Üstün Zekalılar Eğitimi

Üstün Zekalı Çocuk Nasıl Anlaşılır?

Eğer, çocuğunuzun zekasıyla ilgili görüş belirtebilecek bir uzmanlık seviyesinde değilseniz; onun, üstün zekalı çocuk olup olmadığını kolaylıkla söyleyemeyebilirsiniz. Karşılaşacağınız bazı belirtiler, çocukların anne/babadan aldıkları genetik zeka ve çevrenin etkisiyle oluşturdukları karakterlerini yansıtmaktadır. Bu iki şey beynin gelişiminde derin bir etkiye sahiptir. Ayrıca daha bebek iken, gelişmiş kavrama yeteneğine sahip olduğunda, bu aslında aynı yaş grubundaki diğer çocuklardan daha hızlı bilgi kullanan ve bunu sürdüren kendi beyin kapasiteleridir.

Hiçbir anne-baba yoktur ki, çocuğunda bir ışık yakalamaya çalışmasın. Ya da yakalayabilmek istemesin. Temel nedeni ise, kendileri için çok özel olan o varlıklarının, çevrelerindeki kişiler tarafından da fark edilmesi, öyle düşünülmesini beklemeleridir.

Elbette, o çocuk özeldir. Ancak, bazı çocukların zeka ve algı düzeylerinin gelişmişliği, diğerlerinden belirgin derecede ileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hiperaktif değil, ama son derece hareketli çocuklardır. Aradaki fark şurada: Hiperaktif olan çocuklar çok hareketlidir ama konsantrasyon zorluğu çeker. Ama bu çocuklar çok hareketli olsalar bile uzun süreli dikkat bütünlüğü sağlayabilir.

 

Çocuğumun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Çocuğum üstün zekalı mı? sorusuna cevap arıyorsanız; üstün zekalı çocuklarınızı diğer çocuklardan ayıran farklılıklar olduğu ve bu farklılıkları değerlendirmeniz adına tecrübelerimizden yola çıkarak şunları söyleyebiliriz;

  • Üstün Zekalı çocuklar erken dönemlerinde, sizin ne söylüyor olduğunuzla daha ilgili olmaya eğilimlidir. Örneğin, 6 aylıkken bile üstün zekalı bir bebeğe, kitabı okurken hikâyeyi kavrayacak ve ilgi gösterecektir. Ayrıca, en az 14 aylıkken cümlelerle konuşacak ve 18 aylıkken verilen yönergeleri takip edebileceklerdir.
  • İyi Hatırlarlar, eğer üstün zekâlıysa olağanüstü bir hafızaya sahip olabilir. Gizlenen bir oyuncağın nerede olduğunu hatırlayabilirler. Zamanları ve yerleri diğer çocuklardan daha iyi hatırladığının farkına varacaksınız.
  • Sorunları Çözerler, sadece daha büyük çocukların anlaması gerektiği sorunları anladığı görülür. Örneğin, bebekliklerinde üst üste nesneler yığarak beşiklerinden kaçması gibi.
  • Uzun Süre Odaklanabilirler, siz bir hikaye okumaya başlarsınız ve üstün zekalı ise oturup tüm hikayeyi dinleyebilir. Bebek Çok Atik Görünür Bu bebekler çok önceden insanlar ve onların çevresiyle bağlantılıdır. Üstün zekalı bebekler birileri konuştuğunda kafalarını çevirecektir ve aslında ne söylendiğini anladığı gibi birilerinin gözlerinin içine bakacaktır.
  • İlerleyen Dil Yetenekleri, ortalama dil yeteneğinin çok üstünde, bir dil yeteneğine sahiptirler. Çocuğunuzun, yaşından büyük insanlarla büyük kelimeler ve uzun cümleler kullandığını fark edebilirsiniz; ama, diğer çocuklarla konuşurken, dillerini daha basit bir tonla değiştirebilirler
  • Sanatçı Ruhlu veya Sayılarla Arası İyi, eğer çocuğunuz gerçekten iyi çiziyor veya sayıları toplayıp çıkarabildiği görünüyorsa, onların üstün zekalı olması yüksek olasıdır.
  • Artan Etkinlik Seviyeleri, uzun bir dikkat aralığıyla yüksek etkinlik seviyelerine sahip olabilir. Hiperaktif çocuklar, dikkatlerini uzun süre vermekte zorlanmaktadır. Üstün zekalı çocuklar ise, ilgi alanları doğrultusunda çok sevdikleri işlerde uzun süre odaklanabilirler.
  • Belli Davranışsal ve Duygusal Belirtilere Sahiplerdir, daha karmaşık ve yoğun duygulara sahip olmaya meyillidir. Diğerlerinin nasıl hissettiğini söyleyebilirler ve daha anlayışlılardır. Ortalama çocuklar, genç yaşta diğerlerinin duygularına daha az duyarlıdır, yani yoğun empatiye sahip olmak, sizin çocuğunuzun üstün zekalı olabileceğinin belirtilerinden biridir.
  • Hayal Gücü Aşırı Derecede Canlıdır, uydurma hayali arkadaşlarla ve çok karmaşık olan görevlerle oynarken, fazlaca ilerlemiş bir hayal gücüne sahip olabilir.
  • Durumlara Bağlanma Yeteneği, çocuğunuzun özgüvenini artırmak, bağlantılar kurmasını sağlamak için aktiviteler arayın ve bunları evinizin dışında kullanın. Buna bir örnek, çocuğunuzun başka birinden gidip su ya da yiyecek istemesi.
  • Çocuklardaki Yüksek Algı, çevresindeki değişikliklere son derece duyarlı olduğu görülebilir. Bu, yüksek algıya bir ipucu olabilir. Eğer siz saçınızı keserseniz, gözlüklerinizi çıkarırsanız fark ettiği görülür mü? siz ağlarken ya da gözyaşlarınızı silerken size sarılmak istiyorlar mı? Bunlar yüksek algıların belirtileridir ve not edilmelidir.
  • Fazla Araştırmacı veya Meraklı Bebek Meraklılığın son derece keskin bir hissine sahip çocuklar ve bebekler üstün zekalı Olabilirler. Normal çocuklar kendi oyuncaklarını, kitaplarını ve komik görünen nesneleri içeren şeyler konusunda meraklıdır.
  • Bir çocuk, üstün zekalı olduğunda biraz daha ileriye gider. Onun yerine içinde ne olduğunu görmek için bir oyuncağı veya evin çevresindeki diğer şeyleri parçalara ayırır. Bu önemli bir güvenlik riski ortaya Çıkarabilir bu yüzden küçük nesneleri veya minik saat bataryaları gibi küçük nesneleri içeren şeyleri uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  • Yalnız Oynamayı Tercih Ederler, diğer çocukların grubunda oynamaktan çok kendi kendilerine oynarken çok daha rahat görünürler. Çocuğunuzu yalnız başına kitap okurken veya sadece bir oyuncakla sessizce oynarken bulabilirsiniz.
  • 2 yaş ve sonrasında güçlü konsantrasyon yeteneğine sahip olması, uzun süreli dikkat yeteneği olması.
  • Her çocuk soru sorar ama üstün zekalı çocuklar bıkmadan usanmadan soru sorar.

 

Öncelikli olarak bilinmelidir ki, “üstün zeka” kültürel bir terim olarak karşımızdadır. Halihazırda, istatistiki bir çalışma ile, üstün zekanın bir tanımlaması yapılamamıştır. Kısacası, çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, çocuğunuzu çok iyi gözlemlemenizdir. Yoksa, normal zeka düzeyine gelmesine yol açabilirsiniz. Her ne kadar istatistik çalışmalar yoksa bile biz psikiyatristlerin üstün zekalı çocuklar için geliştirdiği yöntemler, testler, kriterler ve yardımcı kaynakları kullanarak çocuğunuzda gözlemleyerek belirli kalıplara oturtamadığınız tüm davranışları inceleyip size kesin sonuçlar sunabilmekteyiz. Ailelerin her daim yanlarında hissedecekleri kesin çözüm merkezlerinden bir tanesi olacağımıza eminiz. Araştırmalarımızın sonucu olan tüm bu yöntemlerin klinik çalışması ve edindiğimiz tecrübelerle sabit yönteme çevirerek tüm danışmanlık hizmetimizde kullanmaktayız. Üstün zekalı çocukların tüm eğitim konularında yalnız değilsiniz ve asla olmayacaksınız.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhaba hocam. Sizi internetten araştırdım. Hakkınızda oldukça güzel şeyler söyleniyor. Alanınızda iyi olduğunuz konusunda ikna edici görüşler beyan edilmiş. Bu zamanda güvenilir ve bilgili insan bulmak zor. Size bir sorumuz olacak müsadenizle. Henüz 5 yaşında olan çocuğumuzun üstün zekalı olduğunu tespit etmeniz durumunda yapılması gerekenler nelerdir? Devlet desteği olan bir proje var mıdır? Devam edeceği okulları nasıl seçeceğiz? Sürekli sınavlara mı sokmamız gerekecek? Maddi imkansızlıklar yüzünden çocuğumuzun geleceğini karartmak istemeyiz. Cevaplarsanız memnun oluruz. Teşekkürler....

    • Merhaba mustafa bey,
      devletin destekleme sınıfları ve bilsemleri var. buralar üzerinde çocugunuza ücretsiz olarak hizmet alabilirsiniz. Ülkemizde üstün zekalılar alanında yeterince öğretmenin olmaması, bolumlerın az mezun vermesı bu alanda ciddi bir sıkıntı oluşturmaktadır. başarılar dilerim