Erken Boşalma

Erken Boşalma ve Tedavisi

ADANA ERKEN BOŞALMA TEDAVİ MERKEZİ

Merhaba ben Uzman Cinsel Terapist Mehmet Ulubey, Adana ilinde cinsel problemler üzerine çalışmalar yapmaktayım. 10 yıllık çalışma hayatım boyunca erkek danışanlarımda en çok karşılaştığım erken boşalma sorunu hakkında en çok merak edilenleri bu yazımla açıklamaya çalışacağım.

Kadınlarda görülen vajinismus probleminin tedavisi için söylediklerimi erken boşama tedavisi için de söyleyebilirim. Erkeklerde görülen cinsel problemler içinde erken boşalma en kolay tedavi edilen ve kesin çözüme ulaşılan bir problemdir. Eşlerin beraber katılacağı bir terapide, erken boşalma tedavisinin başarı ile sonuçlanma şansı yüzde 80-90 oranında artmaktadır.

 

ERKEN BOŞALMA NEDİR?

Erkekler arasında ‘Erken gelmek’ , ‘Erken orgazm’  veya ‘Hızlı boşalmak’ olarak da ifade edilen erken boşalma, cinsel ilişki sırasında erkeğin vajinaya girmeden, giriş sırasında veya hemen girdikten sonra boşalması olarak tanımlanabilir. Bu durumda erkeğin boşalma süresini istemli olarak denetlemesi ve kontrolü bozulmuştur.

Cinsel olarak sağlıklı olan erkekte boşalma refleksi üzerinde kontrollü denetim vardır. Kontrollü cinsel yaşam saatlerce boşalmadan kalmak veya eşinin orgazm olmasını beklemek değil, uyarılma ve haz durumundayken cinsel ilişkiyi sürdürebilme ve istediği zaman boşalabilme demektir. Bir erkek bazen hızlı ve heyecan verici bir boşalmayı tercih edebilirken bazen de beş, on hatta on beş dakika süren bir ilişki isteyebilir. Bunların hepsi normal süreçlerdir.

Erken boşalma sorunu olan erkekler ise istemli boşalma kontrolünü bilmezler. Boşalma zamanını seçme şansları yoktur. İsteseler de istemeseler de uyarılma düzeyine ulaşır ulaşmaz hızla istemsiz ve kontrolsüz olarak boşalırlar.

Uluslararası Cinsel Tıp Derneği (ISSM) erken boşalmayı şöyle tanımlamaktadır:

Erken boşalma; kişide gerginlik, kaygı ve/veya hayal kırıklığı yaratan, ilişkilerin hemen hepsinde veya tamamında boşalmayı geciktirememek ve ilişkinin ilk bir dakikası içerisinde ya da ilişki başlamadan boşalma durumudur.

 

ERKEN BOŞAMANIN GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Erken boşalma erkeklerde en sık görülen cinsel sorundur. Erkeklerin üçte biri erken boşalma sorunu yaşamaktadır. Kalan üçte ikisinde ise hayatlarının belli bir döneminde erken boşalma sorunu görülmektedir.

ABD’de 7000 erkekte yapılan cinsellik ile ilgili bir tarama çalışmasında, erkeklerin %70’i erken boşaldıklarını bildirmiştir. Bu erkeklerin beşte biri ilişkinin ilk dakikasında, %62’si ise 1-5 dakika içerisinde boşalma olduğunu bildirmiştir.

 

ERKEN BOŞALMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Erken boşalmanın nedenleri çeşitli olabilir ama tedavisi kesinlikle mümkündür. Yeter ki erkek, kendi durumunu ciddiye alsın.

Erken boşalmanın nedenini ya da nedenlerini açıklamak için birçok girişim olmuştur. Çoğu erkek soluk soluğa bir telaşla cinsel zevkin peşinden koşarken boşalmanın kontrol edilmesi, durdurulması veya sabitlenmesini başaramaz. Bedenini partneriyle uyum içinde hareket ettiremeyen erkekte şimdiye yoğunlaşmak, o anı duyumsamak olanaksızlaşır ve cinsel birleşmenin ansızın son bulacağı kaygısı olur. Bu nedenle her cinsel sorun gibi erken boşalmada bu kaygıdan ya da bir rahatsızlıktan kaynaklanır. Ama asıl sorun erkeğin cinsel işlevlerinde değil, cinsel işlevlerini nasıl yerine getirmesi gerektiği konusundaki düşüncelerindedir. Çünkü aklını düşüncelerden arındıramayan, özgür ve doğal bir şekilde cinselliği yaşayamayan erkek, tedirginlik duygusundan uzaklaşamaz ve boşalma konusunda sorun yaşar.

Adana Erken Boşalma Tedavi Merkezi olarak en sık görülen sebepleri sıralayacak olursak;

  • Seyrek cinsel ilişkide bulunmak; uzun süre kadından ayrı olanlarda, cinsel ilişkiye ara verdikten sonra tekrar cinsel ilişki kurmaya çalışanlarda erken boşalma
  • Stres, cinsellikle olsun veya olmasın erken boşalma problemine sebep olur.
  • Tecrübesiz, genç erkekler de çabuk ve hızlı boşalabilirler.
  • Korku, üzüntü ve sevinç duygularının çok kuvvetli olduğu zamanlarda bedenin bunlara uyum sağlaması çok sınırlı ve yetersiz kalır ve erken boşalmayı tetikleyebilir.
  • Erken boşalmaya sebep olan faktörlerden biri, erkeğin ergenlik çağında çok sık mastürbasyon yapmış olması olabilir. Bu şekilde boşalmaya şartlanmış olan bünye daha sonra bu alışkanlığı değiştiremez ve sonuç olarak erken boşalma meydana gelebilir.
  • Erken yaşta ve uygunsuz ortamlarda ilk cinsel deneyimini yaşamak olabilir.
  • Kadının isteksizliği; eşinin isteksiz davranışları erkeğin psikolojik yapısını bozarak erken boşalmaya neden olabilir.
  • Ayrıca ilişki sırasında eşini memnun etmeye aşırı odaklanarak kendi denetimini sağlayamamak sonucunu doğurmaktadır.
  • Erken boşalma sebepleri arasında içki ve sigara yoktur. Stresli yaşam tarzı, gerginlik adrenalin artışına yol açarak erken boşalmayı tetikleyebilir. Ancak, beslenme ve yaşam şekillerinin erken boşalma üzerine etkileri ile ilgili sonuç bildirilecek çalışmalar yoktur.

 

BAZI ERKEKLER HER KADINLA AYNI DURUMU YAŞAMADIKLARINI BELİRTİYOR. BU DOĞRU MUDUR?

Erkeğin kendisini cinsellik açısından kadına karşı tek ve aşırı sorumlu hissetmesi, gerginlik yaratarak erken boşalmaya yol açabilir. İlişki sırasında uyarının aralıklı artırılıp, azaltılması ile boşalma kontrol edilebilir. Bu kadının yaklaşımı ile de ilgili olabileceği için, erken boşalma bazı durumlarda ortaya çıkıp, bazı durumlarda görülmeyebilir.

 

ERKEN BOŞALMA SADECE ERKEĞİN SORUNU MUDUR?

Erken boşalma erkeği ve kadını eşit düzeyde ve olumsuz etkilemektedir. Dolayısı ile tedavi başlangıcında kadın ve erkeğin beraberce hekime başvurması, takip edilecek cinsel tedavinin şekli ve süresi konusunda bilgilenmeleri, tedavi başarısı ve uyumu için mutlak gereklidir. Boşalma zamanını kontrol altına alma ödevleri beraberce yapılabilmelidir. Bu ödevler sırasında cinsellik sırasında haz alma yöntemleri geliştirilebilmektedir.

 

ERKEN BOŞALMANIN TİPLERİ NELERDİR?

Erken boşalma hayat boyu devam eden veya sonradan gelişen olmak üzere iki gruba ayrılabilir.

Hayat boyu devam eden erken boşalma ilk ilişkiden itibaren var olan durumdur. Bu hastaların %90’ının ailesinde de erken boşalma hikayesi vardır.

Sonradan gelişen (kazanılmış) erken boşalma da ise önceleri sorun yoktur. Sonradan gelişen erken boşalmaya idrar yollarına ait enfeksiyonlar, cerrahi girişimler veya psikolojik sorunlar yol açabilmektedir.

 

NE ZAMAN ERKEN BOŞALMA TANISI KONULABİLİR?

Erken boşalma zaman zaman olabilir. Bu bir sorun değildir. İlişkilerin yarısından fazlasında erken boşalma oluyorsa ya da bu durum hem erkekte hem de kadında mutsuzluk yaratıyorsa sorun olmaya başlar.

Kadın tarafından pasif ya da aktif olarak eleştirilen erkekte özgüven kaybı, gerginlik, sertleşme sorunu veya istek azlığı gelişebilir. Aynı şekilde erken boşalma nedeni ile ön sevişmenin kısa tutulduğu durumda kadında istek azlığı veya orgazm olamama görülebilir. Erken boşalma bu şekillerde çifti olumsuz etkilemeye başladığında sorun olarak değerlendirilmeye başlanır.

Erken boşalmadan bahsedebilmek için 3 durum söz konusudur. Bunlar;

  1. Boşalmanın belli bir zaman diliminden önce gerçekleşmesi,
  2. Kişinin boşalmasını kontrol edememesi
  3. Bu durumun kişide olumsuz etkiler yaratmasıdır.

 

ERKEN BOŞALMA TEDAVİ EDİLDİKTEN SONRA TEKRAR YAŞANIR MI?

Örneğin, erkeğe geciktirme için verilen ilaçlar önce etkili olabilmekte, ilacı bıraktığında ise boşalma kontrolü için çalışma yapmadığı için sorun tekrarlamaktadır.

Ayrıca cinsel tedavinin şekli konusunda kadının bilgisi olmadığında tedaviye uyum ve sabır olmamaktadır. Etkin bir cinsel tedavi, kadın ve erkeğin birlikte ele alındığı, hem tıbbi hem de davranış tedavisinin birlikte uygulandığı durumda gerçekleşir. Gerekli kontrol sağlandığında ise ilaç kullanımı bıraktırılır.

 

ERKEN BOŞALMA SORUNU TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Erken boşalma tedavi edilmezse, öncelikle erkekte gerginlik, cinselliği ile ilgili kaygı, hayal kırıklığı yaratabilir. Sonuçta cinsellikten uzaklaşmak veya sertleşme kalitesinde azalma gibi çözümü daha da zorlaştıran durumlar ortaya çıkabilir.

Kadın açısından ise, ilişkiden tatminsizlik cinsel istekte azalmaya, hatta cinsellikten uzaklaşmaya yol açabilir. Kadın-erkek arasında sosyal ilişkide bozulma görülebilir.

 

ERKEN BOŞALMA TEDAVİSİNDE YANLIŞ ÇÖZÜM YOLLARI NELERDİR?

Bazı yanlış inanış ve uygulamalar erken boşalma tedavisinde hastalar tarafından doktora gitmeden uygulanmaktadır. Adana Erken Boşalma Tedavi Merkezinde danışanlarımda gözlemlediğim en sık uygulanan gereksiz yöntemlerden birkaçı;

  • Sarhoş olmak
  • Birden fazla prezervatif kullanmak, özel geciktiricili prezervatif kullanmak
  • Cinsel ilişki sırasında cinsel ilişkiden başka bir konuya konsantre olmak
  • Sürekli mastürbasyon
  • Uyuşturucu kremler ve jeller
  • Hormon iğneleri ve hapları
  • Rastgele kullanılan anti depresan ilaçlar

 

ERKEN BOŞALMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erkeğin erken boşalmayı engellemek için çeşitli yöntemler uygulama şansı vardır. Genelde kişiler önce bunları kendileri denetlemekte başarılı olamayınca hayal kırıklığına uğramakta, panik olmaktadırlar.

Erken boşalmanın tedavi yöntemleri çeşitlidir. Lokal geciktiriciler, çin tekniği, beyni kullanma, lokal baskı uygulama ve bilişsel davranışçı psikoterapidir. Bilişsel davranışçı psikoterapi erken boşalma üzerinde en etkili ve kalıcı çözümü vermektedir.

Erken boşalma tedavisi için, öncelikle bu olayın, erken kazanılmış bir erken boşalma durumu mu ya da doğuştan bir erken boşalma durumu mu olduğunu bilmek gerekir.

Doğuştan erken boşalma durumunda, lokal tedavilerin ve davranış tedavilerinin pek yeri yoktur. Bu hastalarda SSRI inhibitörü denilen, bu iş için özel geliştirilmiş anti depresanlar kullanılmaktadır.

Kazanılmış erken boşalmalarda ise durum biraz daha farklıdır. Bu durumlarda üç seçenek bulunmaktadır. Birincisi tıbbi olarak kullandığımız ilaç tedavisi, ikincisi lokal hassasiyeti azaltmak için sprey ya da kremler, bunları desteklemek ve kalıcı olmasını temin etmek için de davranış tedavileri, tedavi seçenekleri olarak bu hastalara sunulmaktadır.

 

Adana Erken Boşalma Tedavisi Merkezine; erken boşalma şikâyeti ile başvuran erkeğin öncelikle erkeğin psikolojik yapısını inceleyip psikosomatik bozukluk var mı araştırılmaktadır. Erken boşalma tedavisinde önce hastayı bilgilendirmek gerekmektedir. Erkek cinselliği ve boşalmanın denetlenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilir. Daha sonra boşalma kontrolünü sağlamak için özel teknikler öğretilir ve eşler arası uyumun sağlanması için eşlerin karşılıklı olarak tatmin olabilecekleri yöntemler anlatılır.  Son olarak da psikolojik nedenlere yönelik destekleyici psikoterapi uygulanmaktadır. Gerek görüldüğü zaman psikoterapi ve destek tedavisinden bağımsız olarak ilaç tedavisi de tercih edilebilmektedir.

 

ERKEN BOŞALMA TEDAVİSİNDE KULLANILAN EGZERSİZLER NELERDİR?

Erken boşalma tedavisinde egzersizler erkeğin kendi başına yapacağı çalışmalar ve partneriyle, eşiyle yapacağı çalışmalar şeklinde düzenlenmekte ve öğretilmektedir. Erken boşalma sorununda en sık uygulanan teknik ve egzersizler;

 

SIKIŞTIRMA TEKNİĞİ:

Masters ve Johnson tarafından geliştirilen bu teknikte amaçlanan orgazm öncesi hissedilenleri ve geciktirmeyi erkeğe öğretmektir.

Kadın erkeğin cinsel organını boşalma yaklaşana kadar uyarır. Boşalma oluşacağı anda da ereksiyonun bir kısmı kayboluncaya dek eliyle sıkar. Elle uyararak hareketsiz bir ilişki ile başlayan bu teknik daha sonra kaydırıcı bir krem kullanarak, kadının üstte olduğu pozisyonda hareketsiz olarak ve kadının üstte olduğu pozisyonda hareketli olarak sürdürülür.

Master ve Johnson bu tekniği öğrenerek uygulayanların %98’inde erken boşalma sorununun ortadan kalktığını kaydetmiştir.

 

DUR-BAŞLAT TEKNİĞİ:

Bu yöntem ile kadın erkeğin cinsel organını 3 kez ardı ardına, boşalma anına kadar uyarır, ancak boşalma olmadan önce uyarıyı keser. Dördüncü denemede ise boşalmaya izin verilir.

Bu yöntem haftada üç kez, erkek kendini kontrol etmeyi öğrenene dek düzenli olarak uygulanır. Boşalmanın kontrol edildiğinden emin olunduğunda bu işlem kayganlaştırıcı bir kremle denenir. Daha sonraki aşamalarda kadının üstte olduğu pozisyonda hareketsiz olarak, kadının üstte olduğu pozisyonda hareketli olarak ve son olarak yan yana pozisyonda dur-başla tekniği uygulanır.

Bu tekniği uygulayanların %90-95’inde boşalmanın 10-20 dakikalara uzayabildiği saptanmıştır.

 

Cinsel yaşamınızda sorun olduğunu fark ettiğinizde vakit geçirmeden Adana Erken Boşalma Tedavi Merkezinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey ile görüşebilirsiniz. Erken müdahale hem sizi çözüme ulaştıracak, hem de eşinizle ilişkinizin zarar görmesine engelleyecektir. 10 yıldır bu konular üzerinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey bugüne kadar tüm danışanlarından olumlu sonuçlar almıştır ve almaya devam etmektedir.

 

Ayrıntılı bilgi ve randevu için Uzman Cinsel terapist Mehmet Ulubey’den bilgi alınız. Adana’da erken boşalma tedavisi için arayınız.

 

ADANA ERKEN BOŞALMA TEDAVİ MERKEZİ

Erken boşalma tedavisi için;

Randevu alabilirsiniz.

0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Erken boşalmanın kesin ilacı varmıdır ben içine girer girmez boşalıyorum ve hüsran yaşayorum ve yaratıyorum ve partnerim sonra zor ikna ediyorum ilişki için tabi bu olaylar bizi mutsuz bi ilişkiye zorluyo

    • merhaba erken boşalma terapi ile çözülebilir. erken boşalmada ilaçsız kesin ve kalıcı çözüme ulaşıyoruz. randevu alabilirsiniz