Cinsel Sağlık

Cinsel Sapkınlıklar ve Tedavisi

ADANA CİNSEL SAPKINLIKLAR (PARAFİLİ) TEDAVİ MERKEZİ

Merhaba ben Uzman Cinsel Terapist Mehmet Ulubey, Adana ilinde cinsel problemler üzerine çalışmalar yapmaktayım. 10 yıllık çalışma hayatım boyunca hem erkek hem de kadınlarda karşılaştığım cinsel sapkınlık sorunu hakkında en çok merak edilenleri bu yazımla açıklamaya çalışacağım.

 

CİNSEL SAPKINLIK (PARAFİLİ) NEDİR?

Parafili; cinsel uyarılma ve orgazm için, alışılmadık nesneler, eylemler veya durumları içeren tekrarlayıcı ve yoğun cinsel dürtü, fantezi veya davranışların sergilenmesidir.

Genellikle tekrarlanan ve kişiye üzüntü veren özel cinsel fanteziler, yoğun cinsel dürtüler ve uygulamalar ile karakterize bir cinsel bozukluktur.

Parafili denebilmesi için kişinin zorunlu ve tekrarlayıcı bazı koşullara bağlı olarak orgazm olabilmesi gerekir. Zaman zaman yapılan farklı cinsel etkinlikler parafili olarak değerlendirilmez.

 

CİNSEL SAPKINLIKLARIN GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Cinsel sapkınlıklar; büyük oranda erkeklerde gözükmektedir.

Tüm parafililerin %50’sinden fazlası ilk belirtilerini 18 yaşından önce gösterirler.

Parafilik davranışların meydana gelişi 15 ila 25 yaşları arasında tepe noktasına ulaşır.

 

CİNSEL SAPKINLIK NEDENLERİ NELERDİR?

Cinsel Davranış Sapmalarının, yani parafilinin, birçok psikolog veya psikiyatriste göre farklı sebepleri ve kökenleri vardır.

Freud’a göre, yetişkinlikte görülen cinsel davranış sapmaları, çocuğun Oidipal dönemde karşılaştığı sorunlarla da yakından alakalıdır. Freud’a göre erken çocukluk yıllarında cinsellikte ortaya çıkan bazı problemler, yetişkinlik döneminde kendini göstererek o yıllara doğru bir gerilemeye yol açar ve bu tarz sapmalar görülür.

Kimi psikologlara göre ise, bireyselliklerine kavuşamamış ve otoriter anne imgesinden kurtulamamış kişiler, kimliklerini sürdürememe korkusunu yenmek ve kafalarındaki imgelere karşı bir zafer kazanmak için, bir ilaçmışçasına bu sapmalara yönelirler.

Araştırmalarda, kadının mazoşizme; erkeğin ise sadizime daha yatkın olduğu ortaya çıkmıştır. Freud da, sadist davranışların kökenini aslında mazoşist eğilimlerden aldığı sonucuna ulaşmıştır. Yani bir başka kişiye acı vermekten dolayı yaşanan haz ve doyum, aslında acı çeken o kişiyle özdeşleşme ve mazoşist isteklerin o kişiye yansıtılıp onunla özdeşleşilmesi sonucu yaşanır.

Psikolog Gabbard’a göre ise kurulan sadist düşlerin temelinde, çocuklukta kendilerine yönelen cinsel ve bedensel saldırıları tersine çevirme ve öç alma, kontrol kurma duygusunu tatma isteği vardır.

 

NE ZAMAN CİNSEL SAPKINLIK TANISI KONULABİLİR?

Parafili tanısı için:

  1. İnsan dışındaki nesneleri,
  2. Bireyin kendisinin ya da partnerinin acı çekmesini veya aşağılanmasını
  3. Çocukları ya da diğer rızası olmayan bireyleri içeren, tekrarlayan, yoğun cinsel uyarılmalı fanteziler, cinsel dürtüler ya da davranışların olması gerekir.

Teşhisin tam olarak konulabilmesi için, bu özellikler en az 6 ay boyunca sürmelidir. Ayrıca, kişinin sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarında büyük sıkıntıya ve işlev bozukluğuna neden olmalıdır.

Bazı parafilik bireyler için sapkın davranışlar onların hayatındaki temel cinsel aktiviteyi oluşturabilir. Bu bireyler her ne kadar farklı cinsel davranışlarının onları rahatsız etmediğini iddia etseler de, cinsel ilişkilerinde sıklıkla bozukluklar görülür. Hatta bazıları, kendilerini uyaracak uyaranlara yakın olmak amacıyla mesleklerini ve hobilerini cinsel tercihlerine göre seçebilir. Örneğin bir ayak fetişisti kadın ayakkabıları satmayı seçebilir.

Bu bireylerde cinsel işlev bozukluklarına ek olarak, kişilik bozuklukları özellikleri de görülebilmektedir.

Parafilide depresyon belirtileri görülebilir ve parafilik davranışların yaşanılan yoğun stres nedeniyle artabileceğinin bir işareti olarak depresyon belirtileri parafilik davranışın sıklığını ve yoğunluğunu artırabilir.

Bir kültürde normal olarak kabul edilen bir davranış diğerinde tuhaf karşılanabileceğinden, parafilinin tanısı kültürden kültüre değişir.

 

CİNSEL SAPKINLIK (PARAFİLİ) ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

En sık görülen cinsel sapkınlıklar; teşhircilik (egzibisyonizm), fetişizm, fortçuluk (frottörizm), pedofili (çocukculuk), mazoşizm, sadizm, röntgencilik (voyerizm), transvestik fetişizmdir.

 

  1. TEŞHİRCİLİK

Teşhircilik, başkalarına cinsel organını onların rızası olmadan göstererek bundan cinsel haz alma durumudur. Cinsel heyecan, bekleyişle oluşmakta ve boşalma sırasında veya boşalmadan sonra mastürbasyon ile sağlanmaktadır.

Teşhirciler genellikle erkektir; kadın ve çocukların önünde, cinsel doyuma ulaşmak amacıyla soyunur ya da cinsel bölgelerini açarlar.

 

  1. FETİŞİZİM

Fetişizm, bilinçdışı kaygıdan kaçınmak için cinsel dürtüleri uygun olmayan nesnelere aktarma çabasıdır. Fetişizimde cinsel odaklanma bedenin bir bölümünde (göğüsler, kalçalar, kalçalar, gözler, saçlar, vb.), bir giyecek ya da bir iç çamaşırda (gömlekler, sutyen, çoraplar, vb.), bir cisimde (şemsiye, mücevher, vb.), bir fiziksel özellikte (zenci kadınlar, kızıl saçlar, vb.), bir sakatlıkta (aksak ayak, kesilmiş bir üyenin kalan parçası) yoğunlaşabilir.

Bu cinsel sapmanın özelliği, yalnızca erkeklerde rastlanmasıdır; günümüze kadar hiç bir kadın da fetişizm görülmemiştir. Genellikle fetişistler zararsız kişilerdir ve çoğunlukla bekarlardır.

Genellikle fetiş çocukluk çağlarında kurulmuş olmasına rağmen bozukluk ergenlikte başlar. Bir defa kurulduktan sonra, bozukluk kronik olma eğilimini göstermektedir.

Fetişistlerin, fetiş cisim seçimleri, bilinçsiz, içten gelen bir mantığa göre olur ve bu cisim olmadan, fetişistin orgazma ulaşması neredeyse olanaksızdır. Cinsel eş yokluğunda, fetişin varlığı ve onu seyretme, cinsel zevki uyarmaya yeterlidir.

 

  1. FORTÇULUK

Genellikle erkeğin orgazm amacıyla penisini tamamen giyinmiş kadının kalçalarına ya da vücudunun diğer kısımlarına sürtmesi ile belirlidir. Hareket genelde kalabalık yerlerde meydana gelmektedir, özellikle metro ve otobüslerde sıktır.

Fortçuluk yapan bir kişi sıklıkla edilgen ve izoledir. Sürtünme sıklıkla onun tek tatmin yoludur.

Çoğunlukla ergenlikte ya da daha öncesinde başlar ve genellikle başkalarını gözlemleyerek model alma yoluyla gelişir. 25 yaşından sonra azalmaya başlar.

 

  1. PEDOFİLİ

Küçük çocuklara cinsel ilgi duyma olarak tanımlanan pedofili; çoğunlukla erkeklerde rastlanan bir sapkınlıktır. Bu tür kişiler genellikle, cinayetle sonlanabileceği için bu tehlikeli eğilimine karşı bütün gücüyle savaşan zararlılardır.

Pedofilili kişi en azından 16 yaşındadır ve en az kurbandan 5 yaş daha büyüktür. Çocuklarda sarkıntılıkların büyük bölümünü cinsel organların okşanması veya oral seks içermektedir. Pedofililerin %95’i heteroseksüeldir ve %50’si olay sırasında aşırı alkollüdürler.

 

  1. MAZOŞİZM

Mazoşist, ancak dövülür ya da aşağılanırsa boşalabilir. Zevk alması için kurban olması gerekir. Birbirlerini tamamlayıcı oldukları için, sadizmi mazoşizmden ayırmak güçtür. Ayrıca her ikisinin bir arada olduğu sapkınlara da rastlanır. Durum, ikili ilişkinin bir egemen olma boyun eğme ilişkisi olduğu eski ruhsal yapıyı anımsatır. Bu durum, daha hafif derecelerde normal yaşamda da vardır. Çiftin ilişkisi, erkeğin egemen, kadının boyun eğen kişi olmaya eğilim gösterdiği bir ilişkidir; ama bazen rollerin tersine döndüğü de olur.

Mazoşist kişinin zihin meşguliyeti, cinsel ısrarlarla ve küçük düşürülme, dövülme, yaralanma diğer bir deyişle acı çektirme hareketlerini içeren tekrarlayıcı fanteziler ile ilgilidir.

Mazoşizm uygulamalarına erkekler arasında daha çok rastlanmaktadır. Mazoşist kişilerin çocukluktan gelen ve onları acının cinsel memnuniyet için ön şart olduğuna ikna eden deneyimleri vardır.

 

  1. SADİZM

Sadist, işkence yapar ve uyandırdığı acılardan zevk duyar; kurbanlarının çığlıkları keyfini artırır ve ona yoğun bir cinsel haz verir. Sadizm bazen, cinayete kadar varabilir.

 

  1. RÖNTGENCİLİK

Çıplak olan ya da soyunan, giyinen ya da cinsel etkinlikte bulunan kişiyi gözetlemeyi içeren, fanteziler ve etkinlikler ile tekrarlayıcı uğraşıdır. Mastürbasyonla orgazm genelde olay sırasında veya olaydan sonra meydana gelmektedir.

 

  1. TRANSVESTİK FETİŞİZM

Bu sapkın davranış, cinsel uyarılma sağlamak için kadın giysileri giyme ihtiyacı veya arzusu hisseden heteroseksüel erkeklerde görülür. Hastaların çoğu evlidir.

Transvestik fetişizm tipik olarak çocuklukta veya erken gençlik döneminde başlar. Bu erkeklerden bazıları sadece tek bir kadın giysisini seçer (örn., kendi iç çamaşırının içine kadın külotu giyme) bazılarıysa tamamen bir kadın gibi giyinip makyaj yapabilir.

 

CİNSEL SAPKINLIK (PARAFİLİ) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Parafilinin tedavi sürecinde ilk önemli nokta ve dikkat edilmesi gereken nokta kişide bulunan bu sorunun nasıl ortaya çıktığının tespit edilmesidir. Bununla birlikte kişideki sapkınlığın hangi seviyede olduğunun tespiti de ilerleyen tedavi süreçlerinde oldukça önemli bir aşama olacaktır. Bunlar belirlendikten sonra tedavide öncelikle psikoterapi, bununla birlikte ilaç tedavileri kullanılabilir.

Tedavinin başarısı, genel olarak kişilik gelişimi ve olgunluk düzeyi ile paralellik gösterir. Kişilik gelişimi daha ileri düzeylerde olan ve ciddi bir kişilik bozukluğu olmayan hastalarda tedavi daha kolay ve başarılı iken ağır kişilik bozuklukları gösteren kişilerde tedavi çok daha uzun sürer. Hastanın tedavi motivasyonunun yüksek olması da tedavi başarısını etkilemektedir.

 

Cinsel yaşamınızda sorun olduğunu fark ettiğinizde vakit geçirmeden Adana Cinsel Sapkınlık Tedavi Merkezinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey ile görüşebilirsiniz. Erken müdahale hem sizi çözüme ulaştıracak, hem de eşinizle ilişkinizin zarar görmesine engelleyecektir. 10 yıldır bu konular üzerinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey bugüne kadar tüm danışanlarından olumlu sonuçlar almıştır ve almaya devam etmektedir.

 

Ayrıntılı bilgi ve randevu için Uzman Cinsel terapist Mehmet Ulubey’den bilgi alınız. Adana’da cinsel sapkınlık tedavisi için arayınız.

 

ADANA CİNSEL SAPKINLIK TEDAVİ MERKEZİ

Cinsel sapkınlık tedavisi için;

Randevu alabilirsiniz.

0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhaba hocam abim şizofreni hastası .bazen bana veya küçük yigenlere filan sapıkça laflar ediyor. şunu yapsana falan filan. cinsel öldürücü bir ilac varmıdır . Bilgi verirseniz sevinirim . Aynı zaman da beyninde kuculme var buna kendisi engel olamıyor.daha ileri.gitmeden ne yapabiliriz lütfen bilgi veriniz

    • merhabalar,
      bu konuda bir psikiyatrist yardımı almanız gerekmektedir.

  • Merhaba mehmet bey.adım mehmet 43 yaşında bekar bir erkeğim.size internette araştırma yaparken rastladım.yorumların bir kısmını okudum.size sorumu yazmaya karar verdim.ilkokul,ortaokul zamanımda cinsel organımın olduğu bölgeyi kadın cinsel organınıa benzetmeye çalışır,penisinim içine kalem ucu sokardım.yurtta kaldığım için popo temziliğini tuvalet kağıdı olmadığı için elle yapardım.zamanla popoma kalem sokmaya başladım.arasıra ortaoklu zamanınıda sex fimli izler nadiren sertleşme olurdu.bu yaşımda bile sex filmi izlesem,cinsel ilişkiye girmek istesem cok nadir sertleşme oluyor ardından hemen boşalıyorım.sorunum nedir nasıl üstesinden gelir,uzun sertleşmeyi nasıl sağlarım.şimdiden teşekkür ederim.

    • merhaba bu konuda iletişime geçerek pofesyonel destek almalısınız? iletişim sayfamızda hemen iletişime geçebilirsiniz.

  • Hocam bnim.oglum 21 yadinda arkadaslarini uygunsuz mjlar atiyor vidyolar izliyor ve kz arkadasini sapikca mjlarla tehtit edip ediyor ve beraber olma tehtiti ediyormus . Lutfen yardim.edin

    • Merhabalar oğlunuzun durumu daha fazla kritikleşmeden 0533 644 22 18 numaralı hat üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

  • Mehmet bey ben 21 e girdim ayaklara karşı bir duygum var ne yapmalıyım siz bı önerin kurtulmak için her yöntemi denedim fetişizm adına kadar her şeyi öğrendim ben izmirdeyim yani Adana'ya gelemem bı öneri verin Allah için artık bıktım bundan

    • merhabalar, cinsel sapkınlık ve tedavisi ile ilgili sorunların ayrıntılı olarak incelenmesi gerekıyor. fetiszm ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için benimle iletiime geçebilir misiniz?

    • merhabalar , tabii ki yardım edeyim . ancak hangi konuda bana yazar mısınız?

  • Benim 21 yaşındaki oğlumun yaklaşık 1.5 Yıldırım ayak tırnaklarını renkli objelerle boyadığını öğrendim ayak fotolarını çekip 35 yaşındaki kızkardeşime teyzesine gönderiyormuş nasıl olmuş teyze beğendin mi diyerek bir keresinde dolabında kadın iç çamaşırları tango şeklinde buldum birlikte yaşıyoruz bu iç çamaşırlarını kendisinin giydiğini düşünüyorum nasıl bir izleyecek bana yardım edin yıkıldım

    • merhabalar , buradakı yazıyı yeni gördüm. özelden yada randevu olarak iletişime geçelim. beni ararsanız kısa bir öngörüşme yapabiliriz.

  • Merhaba mehmet bey. 23 yaşındayım. Matematik öğretmeniyim. Küçükken cinsel içerikli videolar izlerdim fakat hiçbir şekilde zevk almaz uyarılmazdım. Zamanla cinsel dürtümün farklı oldugunu farkettim. Bir erkegin bir kadını ya da bir kadının bir kadını cinsel ilişkiye zorladığı ellerini ayaklarını bağladığı cinsel içerikli videolar benim hoşuma gidiyor. Bu tür videolarda cinsel ilişki olmasına gerek de yok. Kadının çaresizligini görmek benim için yeterli. Birçok devlet hastanelerine başvurdum fakat bu sorunun onları aştığını söylediler. Son zamanlarda artan dürtülerimle beraber tekrar yardım arayışına girdim. Sizin yazınızı okudum. Bu sorunun tedavisiyle çalışıyorsanız sizinle terapiye başlayabilir miyiz ? En yakın zamanda dönüş yapmanız dileğiyle

  • Hastalar bu davranış biçimleri toplumda yada yakın çevrelerinde hoş karşılanmıyacağını biliyor ve saklamaya mı çalışıyor ve siz bu hastaları şuç işlediği için mi karşılaşıyorsunuz yoksa size kendi rızası ile mi geliyor ?
    Bu davranışların zeka yada akılla bir ilişkisi var mı varsa nedir ?
    Bazı hastaların cinayet işlediğini biliyoruz.bu davranışları normal insanlar farkedebilir mi ,ederbilirse ne yapmalı?
    Teşekkürler.(not:imla için kusuruma bakmayın )

  • Adana bize cok uzak denizliliyim denizli veya cevre illerde bu hastalığa sizin gibi bakan hekim varmi acaba

    • Denizli ve cevresinde tanıdıgım bir uzman bulunmamaktadır. isterseniz online olarak destek alabilirsiniz