihniyeti oluşturmak ve bu zihniyeti korumak için yapabileceğiniz bazı noktalara değindim!
- Ayrılığın sebebine dürüstçe bakın, fakat gereksiz yere kendinizi yargılamayın.
İlişkilerde, her iki taraf da iletişim sorunu ya da farklı problemlerin oluşumuna katkıda bulunurlar. Çok büyük ihtimalle tek suçlu siz değilsiniz. Bazı konulara düzeltmeye çalıştıysanız da, belki de diğer kişi yeterince yol gösterici olmamıştır. - Ayrılığa neden olan kişisel kusurların haricindeki faktörleri tespit edin.
Belki ikiniz de yeterli olgunluğu sergilemediğiniz yaşlardaydınız ya da birbirinizden farklı hedefleriniz vardı. Belki karşı taraf bu ciddiyetteki bir ilişkiye hazır değildi. Ya da dış stres kaynakları (çalışma, mesafe, aileler veya finans gibi) araya girdi. - Ayrılma sonrası sürecinin ortak bir deneyim olduğunu unutmayın.
Reddedilmiş tek kişi siz değilsiniz. Aşk acısı duygusu içerisinde bulunacak da. Reddedilme en yaygın insan tecrübelerinden biridir. - Bu deneyimin sonucunda neler öğrenebileceğinizi veya nasıl gelişebileceğinizi düşünün.
Bu tecrübeden hangi dersleri alabilirsin? Örneğin, daha açık olmayı ve konuşmayı öğrenebilirsiniz. Ya da partnerinizin duygularını ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak konusunda kendinizi geliştirebilir hatta gelecek ilişkilerinizde farklı bir karakterde olan kişileri tercih edebilirsiniz.
- Kendinizi affedin.
Kendinizi değersiz hissettiğinizde eleştirel olmanın değil, kendine iyi davranmanın zamanıdır. Moralinizi yukarı çıkarmaya ve kendi olumlu özelliklerinizi düşünmeye çalışın. Sonuç olarak ilişkiniz başarılı olmamış ve sonlanmış olsa bile, siz elinizden geleni yaptınız. Bu durumda sizin yerinizde değer verdiğiniz bir arkadaşınız olsa ona neler söyleyeceğinizi düşünün ve bu yorumları kendinize yöneltin.
Aşamadığınız, atlatamadığınız ilişki ve aile içi her problemde biz yanınızdayız. Destek ve yardım için, alanında Uzman Psikolog Mehmet Ulubey ile iletişime geçebilirsiniz.