Erken Boşalma

Erken Boşalma Nedenleri Nelerdir?

Erken boşalma cinsel uyarılmanın ardından henüz cinsel birleşme olmadan ya da olur olmaz, boşalma olması durumunun süreklilik kazanması ya da yinelenmesi olarak tanımlanmaktır. Boşalma üzerindeki en önemli unsur cinsel deneyimlerdir. Yani boşalma üzerindeki denetim zamanla ve deneyimle kazanılır. Erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğudur. Bazı erkeklerde yaşam boyu olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Sertleşme güçlüğü olan hastalarda ikincil olarak erken boşalmanın geliştiği görülür. 

Erken boşalmanın tanımlanmasında vajina içerisine boşalmaya kadar geçen zaman sıklıkla kullanılır. Genellikle bu süre 2-7 dakika arasınadır. Kişide bu süre 1 dakikanın altına düştüğünde erken boşalma tanısı alır. 

Gelelim erken boşalma sebeplerine…

1-) Erken Boşalmaya Neden Olan Psikojenik Nedenler

  • Anksiyete: Anksiyeteye sahip bireylerin çoğunun cinselliğe ayırdıkları vakit oldukça azdır. İşlevselliği bozması cinselliği de engellemektedir. Birey, kendisini kaygılandıracaklar düşüncelerle uğraşırken cinselliğe zaman ayırmaz. Boşalma üzerindeki denetim için en önemli şeylerden biri de deneyim olunca burada sorunlar tıkanıyor.
  • Erken yaşta cinsel deneyim: Pek çok erkekte erken cinsel deneyimlerinde anksiyete ve telaşın olduğu ve buna bağlı olarak erken boşalma gerçekleştiği düşünülür. Fakat yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
  • Cinsel ilişki sıklığı: Cinsel ilişki sıklığı az olan erkeklerde erken boşalmanın yüksek olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bunun yanı sıra erken boşalmanın varlığı da erkeğin cinsellikten uzak durmasını sağlayacak bir faktördür.
  • Boşalmayı kontrol etme teknikleri
  • Gelişimsel
  • Psikodinamik teoriler: Kadına yönelik bilinçdışı sadistik düşüncelerin erken boşalmanın oluşumunda etkisi olduğu düşünülmektedir. Erken boşalma nedeniyle birleşmenin kısa sürmesi, kadının yeteri kadar haz alamaması ve orgazm gerçekleşmemesi erkeğin dolaylı olarak kadını cezalandırması ile ilişkilidir. Kadına yönelik bilinçdışı nefret pregenital kaynaklara bağlanmaktadır.

 

Erkeklerde Cinsel Performans Nasıl Artırılır?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

 

2-) Erken Boşalmaya Neden Olan Biyolojik Nedenler

  • Peniste aşırı duyarlılık: Bazı araştırmalar erken boşalma sorunu olan erkeklerin normal boşalma düzeyine sahip erkeklere göre meni salınımı eşiğine daha çabuk ulaştıklarını veya daha düşük meni salınımı eşiğine sahip olduklarını ve buna bağlı olarak bu erkeklerde “aşırı duyarlı penis” olduğunu düşünmüşlerdir.
  • Aşırı uyarılabilir ejakülatuar refleks
  • Uyarılabilirlik
  • Endokrinoloji: Erken boşalma ile seks hormon seviyeleri arasındaki ilişkiye ait çok sayıda çalışmaya rağmen henüz kesin ve net bir kanıt bulunamamaktadır.
  • Genetik yatkınlık
  • Reseptör disfonksiyonu (5-HT): Burada önemli olanları 5-HT2C ve 5-HT 1A reseptörleridir. Bu reseptörlerde meydana gelen bir sorun boşalmayı etkileyip, erken olmasını sağlamaktadır.
Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.