Cinsel Sağlık

Kadınlar Regl Döneminde Ne İster? Ne Hisseder?

Regl ne demek? Halk arasında adet, aybaşı, renklenme gibi bir çok ismi olan, kadının ayda bir kez yaşadığı bir olaydır. Döllenme olmadığı vakit rahim iç tarafında bulunan ve yapışan tabaka, damarlar aracılığı ile beslenir. Gelişimini tamamlayan yumurta hücresi yerini yeni gelecek olan dokuya teslim ederek dökülmeye başlar ve bu süreçte kadın bedeninden dışarı kan atılır.

Regl dönemi, kadınların en sık duygu değişimi yaşadığı dönemlerden biridir. Bu dönemde kendinizi bazen sinirli, bazen yorgun hissedebilir ve ne istediğinizi tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Peki, kadınlar regl döneminde ne ister?

Kadınlar regl döneminde anlaşılmak ister!

Genelde sakin ve pozitif olan kadınlar bile, adet döneminde sinirli, gergin olabilir. Bu yüzden, fazladan ilgiye ve anlaşılmaya ihtiyaç duyar. Ruh halimizdeki bu değişim geçicidir, birkaç gün içinde fırtına dinecek ve her şey normale dönecektir. Erkeklere tavsiye: Adet dönemindeki sevgilinize karşı anlayışlı olun, yakında geçecektir.

Kadınlar regl döneminde dinlenmek ister!

Adet sancısı bazı kadınlar için çok yorucu olabilir, ev işlerini yapmak şöyle dursun bütün gün yatakta dinlenmek isteyebilirler. Böyle zamanlarda sevgilinize karşı anlayışlı olmanızı, hatta ev işlerinde yardımcı olmanızı tavsiye ederiz. Bu zor zamanda sevgilinizin yanında olursanız, size minnettar kalacak ve mutlu etmek için elinden geleni yapacaktır. Ona sıcak bir battaniye verin ve yanağından öpüp dinlenmeye bırakın.

Kadınlar regl döneminde tatlı ister!

Kadınlar hormonlarının etkisiyle daha fazla çikolata, pasta yemek isteyebilir.. Sevgilinizin adet dönemine birkaç gün kala ona tatlı alın. Göreceksiniz, sizi daha çok mutlu etmek için çaba gösterecektir.

Kadınlar regl döneminde duygusallık ister!

Normalde romantik komedi filmlerinden hoşlanmayan kadınlar, adet döneminde tam bir film bağımlısı olabilir. Biliyoruz, erkek bu tür duygu yüklü ve mutlu sonla biten filmleri çok sevmiyor. Ancak, sevgilinizin hatrına birkaç saat sabredemez misiniz? Tüm zamanların en beğenilen romantik filmlerinden birkaç tanesini seçin, sevgilinize izlemek için teklif edin. Sıcak bir battaniye ve güçlü kollarınız arasında çok mutlu olacaktır.

Regl Dönemi DİKKAT!

Kadınlarda her ayın en az bir haftasını etkileyen adet dönemi sendromu yüz kadından yetmişini etkileyen önemli bir bozukluktur. Amerika’da bu bozukluğun sıklığı %2 ila %10 arasındadır. Orta dereceli belirtiler kadınların %30 ila 80’ini etkilemektedir. Belirtiler ortalama olarak 20’li yaşlarda görülür. Yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen bu bozukluk yüzünden kadınların %7.5’i bu dönemde işe gidemezler. Bozukluk diğer ruhsal bozukluklara da genetik yatkınlığı artırır. Adet dönemi sendromu olan kadınların birinci derece akrabalarının %65’inde majör depresyon gibi duygu durum bozuklukları tespit edilmiştir.

Adet Dönemi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Mutsuzluk, karamsarlık, sürekli ağlama

Ölme isteği, intihar fikirleri

Çaresizlik hissi

Sıkıntı, ciddi kaygı, gerginlik

Duyguların aniden değişmesi

Öfke kontrolsüzlüğü, aşırı sinirlilik, tahammülsüzlük

Daha önce yapılan aktivitelere artık ilgi duymama

Enerji yoksunluğu, sürekli yorgunluk, rehavet, bezginlik

İştah kapanması veya aşırı yeme, belli başlı yiyecekleri aşerme

Uykusuzluk veya aşırı uyku

Unutkanlık

Boğulma hissi, kontrolden çıkmış gibi hissetme

Çarpıntı, terleme, baş ağrıları, eklem ve kas ağrıları, kilo alımı, ses ve kokulara aşırı hassasiyet, aşırı şişkinlik ve göğüslerde hassasiyet

Alınganlık ve her şeyi kafaya takma.

Adet Dönemi Sendromu Sosyal Etkileri

  • İşe gidememe
  • İş veriminde düşme
  • Öfkeden dolayı insan ilişkilerinde bozulma
  • Eşler arası iletişim sorunları. Hatta boşanma.
  • Akademik performans düşer ve okul başarısı bozulur.

Eşlere Öneriler

*Eşinizin o dönemdeki davranışlarını ve yapmaktan hoşlandığı şeyleri zihinsel olarak not edin

*Eşinizin o dönemde canının neler çektiğini gözlemleyin ve bunları tedarik edin. Bu sayede hem onu düşündüğünüzü göstermiş hem de ruh halini biraz yumuşatmış olursunuz.

*Kadınlar adet öncesi dönemde biraz tembelleşme eğilimi gösterirler. Bu sebeple, bir gün evi düzenleyerek veya ona bir gece yemek yaparak onu şaşırtabilir ve mutlu edebilirsiniz.

*Kadınların adet öncesi dönemlerinde ve sırasında giydiklerini gözlemlemek de çok önemlidir. Bu dönemde iken vücutları şişer ve genellikle bol şeyleri tercih ederler. Adet süresi boyunca giydikleri ile ve fiziksel özellikleri ile ilgili olumsuz espriler yapmaktan kaçınınız. Bunun yerine mantıklı iltifatlar daha çok işe yarayacaktır.

Kadınlara Öneriler

  • Kafein ve alkol tüketmeyin
  • Azar azar ve  sık sık yiyin
  • Portakal, elma, armut, lahana, kuru fasulye, nohut, karnabahar gibi şişkinliğe sebep olacak gıdalardan kaçının
  • Yürüyüş yapın.
  • Bol sıvı alın.

 

Adet Ağrısı Nasıl Geçer” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

ADET DÖNEMİ BOŞANMAYA SEBEP OLABİLİYOR..

Kadınlarda ayın yaklaşık on gününün sıkıntılı geçmesine sebep olan adet dönemi %73 oranında görülmektedir. Bu dönemde yaşanan sıkıntılar fiziksel olmaktan çok ruhsal ve davranışsaldır. Genellikle şu ifadelerle sıklıkla karşılaşılır:“Mutsuzum”, “Eşim beni hiç anlamıyor”, “Kendimi çirkin hissediyorum”, “Kendimi değersiz hissediyorum”, “Sürekli bir şeyler yemek istiyorum”, “Midem bulanıyor, yemek kokularından nefret ediyorum”, “Başım ağrıyor…”, “İşe gitmek istemiyorum”, “Her yerim ağrıyor”
Bunların sebebi bu dönemde ortaya çıkan hormonal sorunlardır. Psikiyatride “premenstrüel disforik sendrom” olarak adlandırdığımız bir tablodur. En büyük özelliği anlam verilmeyecek şekilde bir davranış değişiminin yaşanmasıdır.

Bu dönemde gerçekleşen yoğun hormon değişikliği sebebiyle kadınlar bazen aşırı duygusal, bazen aşırı öfkeli, bazen ise aşırı kaygılı davranabiliyorlar. Bu nedenle ilişkilerde bozulmalar yaşanabiliyor. Çünkü erkekler bu dönemlerde kadınların yaşadıklarını abartı ve nazdan ibaret görebiliyorlar. Bilindiği gibi bu dönemde kadınların vücutları su topluyor ve şişiyor. Yüzde ve vücutta akneler oluşuyor. Bazen aşırı terleme de görülebiliyor. Hem değişen hormon seviyeleri hem de fiziksel özellikler sebebiyle kadınlar normalde olduğundan daha kötü bir görünüşe sahip olduğuna inanıyor ve kendini değersiz hissetmeye başlıyorlar.  Bu da ilişkiyi zedeleyebiliyor. Sırf bu dönemin mantığını kavrayamayıp, yardım almamaktan dolayı boşanabilen eşler olabiliyor. Çünkü adet dönemi kadını neredeyse tamamen değiştiriyor. Adapte olunamadığı taktirde ilişkiyi bitme noktasına getirebiliyor. 

Regl Döneminde Kadınlara Yaklaşımınız Nasıl Olmalı?

Bilinçli ve bilgili olmak ilk adımdır. Bu dönemde yaşananları eşlerin karşılıklı paylaşmaları ve nasıl davranacakları hususunda işbirliği yapmaları önemlidir. Bu dönemde daha çok sıvı tüketmek, sebze-meyve yemek, yürüyüşler yapmak, ortamı sakinleştirmek, kahve ve kafeinli içkilerden uzak durmak, gevşetici bitki çayları içmek faydalı olacaktır. Eğer durum eşlerin başa çıkabileceği bir durum gibi değilse mutlaka bir psikiyatri uzmanından yardım alınmalıdır. Adet dönemi sendromunun bir hormonal bozukluk olduğunu unutmamalı. Bu dönemin etkisiyle ilişkileriniz arasında çıkabilecek her türlü problemin çözümü için  alanında Uzman Psikolog Mehmet Ulubey’den yardım alabilirsiniz.

 

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.