Aldatma

Seven Erkek Neden Aldatır?

Erkekler neden aldatır? Aldatan erkeklerin ifadesiyle “bir çiçekle bahar geçmez” dedikleri için mi yoksa evliliklerinin artık alışkanlık haline gelmesi mi asıl neden? Peki bir erkek eşini sevmesine rağmen yine de eşini aldatır mı?

EVET, ALDATABİLİR !

Aldatma olgusu eşini sevme-sevmeme meselesi değildir. Elbette ki pek çok aldatan kişi eşsini sevmiyor olabilir. Ancak bu “eşini sevseydi aldatmazdı “ demek değildir. Eşini sevdiği halde aldatan erkek sayısı eşini sevmediği için aldatandan daha az değildir; kanaatimce çok daha fazladır.

Meseleyi nedenleri ve sonuçları bağlamında daha bütüncül ve doğrulayıcı bir biçimde ele almalıyız. Hemen ön yargı ile yaklaşmamalıyız. Yargılamadan önce dinamiklerini anlamak lazım; neden oluyor, nasıl oluyor, ne zaman oluyor, niyet ne?

ERKEĞİN ALDATMASININ ALTINDA YATAN DİNAMİKLER NE ?

İnsanların büyük çoğunluğu aldatma ve sadakatsizlik hakkında kulaktan dolma  ve pek üzerinde düşünülmemiş sadece yüzeysel bir bakışla kabul edilmiş algılara ve yargılara sahiptir.

Hemen belirtmek isterim ki kadında ki ve erkekte ki aldatma dinamikleri büyük farklılıklar gösterir. (Bkz: Kadınlar Neden Aldatır?)

Partnerini seven erkeklerde ki aldatmanın altında ise sevgi arayışı vs. değil, büyük ölçüde “sahip olma” duygusu yatabilir. Evet erkek aldatmasında fazladan bir kişiye değil, kendisine ait olmayana sahip olma duygusu daha baskındır .

Bu aslında temelde ki “güç , güçlü olma, güçlülük” duygularını yahut algılarının  farklı bir tezahürüdür. Çünkü erkek en azından fizyolojik açıdan güçlüdür ya da öyle görünmek ister. Güçlü olmak ise doğası gereği elde edebilme davranışlarına itmektedir. 

YA PARTNERİNİN SEVGİ DİLİNİ BİLMİYORSA?

Yapılan tespitler sonucunda sevildiğini hissetmenin, insanın birinci derecedeki duygusal ihtiyacı olduğu sonucuna vardılar. Sevgi için dağları, denizleri aşar, çölleri yürüyerek geçer ve anlatılamayacak güçlüklere katlanırız. Sevgisiz, dağlar aşılamaz, denizler geçilemez, çöller dayanılmaz ve zorluklar yenilemez diye bahsederiz hep.

Ermiş kişiler, sevgi ile güdülenmemiş tüm insan başarılarının, sonuçta, boş olduğunu söyleyerek sevgiyi yüceltmiştir. İnsanlık oyununun son sahnesinde üç karakterin kalacağını söylemiştir: “inanç, umut ve sevgi. Fakat bunların en önemlisi sevgidir.”

İnsanoğlunun kalbinde de samimi olmak ve birbirlerini sevmek için duyulan arzu yatar. Evlilik bu yakınlık ve sevgiye duyulan gereksinimi karşılamak için tasarlanmıştır. Eşi tarafından sevildiğini hissetme gereksinimi evliliğe dair arzuların kalbidir. Yani bu noktada ilişki içerisinde birbirimizin sevgi gereksinimini nasıl karşıladığımız çok önem arz ediyor. Siz eğer partnerinizle kaliteli bir vakit geçirerek sevgi deponuzun dolacağını düşünüyorsanız eşinizin bunu bilmeden sizin deponuzu boş bırakması sizi başka eğilimlere itebilir ve eşinizden soğutabilir.

Bir adam geçenlerde bana şöyle dedi, “Eğer kariniz sizi sevmezse, evin, arabaların, sahilde bir yerin ve geri kalan her şeyin ne önemi var? Her şeyden daha fazla, karim tarafından sevilmeyi istiyorum.” Maddi şeyler duygusal sevginin yerini alamaz. Bir kadın diyor ki, “Beni bütün gün ihmal ediyor ve sonra benimle yatağa atlamak istiyor. Bundan nefret ediyorum.” O seksten nefret eden bir eş değil; yalnızca sevgi için umutsuzca yalvaran bir eş. Maalesef birbirimizin sevgi dilini tanımıyorsak sonrasında seven insanlar olarak da aldatanlar kategorisine girebiliyoruz.

Cinsellik ve Burç Uyumu” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Siz eşinizle ile oturup konuşmak istiyorsunuz ama o size çiçek gönderiyor. Siz ev yemeği yemek istiyorsunuz, ama o size sarılarak doyuruyor ise işte aslında sorun sevginizde değil sizi başka yollara iten durumun nedeni birbirinizi sevmemeniz değil, sevgi dilinizdir. İnsanlar sevgi dillerini  farklı şekillerde ifade edebilirler.

Biriniz eşinizin sizi sürekli onaylamasından hoşlanıyor bir değiriniz kaliteli hoş bir vakit geçirsek keşke diyebiliyor bir diğeriniz hediye alsa keşke yüzüğümde eskidi diye iç çekiyor, bazısı bana sarılsın, dokunsun deyip fiziksel temas ile tatmin oluyor olabilir. Günde 12 saat eşi ve ailesi için çalıştığını söyleyen bir adamın da,  eşi  onunla vakit geçirmek, sohbet etmek isteyip deposunun o şekilde dolacağını belirtiyor ise kadın için adamın günlerce çalışması hiç bir anlam ifade etmeyebilir. Sizin için önemli bir şey karşınızdaki için hiçbir şey ifade etmeyebilir. Ya da sizin gerekli bulduğunuz bir şeyi karşı taraf hiç umursamayabilir.

Sonuç olarak “Seven erkek neden aldatır?” yazımda en çok değinmek istediğim konu insanların  sevgi diline , sevgi deposuna açıklık getirmek olucaktı. Duygularımızı ifade etme biçimimiz hepimizin farklı farklı öncelikle birbirimizi “tanımak, anlamak, dinlemek, fırsat vermek” gerekiyor.

Aldatma şu ya da bir nedenle olabilen bir unsur .Ama büyük çoğunluk için sorun, çok istemelerine rağmen çift olmayı beceremiyor olmaları. Bavulda çocukluk yaraları, karşılanmamış ihtiyaçlar, kapı kapı gezip bireyciliğin zehirlediği zihninlerle ve sonsuz aşk fantazileri ile bir kapı çıksın ve mutlu etsin beni diye dolanmak. Olmadı mı, o zaman aramaya devam. Sonu olmayan bir döngü. Kadınların da erkeklerin de insan olmaya dair bir olgunlukla bağlanabilmesi, ‘’biz’’ olmayı becermesi, derin bir anlam duygusunu birbirlerine yaşatabilmesi için alınacak çok yol var gibi.

PEKİ YA CİNSEL SORUNLAR?

Kadın veya erkeğin yaşadığı vajinismus, sertleşme, erken boşalma veya cinsel isteksizlik gibi cinsel işlev bozuklukları, çiftlerin tatminsizliğine yol açarak duygusal ve bedenen oluşan bu açığı başka bir kişiyle kapatmaya itebiliyor. Bunun dışında cinsel işlev bozukluğu olmamasına karşın, aldatan kişinin yenilik ve heycan arayışı, cinsel fantezileri eşiyle yapamayacağı düşüncesi, dürtüsellik, doyumsuzluk gibi sorunlarının olması onun sadakatine zarar verebiliyor. Eşini sevse dahi ilişkiyi ve evliliği bitirmenin yerine aldatmayı tercih etmesinin de nedeni olabiliyor.

Peki ya herhangi bir sorun yokken de aldatma gerçekleşebilmektedir. Peki böyle bir durumda aldatma nasıl açıklanır? Cinsel olarak tatmin olan ve birbiriyle ilişkisinde mutlu olan bireyler bile kimi zaman birbirlerini aldatabilir. Buna neden olarak da, “kendilerine engel olamadıklarını” ya da “karşı tarafın çekim gücünün, kendilerinden daha güçlü” olduğu sık sık öne sürülmektedir. Bu durumda kişinin nefsini yani dürtülerini kontrol etmesi önemlidir.

 Bu kontrol, davranışları düzene sokan ve şekillendiren beyin yapılarının daha koordineli olarak çalışması şeklinde açıklanabilir. Bu kontrol insanların çekici alternatiflerin cazibesine kapılmasına engel olmaktadır. İnsanlar, daha çekici bir alternatifle karşılaştığında, ani dürtüsel tepkileri ile, uzun süreli ilişkisini korumaya yönelik tepkiler arasında bir çatışma yaşamaktadır. Romantik bir ilişkide olsun veya olmasın, güzel bir insan gördüklerinde, otomatik olarak bu kişiye bir yakınlık hissedilebilmektedir. Çekici insanlarla karşılaşan kişiler, bu insanlara otomatik olarak eğilim göstermeye yönelmekte, aynı kişiler çekici olmayan insanlarla karşılaştığında, bu eğilimin ortadan kalktığı görülmektedir.

EVLİLİĞİ İYİ GİDENLER BAZENDE MACERA OLSUN DİYE ALDATIYOR!

Evliliği iyi giden kişilerin aldatmaları, macera düşüncesiyle olur. Kişiler bunun sonunda ciddî bir suçluluk ve pişmanlık hisseder. Aldatan eşler genellikle “Ben eşimi duygusal olarak değil, sadece cinsel olarak aldattım.” iddiasında bulunur. Fakat cinsel beraberliğin devamı hâlinde duyguların buna katılmaması, beraber olunan kişiyle duygusal bağ oluşmaması mümkün değildir. Bunu erkek hissetmese de kadın hisseder.

İLİŞKİYE EN ÇOK YIPRATAN ALIŞKANLIKLAR DA OLABİLİR!

Bir çiçekle bahar geçmez mi ?

 “Eşini aldatan erkeklere bu davranışlarının sebebi sorulduğunda, alman cevap çoğu zaman, “bir çiçekle baharın geçmeyeceğedir. Aslında bunun en önemli sebebi, eşiyle yaşadığı evliliğin monotonluğu ve renksizliğidir. Bir ilişkiyi en çok yıpratan şey alışkanlıktır. Her evlilik de bir müddet sonra alışkanlık hâline gelir.

Bir şeyin alışkanlık hâlini almaması için farklı şekillerde sunulması gerekir. İnsan, eğer ilişkilerini renkli ve çeşitli hâle getirebilirse, alışkanlık tehlikesinden kurtulur. Toplumlarda her şeyi klâsik yaşayarak mutlu olan insanlar da vardır; ama yeni şeyler keşfetmenin mutluluğu ayrıdır. Evlilikte yaşama uygun davranabilmek önemlidir. Beyne sadece belli zevk alanları öğretilirse o olmadığı zaman yaşam sebebinin ortadan kalkacağı düşünülür. Meselâ eşler, cinsellikleri zayıfladığında farklı zevk alanları keşfedebilirler.

Kadın erkek ilişkisinde üç aşama vardır. Birincisi arkadaşlık aşamasıdır, insanî ilişkiler içerisinde giden süreçtir. İkincisi sevgililik, üçüncüsü ise cinsel beraberliktir.

Birçok kişi “Sevgilim, eşim, beni aldatmaz” der ve hayatını buna göre yaşar. Aksi ortaya çıktığında kişinin aldatıldığını kabullenmeye ve bununla baş etmeye hiçbir hazırlığı yoktur. Bir çiftin elinden ilişkilerini, mutluluklarını ve kimliklerini çalabilecek bir eylem var ki, adı aldatma. İlişki sınırlarının bir çeşit ihlali olan aldatma oldukça yaygın bir davranış olmasına rağmen doğası pek anlaşılmamaktadır. Gerçek yaşamda çiftlerin yüzde 60 ile yüzde 75’i sadakatsizliğe rağmen evliliklerine devam etmektedirler. Peki bir erkek eşini ve ya sevgilisini sevse bile partnerini neden aldatabilir?

 

Genel olarak Erkeğin aldatmasının merkezinde  bulacağınız nedenler;

  • Cinsel yoğunluk, özlem ve istek veya cinsel işlev bozukluğu
  • Duygusal tatminsizlik
  • Birbirine bağlayan halatların zedelenmesi
  • Sevgi dilini tanımaması
  • Net ve şeffaf olmamak
  • Yenilik ve macera arayışı
  • Daha özgür ve bağımsız hissetmek

 

Kısaca kaybedilen parçayı yeniden bulmak için bir dilek ya da yitirilen yaşam enerjisini yerine getirme çabasıdır. Bu noktada aldatmaya aradığını bulma teşebbüsü diyebiliriz. Kadın der ki “Bunda ne buldu ki gül gibi karısını aldatıyor?”

Öte yandan aldatmayı ‘başka bir ben arayışı’ olarak da adlandırabiliriz. Şöyle ki, örneğin, bir kadın aldatma motivasyonunu açıklarken evi temizleyen, yemek yapan, çocuklara bakan, kocasını bekleyen, bezgin kadın olmaktan çıkıp iltifat alan, onaylanan, güçlü hisseden biri olduğunu hissetmeye başladığını söyleyebilir. Buradaki temel yeterli, değerli ve özel hissetme ihtiyacı, kısaca arzulanma arzusudur.

Aldatma sonrası bir ilişkinin sağlıklı yürüme ihtimali var mı?

Var ama belli koşulların gerçekleşmesine bağlı. Birincisi her iki tarafın da sorunu aşmaya gönüllü olması, birbirlerini sevdiklerini bilmeleri, ilişkilerinin ihtiyaç ve eksiklerinin neler olduğunu tartmaları gerekiyor .  İlişkilerinin aldatmanın açtığı yaraları aşacak potansiyele sahip olması. Olmazsa olmazların başında evlilik dışı ilişkinin bitmesi geliyor. Aldatan eşin olaydaki sorumluğunu kabul edip içten özür dilemesi, her türlü onarma girişimini isteyerek ve titizlikle yapması, eşinin ruh halindeki dalgalanmaları göğüslemesi gerekiyor. Aldatma eşlerin evliliklerinde sorunların neler olduğunun farkına varmasına ve sevgiyi, güveni ve saygıyı arttırıcı çözüm becerilerini geliştirmesine yol açabiliyor. Sakinleşme sağlandıktan sonra, çift evliliklerini yeniden yapılandırıp, daha birbirlerine bağlı ve sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyorlar. Eşlerin bu süreçte alanında Uzman Psikolog Mehmet Ulubey’den  çift terapisi desteği almaları ile  daha sağlıklı bir ilişkiye kavuşmaları sağlanabilir.

 

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhabalar hocam 3 yıllık bir ilişkim vardı bu ilişkinin son ayların da sevdiğimi kadını fiziksel olarak aldattım ama sevgilimi çok seviyorum da niye yaptığımı düşündüğüm de bir çok şey izledim okudum ama tanımlayamıyorum bu durumu niye yaptığımı sevdiğim halde neden gittiğimi bu sorularımın bir cevabı olur mu?

  • Eşimle 23 senelik evliyiz.Ama şimdi beni 4 senedir aldattığını öğrendim.Bana söylediği ondan çok hoşlanıyorum, onunla mutlu oluyordum ,isteyerek yanına gidiyordum.ama o sadece hoşlanma seni seviyorum diyor.Bende 4 senedir hoslanmami olur seviyorsun onu diyorum illa hayır hoşlanma diyor ikisi farklı diyor.Bana karşıda ilgiliydi nasil oldu anlayamadım.Sizce evlilik düzeni bozulmasın diye yalanmış söylüyor.4 sene sadece hoslanmayla kalırmış. Üstelik ilişkide yaşadığın biriyle

    • merhaba bu konuda uzman desteği almanızı tavsiye ederim. randevu için lütfen iletişime geçiniz

  • Eşimle 23 senelik evliyiz.Ama şimdi beni 4 senedir aldattığını öğrendim.Bana söylediği ondan çok hoşlanıyorum, onunla mutlu oluyordum ,isteyerek yanına gidiyordum.ama o sadece hoşlanma seni seviyorum diyor.Bende 4 senedir hoslanmami olur seviyorsun onu diyorum illa hayır hoşlanma diyor ikisi farklı diyor.Bana karşıda ilgiliydi nasil oldu anlayamadım.Sizce evlilik düzeni bozulmasın diye yalanmış söylüyor.4 sene sadece hoslanmayla kalırmış. Üstelik ilişkide yaşadığın biriyle

  • Bizim hiç bir problemimiz yoktu ve daha 7 aylık evliyiz 7 yıl sevgililik döneminden sonra evlendik tam birbirimize kavuştuk herşey çok güzel gidiyor hiç kavgamız yok o evde mutlu ben mutluyum 1 ay aralıksız mesai yaptı bende çok çalışıyorum çok fazla vakit geçiremedik o esnada eşim iş yerinden bi kızla mesajlaşmaya iş yerinde oturup konuşmaya başlamış bende 1 hafta önce telefonunda mesajları yakalım kız buna aşko diyor bizimki de canım yazmış hani anlamıyorum bakıyorum herkes diyor sen o kızdan fiziksel olarakta hal ve hareket olarakta kat kat daha iyisin diyor eşim o konuşmayı direk kesti birdaha böyle bişey olmıcağını nasıl yaptığını bilmediğini bi anda böyle konuşmaya başladıklarını beni çok sevdiğini falan söyledi bende eğer ona karşı içinde birşey varsa bitirmemiz gerektiğini söyledim öyle bişey olmadığını bensiz yapamıcağını söyledi ağladı yalvardı yeterki sen benimle ol ben ailemi bile silerim sen gitme yeterki dedi sonra işte kendini affetirmek için çiçek falan getiriyor bana evde yardımcı oluyor ben arada laf sokuyorum onları tolere ediyor gerçekten pişman olduğunun farkındayım ama tekrarı olup olmayacağını merak ediyorum hiç bir kavgamız yokken herşeyi tam olarak yaptığım halde neden aldattı beni anlamıyorum o kızla sadece mesajlaşma ve iş yerinde görüşme var cinsel olarak birşey olmamış yada dışarda hiç görüşmemişler bir eksiğim mi var bi yanlışım mı var diyorum hayır diyor cinsel olarak tatmin edemiyormuyum diyorum ediyorsun diyor çok güzelsin herşeyimi eksiksiz yapıyorsun diyor onu sevdiğimi belli de ediyorum anlamadım yani sebebini gerçekten merak ediyorum

    • merhabalar bu konuda sizinle ayrıntılı bir görüşme yapsak daha iyi olur.
      sizin adınıza çok daha sağlıklı olacagı kanaatindeyim

  • Merhama hocam. 3 yillik ilishkim var her gunumuzu sevgi dolu yasadik. Su cicegine yakalandim ve 21 gun karantinada kaldim. Bu surede sevdigim beni aldatdi. Para karsiliginda bir kadinla yatdi. bir kac ay sonra onu affetdim bariwdik. Amma unutamiyorum atlatamiyorum 6 ay gecdi uzerinden hala o bilmiyor durduk yerde agliyyorum aklima geldiginde. Biraz degiwdim seviyorum amma eskisi kadar onu kendimdem bir parca gormuyorum. Bazen mesela bir ayakkabi goruyorum a bunu alayim hediyye diye aniden aklima ihaneti gelir geri koyarim. Bir bawqa wey yuzunden kavqa ederiz aklima ihaneti gelir zaten ben hastayken ihanet edenbiri nasil seve bilir beni diyorum. Unutamiyorum. Seviyorum amma seviliyormuyum acaba? Ihanet eden erkek severmi hem bu soru aklimda

    • aldatmak ile sevmek arasında dogrudan bir ilişki yok. bu konu aşılabilecek bir durum isterseniz 05336442218 nolu telefonu arayarak yardım alabilirisniz

  • Merhaba hocam yazınızı okudum 28 yaşındayım. Belirtmek istediğim bir durum var. 1 buçuk sene önce 7 Yıllık bir ilişkimizi bitirdik (evlenmedik ama üniversitede birlikte aynı evde yaşadık). Bu süreç zarfında evlilik denilen durumun ne kadar zor ve yoğun sorunlar ortaya çıkarabileceğini, iki ayrı insanın iki ayrı dünya demek olduğunu daha iyi anladım. Şuanda mutlu olduğum, keyif aldığım 1 seneyi geçkin başka bir ilişkim var, evlenmeyi düşünüyoruz lakin bende oturmayan bir çok şey var. Sürekli rüyalarımda aldatıldığımı görüyorum bunu dile getirip seni rüyamda böyle böyle gördüm demek doğru gelmiyor ama sürekli sürekli rüyalarımda aldatıldığıma tanık oluyorum. Aramızda asla bir kıskançlık ve asla bir kısıtlama da olmadığını belirtmek istiyorum. Acaba oturmayan bir şeyler mi var diye sorgulamadan edemiyorum evlillik kararı vermek için henüz çok mu erken acaba. Bu durumda terapiye başvurmam gerekli mi yoksa zamana mı bırakmalıyım. Cevabınızı dört gözle bekliyorum

    iyi çalışmalar saygılar

    • merhabalar, bu konuda evlilik öncesi danışmanlık almanızı tavsiye ederim. eski ilişkinizin etkisi olduğu gibi kişilik özelliklerinizde etkileyebilir. psikolojik yardım almak için iletişim sayfamızdan randevu alabilirisniz.

  • Eşimle 3 yıl önce yıldırım hızıyla tanışıp aşık olup kısa süre icerisinde de ikinci evliliğimizi yaptık başta herşey o kadar güzel gidiyordu ki her evlilikte olduğu gibi 1,5 yıl sonra onun ailesi vs sorunlar yaşadık o dönemleri de atlattık tabi yıprandım çok oda yipranmistir tam herşeyi yoluna koyduk birlikte ise gidip eve geliyoruz herşeyi birlikte gogusluyoruz derken 3 hafta önce telefonundan bir kadınla konuşurken kaydedilen konuşmalar buldum tabi tartışma hatta ben tarafından darp bile edildi tek söylediği şey ben seni seviyorum yaptım bir hata benden zaten yaşı büyük 3-5 kuruş alıp sepetleyecektim vs gibi sözler tabi güvenim büyük ölçüde yitip gitti kendimi inanilmaz bir acının icinde buldum bu arada telefonuna ebeveyn uygulaması yükledim kendisininde haberiyle sadece nerede olduğunu bilmek istiyorum bir süre böyle dedim kabul etti ama konumu kapatıyordu internet cekmiyorsa ondandır dedi ama ortam sesi duyabildigimi bilmiyordu dün sözde ikimizinde iş saatinde bir ara ses dinlemek için programa girdim ve o kadınla arabada bir yere gidiyorlar ve konuşmalarını dinledim tabi ben o öfkeyle bunu arayıp ağzıma geleni söyledim inkar etti yok kimse yanımda sen yalan soyluyorsun dedi geri geldi benimle konuşmak için ama ben avukata çoktan gitmiştim konuşmak için yaşadığımız yer küçük bir ilçe onu da herkes tanıyor onu rezil ettim diye af dilemek yerine bana dürüst olmak yerine beni suçlamaya başladı benim sana olan sevgimi sen görmedin sırf senin isteklerini yerine getirmek için o kadından para aldım o yüzden görüştüm gibi gibi bir sürü yalan dolan sonuç şuan ne yapacağımı bilemez durumdayım psikolojik olarak yitik durumdayım boşanmak istemiyorum sizin yazınızı okuduktan sonra bu daha da belirginleşti bende yani seven adamda aldatır yazınızı inanın çaresizim kendim için ne yapmalıyım hiç bir şey bilmiyorum biraz zamana bırakayım diyorum ama bu süreçte ne yapmalı ona nasıl davranmalıyım bilmiyorum lütfen sesimi duyun

    • merhaba, bu konu çok önemli öncelikle sizin duygularınız çok önemlidir. buradan bilgi vermenin çok fazla bir faydası oalcagı düşünmüyorum.
      bence randevu alarak ayrıntılı bir görüşme yapmalıyız