Güncel

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda İlaçsız Tedavi

Merhaba ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Ulubey, Adana ilinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) üzerine çalışmalar yapmaktayım. 10 yıllık çalışma hayatım boyunca hem çocuklarda ve ergenlerde hem de yetişkinlerde karşılaştığım bir sorun olan Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hakkında en çok merak edilen konulardan biri olan ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda ilaçsız tedavi mümkün mü?’ sorusunu bu yazımla açıklamaya çalışacağım.

Aşırı hareketlilik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, dürtüsellik şeklinde açığa çıkan; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında en sık karşılaştığımız psikiyatrik bozukluklardan biridir.

Bu bozukluk tedavi edildiğinde belirgin ilerleme ve düzelme elde edilebilirken, tedavi edilmediğinde erişkinlik dönemine kadar devam ederek psikiyatrik ve sosyal sorunlara yol açabilmektedir.

Bugüne kadar karşılaştığım danışanlarımda ve anne-babalarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinin sadece ilaçla mümkün olduğu görüşünün oldukça yaygın olduğunu gördüm. Bu yaygın ve yanlış inanışa rağmen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilaçsız tedavisi mümkündür.

Düzenli terapi ve eğitimle hem anne-baba ve öğretmen, hem de DEHB tanısı konan çocuğun yaşadıkları zorlukların üstesinden gelebilmesi sağlanır. Bu konuda dikkat edilmesi ve hassas olunması gereken konu, her hareketli veya dikkati dağınık çocuğa bu teşhisin konmamasıdır. Bir uzman tarafından gerekli dikkat testleri ve envanterler uygulandıktan sonra çocuğa doğru tanı konabilmelidir.  Daha sonra psikolog, anne-baba, öğretmen ve çocuğun ortak çalışacağı bir süreç başlamalıdır.

İlaçsız dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar;

  • Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemleri,
  • Oyun Terapisi,
  • Anne-Baba-Öğretmen Eğitimi,
  • Evde-Okulda Uygulanan Davranış Kontrol Yöntemleri,
  • Fiziksel ve Beyin Egzersizleri,
  • Play Attention,
  • Neurofeedback ve Neurobiofeedback Terapi,
  • Doğru Beslenme,
  • SAS-Smart Beyin Eğitim Programı,
  • Berard Yöntemi

 

FİZİKSEL VE BEYİN EGZERSİZLERİ

İlaçsız dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi için en etkili yöntem düzenli egzersiz yapmaktır. Bu egzersizlerin büyük bir bölümünü beyin egzersizleri; küçük bir kısmını ise fiziksel egzersizler oluşturur.

 

A) Beyin Egzersizlerinin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Kullanılması

Beyni tembelleştirip çeşitli fonksiyonlarında (örn:dikkat ve konsantrasyon) kayıplar yaşamamak için fiziksel egzersizler gibi beyin egzersizlerine de ihtiyaç vardır. Gündelik yaşantımızda beynimizi kullanıyoruz ve mecburen yaptığımız bu davranışın egzersiz niteliği var fakat DEHB problemi ile savaşıyorsak beyin egzersizleri konusunda daha bilinçli ve seçici olmamız gerekmektedir. Çeşitli bilmeceler, bulmacalar ve oyunlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde etkin rol oynar.

 

B) Fiziksel Egzersizlerin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Kullanılması

Günde yaklaşık 30 dakika fiziksel egzersiz yapmak çocuğun beynindeki serotonin ve dopamin düzeyini yükseltir. Çocuklara verilen bazı ilaçların da elde etmek istediği sonuç budur.

Beyindeki serotonin ve dopamin düzeyini yükseltmek çocuğun derslerine daha uzun süre yoğunlaşmasına yardımcı olur, hafızasını düzeltir ve daha az ani hareket etmesine neden olur. Ayrıca düzenli fiziksel egzersiz yaparak beyni zinde tutabilir, beyin fonksiyonlarının işlevselliğini artırabiliriz. Bu da dikkat ve konsantrasyon yeteneği gelişimi sağlar.

Fiziksel egzersiz için ille de tenis veya tekvando gibi para verilerek yapılan sporlara da gerek yok. Çocuğun arkadaşlarıyla futbol oynaması veya parkta yoğun bir biçimde enerji harcaması da aynı işi görür.

 

EVDE-OKULDA UYGULANAN DAVRANIŞ KONTROL YÖNTEMLERİ

İlaçsız dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem evde ve okulda uygulanan davranış kontrol yöntemleridir.

Çocuklar davranışlarını kontrol edebilecek stratejiler öğrenerek ve bunları düzenli uygulayarak kendilerini geliştirebilirler. Bunda anne, baba ve öğretmenin yardımı çok önemlidir. Çocuğun dikkat süresi aşama aşama arttırılarak daha başarılı olması sağlanabilir. Çocuğa basit direktiflerde bulunmak, çocuğun söyleneni daha kolay anlayabilmesi açısından çok önemlidir.

Çocuğun olumsuz davranışlarına odaklanmaktansa, olumlu davranışları üzerinde durmak çocuğu motive edecektir. Çocuğun istenmeyen davranışlar sergilediği durumlarda dikkatini başka yöne çekmek faydalı olacaktır. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna eşlik eden karşıt gelme bozukluğunun görülebileceği çocuklarda, olumsuz davranışın üzerinde durmak, çocuğun o davranışları tekrarlamasına neden olacaktır.

 

DOĞRU BESLENME

Üçüncü yöntem çocuğu yapay renk, tat ve koruyucu içeren eden hazır gıda ve paketli ürünlerden uzak tutmaktır. Yapay katkı maddelerinin beyin dahil birçok uzuvda birçok bozukluğa ve hastalığa neden olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tek nedeni olmasa da en önemli nedeni bu yapay katkı maddeleridir.

 

PLAY ATTENTİON

Bu tedavi, bilgisayarda bir video oyunu formatındadır. Kola takılan bir cihaz vardır ve bu cihazda beyin dalgalarını algılayan sensörler bulunur. Bu kol cihazı bireyin dikkat gücü ile oyunu kontrol etmesini sağlar. Dikkati topladığınızda oyun devam eder ve karakterler hareket eder, aksi halde oyunu tamamlayamazsınız.

 

SAS-SMART BEYİN EĞİTİM PROGRAMI

Bu program her çocuğa özel tasarlanmış sesleri kulaklıklar aracılığıyla dinleterek iki yarı kürenin daha hızlı ve dengeli bir şekilde çalışmasını sağlamaya ve böylece beynin işlevselliğinin artmasına yardımcı olur.

SAS-SMART BEYİN EĞİTİM PROGRAMIN SÜRECİ

  • Programa başlamadan önce bir değerlendirme yapılır.
  • Program her çocuğa özel olarak tasarlanır.
  • Programlar, 3 veya 4 hafta sürer. Hafta içi her gün, günde 1 – 1,5 veya 2 saatlik seanslarla uygulanır.
  • Dinleme programlarına ek olarak danışanın ihtiyacına göre psikologla bireysel çalışma / görüşme yapılır.
  • Program tamamlandıktan sonra başta uygulanan değerlendirmeler tekrar uygulanır ve aradaki değişime bakılır.
  • Daha sonra araya bir aylık izleme süreci girer ve bir ay sonra değerlendirme tekrar yapılır.

 

BERARD YÖNTEMİ

Berard yöntemi ise sağ ve sol kulağa farklı modülasyonda müzik dinletilerek kulakların eğitilmesi prensibine dayanmakta ve sonuçta sağ ve sol beyine gelen işitsel uyaranlar arasındaki senkronizasyon tamamlanıp sözel dikkat eksikliği ortadan kalkmaktadır.

Berard yöntemi, 20 gün boyunca günde 30 dakika olarak uygulanmaktadır.

 

NEUROFEEDBACK VE NEUROBİOFEEDBACK TERAPİ

Neurofeedback ve Neurobiofeedback Terapi ile beynin dikkat ve konsantrasyon ile ilgili bölümleri, bilgisayar ekranı aracılığı ile yapılan egzersizlerle güçlendirilerek, ders başarısızlığı ve davranış bozuklukları düzeltilebiliyor.

Bu yöntemde öncelikle çocuğa bir değerlendirme yapılır ve normalin ne kadar dışında olduğu saptanır. Yapılan incelemelerle kişiye özel bir protokol çıkarılır. Yani öncelikle beynin hangi bölgesi ile çalışılacak, sırası ile hangi bölgeler taranacak, hangi bölgelere tedavi uygulanacak bunun tespiti yapılır. Her bir seansta, giderek zorlaşacak şekilde birtakım aktiviteler yaptırılmaya başlanır. Görsel ve işitsel uyaranlarla çalışılır. Akım vermeksizin, kulaktan ve beynin farklı bölgelerine denk gelecek şekilde elektrotlar kullanılır.

Seanslar bir psikolog kontrolündedir ve 30 dakika sürer. Yöntemin kalıcılığı için gün aşırı uygulama önerilir.

 

Nörolojik bir bozukluk olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmediğinde başta eğitim hayatı olmak üzere kişinin yaşam kalitesini düşüren, iş, ev başta olmak üzere sosyal hayatını önemli ölçüde zedelemektedir. Bu bozukluk uzman hekim kontrolünde ilaçla tedavi edilebilirken, Adana’da Uzman Psikolojik Danışman/Psikoterapist Mehmet Ulubey tarafından ilaçsız yöntemlerle çözüme kavuşturulmaktadır. Uzman Psikolojik Danışman/Psikoterapist Mehmet Ulubey’e kendini teslim eden tüm bireyler büyük oranda iyileşme göstermiştir.

 

Ayrıntılı bilgi ve randevu için Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Ulubey’den bilgi alınız. Adana’da Adana Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi için arayınız.

 

ADANA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) TEDAVİ MERKEZİ

Adana Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)  Tedavisi İçin;

Randevu Alabilirsiniz.

0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhaba Mehmet Ulubey hocam dikkat eksikliği konusunda ilk sizi tanıdım. Ve o kadar memnun kaldım ki herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebiliyorum. Annelerin ve anneliğin çaresizliği dikkat eksikliği ve hiperaktivite çocuklar. Bu çocuklar öyle özel ki ne engelli sınıfına görebiliyor ne de normal sınıfta diğer arkadaşlari gibi eğitime adapte olabiliyor. Ve maalesef öğretmenler bizi öyle çaresiz bırakıyor ki anlatamam size çok şükür ki sizi bu makaleye tanıdım ve çocuğuma çare olduğunuz için çok teşekkür ederim
    Basarilirinizin devamını diliyorum ve herkese tavsiye ediyorum
    İyi günler

    • çok teşeşkür ederim
      sizin sayenizde bir sürü aileye ulaştık. iyi ki varsınız

Paylaş
Yazar
Psikoterapist Mehmet ULUBEY