Cinsel Sağlık

Cinsel Sorunlar ve Psikolojik Nedenleri

Daha önceki yazılarımızın devamı olarak şimdi de Psikolojik Etkenlerin Yol Açtığı Cinsel Sorunlar nelerdir? Psikolojik Etkenlerin Yol Açtığı Cinsel Sorunları ile nasıl başa çıkılır? Psikolojik Etkenlerin Yol Açtığı Cinsel Sorunların tedavisine başlamak için ilk ne yapmak gerekir?  Hangi terapiste gidilmelidir? Psikolojik Etkenlerin Yol Açtığı Cinsel Sorunlarda hangi tedavi yöntemi daha kalıcıdır? Psikolojik Etkenlerin Yol Açtığı Cinsel Sorunlar için ne tür teknikler uygulanmaktadır? Gelin, bu soruların cevaplarını hep beraber inceleyelim.

İnsanın yaşamsal temel ihtiyaçlarından birisi olan cinsellik, insan yaşamında var olan doğal bir dürtüdür. Cinsellik, insanın temel ihtiyaçlar arasında en az sosyal, güvenlik ve fizyolojik ihtiyaçlar kadar vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Cinsellik, bir toplumun yapısından, eşler arasındaki ilişkiye varana kadar mutluluk durumunu etkileyen en önemli faktörlerdendir. Cinsel sorunlar eşler arasında ve hayata dair oluşabilecek pek çok psikolojik soruna yol açabilir. Bu sorunları yaşayan bireylerin sayısı her geçen gün artmakla birlikte, bunu sorun olarak görmeyenlerin sayısı da oldukça yüksektir.

Cinsel Sorunların Nedenleri Nelerdir?

Bu konu içeriğine hem evrensel hem de ülkemiz penceresinden baktığımızda, özellikle çocukluk döneminin büyük önemi olduğunu söylemek gerekir. Çocukluk döneminde yanlış yetiştirilme koşullarıyla çocuğa uygulanan çevresel ve ailesel gelenekçi baskılar çocuğun bilinçaltında “cinsellikten korkma”, “ayıp görme ve görülme”, “utanç” gibi kavramların ortaya çıkmasına ve bu kavramların altında, tüm yaşamı boyunca kurtulmaya çalışmasına ya da ezilmesine neden olmaktadır.

Çocukluk döneminde bu baskılara maruz kalan birey, yaşamı boyunca düşük özgüven, çekingenlik, utanç, ayıplanma duygularıyla varlığına devam edecek ve beraberinde getirdiği eşler arasında çatışma, cinsel yönelim kaynaklı problemler ve en temelinde mutsuzluk faktörü ortaya çıkacaktır. Cinsel sorun yaşayan bireylerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır fakat bu psikolojik nedenlerden kaynaklı ortaya çıkan cinsel problemleri doğru bir tedavi süreci ile önlemek mümkün olabilmektedir.

Psikolojik Etkenlerin Yol Açtığı Başlıca Cinsel Sorunlar Nelerdir?

Cinsel İsteksizlik ve Cinsel Fobi

Kadın ve erkekler arasında ortak olarak görülen sorunlardan bir tanesi de cinsel isteksizlik ve cinsel fobidir. Eşler arasındaki ilişkiyi kötü yönde etkileyerek çatışma haline alan durumlardan biridir. Günümüzün küreselleşen dünyasında yoğun iş temposu, metropolleşme, stresli yaşam, kötü cinsel deneyimler ve çocukluk dönemdeki bilinçaltında yatan etkenler her iki cinste de cinselliğe karşı isteksizlik ve fobi gelişmesine yol açabilir. Her iki cins içinde geçerli olan bu sorun herhangi bir hormonal veya fizyolojik hastalık olmaması durumunda sorunun kaynağının tamamen psikolojik olduğu söylenebilir.

Bu problemin kaynaklarının ve detaylarının neler olabileceğini yine ULUBEY aracılığıyla bir önceki “Cinsel İsteksizlik ve Tedavisi” adlı yazımızda paylaşmıştık. 

Ağrılı Cinsel Birleşme

Kadınlarda cinsel birleşme sırasında, erkeklerde ise sertleşme ve ilişki sırasında ağrı hissetme ağrılı cinsel birleşme olarak adlandırılır. Ağrılı cinsel ilişki; cinsel ilişkide birleşme anı geldiğinde, kadınlarda ve erkeklerde, vajina girişinde veya penis sertleşmesinde daha derinlerde kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuz, istemsiz durumların hissedilmesidir.

Bu tür sorunlarda mutlaka doktor tedavisi gerektiği gibi herhangi bir problemin olmaması durumunda yukarıda belirtilen cinsel isteksizlik ve fobi gibi diğer sorunlardan kaynaklı olarak da bu durumun psikolojik kaynaklı olabileceğini unutmamak gerekir. Aynı zamanda psikolojik kaynaklı olarak cinsel bölgedeki kaslarda aşırı kasılma görülmesi de ağrılı cinsel birleşmeye yol açabilir.

Erken ve Geç Boşalma

Erkeklerde cinsel birleşme sağlanamadan, cinsel birleşme sağlandıktan hemen sonra veya cinsel ilişkide partnerini tatmin edemeden önce boşalma, erken boşalma olarak adlandırılır. Erken boşalmaya oranla çok daha nadir olarak görülen geç boşalma ise cinsel ilişkide erkeğin orgazma ulaşabilmesi için çok uzun bir süre geçmesi gerekmesi veya cinsel ilişki sırasında boşalma için mastürbasyona ihtiyaç duyma gibi durumlara verilen isimdir. Her iki durumun da nedenleri arasında sağlık sorunları ve psikolojik etmenler rol oynayabilir. Tedavide ürolog muayenesi ve tedavisinin yanı sıra psikolojik tedavi de yer almalıdır.

Bu problemin kaynaklarının ve detaylarının neler olabileceğini yine ULUBEY aracılığıyla bir önceki “Erken Boşalmanın Nedenleri Nelerdir?” adlı  yazımızda paylaşmıştık. 

Vajinismus

Kadınlar arasında yaygın olarak görülen cinsel sorunlardan bir tanesi olan vajinismus, cinsel birleşme esnasında kadın cinsel organının istemsiz şekilde kasılarak erkek cinsel organının girişine izin vermemesidir. Hastalığın temelinde çoğunlukla ilişkiden korkma, cinsellik konusunda baskıcı bir toplum içerisinde yetişmiş olma gibi psikolojik etmenler yatmaktadır. Vajinismus hastalığının tedavisinde hekim tarafından verilen tıbbi tedaviye ek olarak psikolojik tedavi uygulanması şarttır. Bu şekilde uygulanacak doğru bir tedavi süreci sonucunda vajinismus hastalığının önüne geçilebilmesi mümkün olabilmektedir.

Bu problemin kaynaklarının ve detaylarının neler olabileceğini yine ULUBEY aracılığıyla bir önceki “Vajinismus Neden Olur?” adlı yazımızda paylaşmıştık. 

 

Cinsel yaşamınızda sorun olduğunu fark ettiğinizde vakit geçirmeden Adana Psikolojik Cinsel Sorunlar Tedavi Merkezinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey ile görüşebilirsiniz. Erken müdahale hem sizi çözüme ulaştıracak, hem de eşinizle ilişkinizin zarar görmesine engelleyecektir. 10 yıldır bu konular üzerinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey bugüne kadar tüm danışanlarından olumlu sonuçlar almıştır ve almaya devam etmektedir.

 

Uzman Cinsel terapist Mehmet Ulubey’den,

Ayrıntılı bilgi, psikolojik destek ve randevu alarak bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

PSİKOLOJİK CİNSEL SORUNLAR TEDAVİ MERKEZİ

Randevu alabilirsiniz.

0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhaba Mehmet Ulubey hocam ben henüz evlenmemiş bir genç kızım. Ben cinsel ilişki den çok korkuyorum. Özellikle birleşme anindan ve sevgilimin bunu öğrenmesinden ... Sevgilim anlarsa benden bu yüzden vazgeçer diye de korkuyorum
    Acaba ona hiç hissettirmeden yapabileceğim birşeyler var mi