Güncel

Öğrenci Koçluğu

 

Koçluk kavramı 2000’li yıllarda Türkiye’de popülerlik kazanmaya başlamış bir alandır. Bireyin kendi farkındalığını sağlamasına destek olmak için çalışan koçluk sistemi kendi içinde alt dallara ayrılmaktadır.

Öğrenciler zorlandıkları eğitim sürecinde yaşadıkları problemlerin üstesinden gelemedikleri için gelgitler yaşarlar. Çoğu öğrenci ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini bilmesine rağmen bunu uygulamaya dökemez ve sorunlar bu noktada başlar. Tüm bunlar beraberinde başarısızlığı getirir. Bu başarısızlığa ne okullar ne dershaneler ne de özel dersler çözüm üretememektedir.

Öğrenciler; yaşı gereği ileriyi göremez, birkaç yıl sonra onu bekleyenlerden habersizdir ve anın tadını çıkarmak isterler. Hedef belirlemede ya çok uzun süreler sonrasına sadece hayaller ekler ya da kendini çok dip noktalarda görüp, karamsarlık taşır. Öğrenci her gün okuldan eve gelirken, hatta sabah evden çıkarken muhteşem kararlar alır, çalışmak için programlar yapar, listeler hazırlar, o gün çalışacağı konuları belirler, yapması gerekenleri sıralar ve eve adımını atar. Önce yemek yer, biraz dinleneyim der, sonra biraz dinlenir biraz da bilgisayarı açayım der, biraz bilgisayarı açar sonra birkaç arkadaşımı arayayım ve mesaj atayım der. Bu süreç böyle uzar gider. Sonra bir bakar akşam diziler başlamış, izleyeyim de oturayım çalışmaya der ve işte orada artık gün biter, uyku vakti gelir. Bu akıp giden zamanda öğrenilmesi gerekenler yığılır, sınav dönemine doğru panik başlar, telaş artar. İşte bu noktada öğrenci koçluğu devreye girer, birey kendini ayakta tutacak, adeta hesap verecek birine gereksinim duyar.

 

ÖĞRENCİ KOÇLUĞU NEDİR?

Öğrenci Koçluğu; 12 yaşından büyük bireylere eğitsel alanda destek sağlamaya yönelik bir hizmet, öğrenci ve danışman arasında kurulan işbirliği ve takım çalışmasıdır. Öğrenci koçluğu, öğrenciyi kendi hedeflediği noktaya odaklayıp, istediği başarıya ulaştıran, kendi kaynaklarının farkına varmasını sağlayan; kısaca, kendi hayat planlarını yapıp bunları gerçekleştirmesini sağlayan bir hizmettir.

Öğrenci koçu, hedefe doğru öğrenciyle yan yana yürür. Öğrenci koçluğunun amacı, öğrenciyi hedefine ulaşması yönünde motive etmek, sınava hazırlık sürecinde karşılaşacağı zorluklarla mücadele edebilmesi noktasında güç kazandırmak, öğrenciyi amaçları doğrultusunda yönlendirmektir.

Öğrenci Koçluğu, öğrenci odaklıdır. Öğrenci koçu aile ile işbirliği yaparak öğrencinin amaçlara ulaşmasını sağlar. Öğrencinin hayatına başarı, motivasyon ve gelişimin katılması için, ailenin de bu sürece destek olması süreci hızlandıracaktır.

 

ÖĞRENCİ KOÇLUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Öğrenci koçluğu öğrencinin;

  • Motivasyonunu artırma
  • Ders çalışma performansını artırma,
  • Dikkat ve konsantrasyonunu artırma,
  • Özgüvenini artırma,
  • Derslere çalışmasını planlı-programlı hale getirme,
  • Sınav kaygısını kontrol altına alma,
  • Aile içi iletişim problemleri çözülme,
  • Sinirlilik ve ani parlama sorunlarında çözüm üretme,
  • Etkin çalışma yöntemlerini öğrenmesini sağlama,
  • Zaman yönetimini öğrenmesini sağlama,
  • Öğretmen, aile ve arkadaş ilişkilerini sağlıklı bir şekilde kurmasını sağlar,
  • Kişisel hedefler koyarak bunlara ulaşmanın yollarını öğrenmesini sağlama gibi bir çok alanda çalışılarak, öğrencinin bu yetileri kazınmasını sağlar.

 

KİMLER ÖĞRENCİ KOÇU İLE ÇALIŞIR?

Öğrenci koçluğu hizmeti, eğitim hayatına devam eden 12-30 yaş arası bireylere uygundur.

 

ÖĞRENCİ KOÇU NASIL ÇALIŞIR?

Öncelikle öğrenciyi tanımak için bazı test ve envanterler uygulanır.  Öğrencinin ilgi ve yetenekleri, eksik yönleri belirlenir. Algılama tipi, mesleki eğilimleri gibi konular açıklığa kavuşturulur. Eksik yönlerin tamamlanması ve başarı grafiğinin artması için çalışmalar başlar, öğrenci ve koç haftalık plan dâhilinde çalışmalarını yürütür. Öğrenci ve koçun belirlediği saat ve tarihlerde bir araya gelinerek haftalık değerlendirmeler ve yapılan sınavların analizi yapılır. Bir sonraki görüşmeye kadar tamamlanması gerekenlere, yapılacaklara öğrenci ile karar verilir. Kişiye özel, uçuk ve gerçekleşmesi güç olmayan çalışma programı oluşturularak öz disiplin sağlanmaya yardımcı olunur. Kısa süreli ve uzun süreli hedefler ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapılır. Önce yıllık program hazırlanır. Sonra bu program haftalara bölünür.

Öğrencinin gelişimi takip edebilmek için öğrenci gelişim dosyası oluşturulur. Bu dosya içerisinde yapılan anketler, müfredat, ders konu ve içerikleri, yazılı sonuçları, sınav notları, öğrenci ders çalışma çizelgesi, teslim alınan ödevler, yapmak istediği mesleğin meslek bilgileri, ders dışı aktiveler gibi bilgiler yer alır. Ayrıca öğrencinin gelişimi ile ilgili değerlendirmeler periyodik olarak veliler ile paylaşılır.

Aynı zamanda farklı derslere farklı çalışma teknikleri, öğrenme ve algı tipine göre çalışma, soru çözüm, test tekniği, okuduğunu anlama, bellekte tutma, sınav heyecanını orta seviyede tutma gibi eğitsel içerik taşıyan pek çok konuda çalışmalar gerçekleştirilir.

Bu çalışmalar içinde eksik noktaları belirlemek için yüz yüze görüşmelerin dışında okul, dershane ziyaretleri, ev çalışmaları da yapılmaktadır.

 

ÖĞRENCİ KOÇLUĞU HİZMETİNİ ONLINE OLARAK ALABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Ulubey son yıllarda oldukça popüler olan e-terapi & Online Terapi uygulamalarına başlayarak danışanları ile oldukça başarılı sonuçlar elde etmiştir ve etmeye devam etmektedir.

Sizde evinizin rahatlığında, randevu kaçırdım derdi olmadan, istediğiniz anda, hızlı ve güvenilir bir şekilde öğrenci koçluğu hizmeti almak isterseniz hemen Uzman Psikolojik Danışman & Öğrenci Koçu Mehmet Ulubey ile görüşebilirsiniz.

 

Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Ulubey’den Direk Randevu İçin: 0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.