İÇERİK ÖZETİ
“Psikoterapi nedir?” denildiği zaman pek çok insanın ellerini kanepeye uzattığı, çocukluklarından bahsettiği ve bir terapiste fikir verdikleri bir tablo karşımıza gelir. Peki gerçekten psikoterapi nedir, ne değildir? Psikoterapi, gerekli eğitimi almış bir uzman yardımı ile duygularınızı, düşüncelerinizi, kendiniz ve diğerleri hakkındaki inançlarınızı ve kişisel deneyiminizi güvenli bir şekilde açığa çıkarma işlemidir. Konuşma terapisidir. Psikoterapi, karşılaştığınız zorlukları veya sorunları anlamanıza, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı değiştirme motivasyonunuzu artırmanıza ve değişiklik yapmanın uygun yollarını bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar.
İçindekiler
- Psikoterapiyi Diğer Tedavilerden Ayıran Özellikler Nelerdir?
- Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
- Psikoterapist Kimdir?
- Terapi Sırasında Sizi Neler Bekliyor?
Psikoterapiyi Diğer Tedavilerden Ayıran Özellikler Nelerdir?
Terapist ve danışan arasındaki ilişki profesyonel, danışan odaklı, etik ve terapötik bir ilişkidir. Terapist sizi eleştirmez, yorum yapmaz, tavsiye vermez. Bu psikoterapi tedavisi kendi işlevlerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Hedeflenen değişikliklere ulaşmak için birlikte çalışarak bilgi ve deneyimlerini kullanarak değiş tokuş yapmayı mümkün kılar. Böylece sizi doğrudan hedefinize bırakmaz, bu yolculukta psikoterapist size sadece eşlik eder.
Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Depresyon, anksiyete bozuklukları (obsesif-kompulsif bozukluk, panik bozukluğu) gibi psikiyatrik problemler için tüm dünyada psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır.
Ayrıca;
- Mutsuzluk, umutsuzluk ve yetersizlik duygusu hissediyorsanız,
- Duygusal zorluklarınız varsa ve kaygı ve korku hayatınızı olumsuz yönde etkilerse,
- Davranışlarınız size veya diğer insanlara zarar vermeye başladıysa,
- Yaşamakta olduğunuz duygusal zorluklardan dolayı ailenizle çatışma içindeyseniz,
- İşletmenizin etkinliği konusunda endişeleriniz varsa psikoterapi kullanılması önerilir.
Psikoterapist Kimdir?
Psikoterapist, bu alanda çalışan psikologlar veya psikiyatrdır. Günümüzde psikoterapi denildiğinde çeşitli meslek gruplarından veya uygulamalarından bahsedilmektedir (yaşam Koçluğu, danışmanlık vs). Fakat terapi yapabilen tek meslek grubu psikoloji ve psikiyatri bitiren kişilerdir. Bununla birlikte, psikoterapist (klinik psikolog veya psikiyatr) uzun ve derin bir öğrenme sürecinden geçtiği için, danışanlar için daha geniş kapsamlı bir çalışma yürütebilir. Bu aşamada, psikoterapi “danışma”dan ayrılır.
Terapi Sırasında Sizi Neler Bekliyor?
İlk oturumda, terapist sizi tanımaya ve nedenini anlamaya çalışır. Çeşitli sorular sorarak ve testler kullanarak sizi tanır. Bu bilgiler ışığında bir tedavi planı oluşturur. Her insan birbirinden farklı olduğu için, sonraki oturumların içeriği kişiye bağlı olarak değişecektir. Psikoterapistiniz duygularınızı, deneyimlerinizi paylaşmanızı ve keşfetmenizi destekler, başarı için teşvik eder. Sık kullanılan psikoterapi yöntemleri nelerdir?
Bilişsel Davranışçı Terapi: Sağlıksız ve olumsuz düşüncelerimizin duygularımız ve davranışlarımız üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Bu düşünceleri sistematik olarak incelemeyi ve sağlıklı ve olumlu fikirler benimsemeyi amaçlamaktadır. Kendine güven gibi beceriler kazanabilmek için önemlidir. Uygulamalar sırasında nefes egzersizleri ve duygu teknikleri kullanılır. Danışan ve terapistin aktif olduğu bu yöntemde ev ödevi önemli bir yer tutar. Bu, çözüm odaklı ve kısa vadeli bir yaklaşımdır.
Gestalt Terapisi: “Şimdi ve burada” kavramına önem veren bu terapi yöntemi, duyulara ve danışanın farkındalığa müdahale eden beden dili ile çalışır. Farkındalıkla değişiklikler olacağını savunur. Bu hareket odaklı yöntem, tek tek veya bir grup ile uygulanabilir.
Psikanaliz Ve Psikanalitik Psikoterapi: Bilinçdışı süreçlerin insan davranışını etkilediğini ve ortaya çıkan sorunların çocukluk deneyimlerinden kaynaklandığını belirtir. Özgür ilişkilendirme, analiz ve hayallerin yorumlanması gibi yöntemleri kullanan bu yaklaşımın amacı, danışanın kendini anlamasını sağlamaktır. Terapötik seanslar sık ve uzun çalışmalardır.
Aile Terapisi: Odak noktası, aile üyelerinin ve çiftlerin birbirleriyle olan etkileşimini anlamak, sorunları çözmek ve onlarla iletişim kurmaktır.
Oyun Terapisi: Bir çocuğun sorunlarını anlamak, duygularını ve görüşlerini ortaya koymak ve çözüm bulmak için tasarlanmıştır. Çözümde endişe, korku, saplantı, özgüven, çekingenlik, dürtüsellik, saldırganlık, okula uyum sorunu, davranış problemleri, uyku problemleri, yiyecek ve tuvalet problemleri sıklıkla kullanılmaktadır.
Psikodrama: İnsanlara geçmiş ve şimdiki sorunlarını ve çatışmalarını, gelecekle ilgili beklentilerini, kaygılarını ve zorluklarını dramatik olarak görme ve zorlukların üstesinden gelme becerilerini geliştirir. Ana faaliyet olarak psikodrama, insanların yumuşak, esnek, özgür, empatik ve sorumluluk alan biri olmasını sağlar. İnsanların genel olarak sosyal becerilerini edinmelerine yardımcı olur. Grup halinde uygulanabilir.
Psikoterapi Nasıl Uygulanır? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.