Güncel

Cinsel Terapi ve Faydaları

Bu yazımızda çoğu insanın konusundan çekindiği ve yanlış düşüncelere kapıldığı ama sanılanın aksine sadece konuşma terapisi kullanılarak sorunun kaynağına ve psikolojik nedenlerine inilerek yaklaşılan Cinsel Terapi konusuna ve Cinsel Terapinin Faydaları na değineceğiz.

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel terapi uygulamaları fiziksel temas kullanılmadan konuşma terapisi kullanılarak uygulanan bir yöntemdir. İnsan doğasının bir parçası olan cinselliğin elbette ki sorunları da kaçınılmazdır. Günümüzde karşılaşan en sık cinsel sorunlar arasında; cinsel isteksizlik, erken boşalma, ağrılı cinsel ilişki ve vajinismus sıralanabilir. Cinsel terapistler genellikle psikoloji uzmanı olup, terapiler psikolog sohbeti havasında geçer. Cinsel terapi uygulamaları son yıllarda ülkemizde de oldukça yaygınlaşan bir uygulama alanıdır ve cinsel sorunların çözüme ulaşmasında ilk uğranılacak yerler haline gelmiştir. Cinsellik sadece insanın cinsel organlarıyla alakalı bir durum değildir. Cinselliğin altında yatan birçok ruhsal ve psikolojik durumun birleşimi mevcuttur. Bu yüzden cinsel sorunlara sadece “tıp” ve “sağlık” gözüyle bakılmamalıdır. Cinsel sorunlar aynı zamanda “psikolojik” bir durumdur. O yüzden cinsel sorununuz varsa ilk gideceğiniz yer cinsel terapi noktalarıdır.

Cinsel Terapi Nasıl Uygulanır?

Cinsel sorunun kaynağı eğer tıbbi ve bedensel bir nedene bağlı ise tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yaparlar. Fakat cinsel sorun, psikolojik nedenlere bağlı ise tedaviyi, cinsel terapi konusunda eğitim almış psikologlar ve psikiyatristler yapabilir. Cinsel terapi uygulamalarında her şeyden önce gizliliğiniz temel hedeftir. Kendinizi rahat ve güvende hissetmeniz için terapistinize güvenmeli ve gizlilik konusunda şüphelerinizi ortadan kaldırmalısınız. Sorunun detaylarını terapistinizle paylaşarak, daha önceki tecrübelerinizdeki problemleri, korkularınızı, geçmişinizi ve aile yaşantınızı anlatmanız sizin için faydalı olacaktır. Böylelikle cinsel terapistiniz sizi daha iyi tanıyarak sorunun kaynağına inerek çözümler üretecektir. Ayrıca uygulamalarda partnerinizle birlikte terapi almanız, hem korkularınızın önüne geçerek güven duygusu yaratacak hem de çözüm yolunda işleri daha kolaylaştıracaktır. Cinsel terapistin faydalı olup olmayacağı konusu ise büyük oranda sizin anlattıklarınızda doğru orantılıdır. Siz ne kadar sorulara gerçek ve samimi dille yanıtlarsanız çözüm sürecide o denli başarılı olur. 

Cinsel Terapinin Faydaları Nelerdir?

Cinsel terapinin faydaları arasında öncelikle kişiye temel cinsellik eğitimi verilir. Bu eğitimin iyi kavranabilmesi çözüm sürecini kolaylaştıracaktır. Daha sonrasında ise cinsel sorunları dile getirmek gerçeklerden kaçmanıza engel olacak ve çözüm yoluna girmenizde size yardımcı olacaktır. Psikolojik etkenli cinsel sorunlar sizin anlatacağınız detaylar sayesinde “sorun” olmaktan çıkacak ve cinselliğin renk tonlarına adım atacaksınız. Bu renk tonları partnerinizle fanteziler keşfetmenizi sağlayabilir. Ayrıca cinsel terapistinizin vereceği ev egzersizleri sayesinde hem kendiniz hem de partnerinizle olumlu dakikalar yaşayabilirsiniz. Bu olumlu dakikalar ise partnerinizle olan iletişiminizi güçlendirerek tutku seviyelerinizi arttırabilir, duygusal ve fiziksel ilişkinizi senkronizasyon haline getirebilirsiniz. Ayrıca terapistinizle çözüme yaklaştıkça, cinselliğin sıkıcı ve korkutucu tarafından sıyrılıp kendinizi tazelenmiş hissedeceksiniz. Unutmayın sağlıklı bir ilişkinin sırrı cinselliktir. Eğer cinsel sorunlarınız varsa, cinsel terapi tedavisi almaktan korkmayın.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhaba Mehmet Ulubey hocam cinsel terapi ile ilgili yazdığınız neredeyse bütün yazılarınızı okudum. Bazıları çok cesur bazıları inanılmaz faydalı ama hepsi çok güzel yazılar olmuş. Bu konu özellikle Türk toplumunda kanayan bir yara uzmanlık alanımız la ilgili bilgileri bu şekilde paylaşıyor olmanız çok ince
    Başarılarınızın devamını dilerim

  • merhabalar hocam. yaşım 27. haftada 1 mastürbasyon yapıyorum yani 1 hafta elimi sürmüyorum. 1. hafta dolunca 1 gunde 3 kez yapıyorum ve 1 hafta daha beklıyorum. 25 ila 30 sanıye içinde rahatlama gerçekleşiyor ve ilerde sıkıntı olacak diye korkuyorum ( bir birliktelik olursa erken boşalma korkusu ) nasıl bir yol izlemeliyim ? bu 1. sorunum. 2. si ise söylemesi ayıp çok istekliyim. rahatlama olduktan sonra da önce de. aklımdan cıkmıyor. geniş hayal gücüne ve değişik fantezilere sahibim.(sapkınlık derecesi değil). olmadık yerde karşımdaki bir bayanı o fantezilerime ve hayalime sığdırıyorum. bu bir sapkınlık ve ya rahatsızlık mıdır ?

    • merhabalar , nasılsınız?
      tarzını sevdim. kendin sormuş kendin cevaplamıssın. herhangi bir sorun yok. ama insanların hepsini hayal dunyanda yer edindirme yine de:)