Patolojiler

Vazektomi ve Cinsellik

Vazektomi Nedir?

Vazektomi, erkeğin sperm kanallarının kesilmesi, bağlanması ya da mühürlenmesiyle uygulanan cerrahi bir doğum kontrol yöntemidir. Kadınlara vazektomi yapılamaz. Ülkemizde pek yaygın olmayan bu yöntem Çin ve Amerika’da oldukça yaygındır.

Vazektomi sonrası hormonal dengelerde bozukluk olmaz. Çünkü testisten gelen spermin vücuda hormonal açıdan bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca testesteron hormonunun salgılanmasının testislerle herhangi bir ilişkisi yoktur, doğrudan kana karışır. Bu yüzden vazektomi sonrası herhangi bir haz kaybı söz konusu değildir. Aksine gebelikle alakalı endişe olmadığı için cinsel tatminde artış bile olacaktır.

Vazektomi Nasıl Uygulanır?

Yöntemin uygulanması konusunda dünyada farklılık göstermektedir. Sperm yollarının kesilmesiyle vazektomi uygulanır ve bu yöntem dünyada %7 oranında kullanırken, ülkemizde %0,1 oranında kullanılmaktadır. Genellikle hastane şartlarında lokal anestezi yöntemiyle 30 dakikalık bir sürede tamamlanır. Operasyon sonrası yatış gerçekleşmez, günlük hayatına devam edebilir. Koruyuculuk oranı %99’dur. Operasyondan sonra sperm tahlili yapılır ve sonuç hakkında kesin bir fikir alınır.

Operasyon yapılırken 2 farklı yöntemden birine başvurulur.

  • Konvansiyonel: Kanallara ulaşmak için testislerden birkaç tane küçük kesi yapılır. Kanallardan küçük bir parça kesilir ve çıkartılarak kanallara bağlanır. Ardından ise kesiler kendiliğinden düşen dikişler ile kapatılır.
  • Neştersiz: Testis kesilmeden kanallar cerrahi alet yardımıyla tutulur. Deride ufak bir delik açılır. Ardından ise bu delikten kanallar kesilir, bağlanır ya da mühürlenir. Bu yöntemde dikiş atma işlemi bulunmamaktadır.

İki yöntemin de uygulanabilmesi için lokal anestezi gereklidir. 

 

Cinsel İsteksizliği İnsanlar Nasıl Yorumluyor?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Kimlere Uygulanır?

Ülkemizde vazektomi, bekar ve reşit olan erkeklerin kendi isteklerine göre yapılır. Fakat evli bireylerde eşlerin onayı olmadığı müddetçe bu işlem gerçekleşmez. Ayrıca yapmak isteyen erkeklere bu konuda ayrıntılı bir bilgi verilmesi gereklidir. Çünkü uygulama sonrası tekrar çocuk isteyenler riskli birkaç operasyondan geçebilir. Bunun bilgilendirmesini yapmak önemlidir.

Yöntemin uygulanmasını takip eden 3-4 ay sonrasında hamileliğin tamamen önüne geçilir. Çünkü uygulamanın, erkek üzerindeki kesin etkisi bu süreçten sonra başlar. Ayrıca vazektomi, çocuk sahibi olması sakıncalı kişiler üzerinde de uygulanabilir. Bazı evliliklerde olan kan uyuşmazlıkları ya da genetik sorunlar çocuk yapmayı engellemektedir. Bunun için vazektomi mükemmel bir yöntem olarak karşılarına çıkar. 

Vazektomide Cinsellik

Vazektomi erkekler için oldukça büyük bir adımdır. Çoğu erkek kısırlaştırma olarak gördüğü bu yöntem hakkında olumsuz düşüncelere sahiptir. Ayrıca toplumumuzda doğum kontrolünü kadınların yönetmesi gerektiğine de inanılır, bunun bir kadın görevi olduğu savunulur. O yüzden ülkemizde çok yaygınlaşmaması tabulardan kaynaklı olabilir. 

Operasyon sonrası bir süre cinsellikten uzak kalınması gerekir. Çünkü uygulama sonrası az da olsa bir ağrı yaşanabilir. Fiziksel iyileşmenin yanında erkeğin psikolojik olarak da iyileştirmesi gereklidir. Cinsellikten bir süre uzak kalmanın bir başka sebebi de yukarıda bahsettiğimiz gibi anında steril olmayacağınızdır. 

İşlem sonrası bazı durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz;

  • Hafif derecede ağrı
  • Skrotumun çevresinde morarma, ağrı
  • Skrotum ve genital bölgede şişlik
  • Skrotumunuzda kan pıhtıları
  • Meni kan

Bu belirtiler birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilmektedir.

 

Genital Bölge Temizliği Erkeklerde Nasıl Yapılır?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

 

Gelelim en önemli kısımlara,

Cinsel dürtüler üzerinde vazektominin herhangi bir etkisi, ereksiyon almayı etkileyen hormonların da penil yapılar üzerine etkisi yoktur. Sperm sayısının sıfır olması aksine rahat bir cinsel ilişki içerisinde olacağınızdan dolayı daha keyifli daha zevkli hale gelebilir. Ancak operasyon sonrası erekte problemi yaşarsanız doktora başvurmanız gerekebilir, bunun altında başka bir durum veya komplikasyon olabilir.

Operasyon sonrası ilk birkaç boşalma rahatsız edici olabilmektedir. Bu sıkıntı zamanla azalacaktır. Operasyonla birlikte semen kalitesi, miktarı ve dokusu belirgin bir şekilde değişmez, dolayısıyla boşalmayı da aynı hazla hissedeceksiniz.

Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer konu, vazektominin her ne kadar çok iyi bir doğum kontrol yöntemi olsa da cinsel yolla bulaşan hastalıklar üzerine bir etkisi yoktur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın tek yolu kondomdur. 

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Paylaş
Yazar
Psikoterapist Mehmet ULUBEY