Cinsel Sağlık

Sertleşememe probleminin nedenleri nelerdir?

Erkekler neden sertleşememe problemi yaşarlar? Sertleşememe problemi yaşadıklarında ne olur?  Performans bozukluğu nedir? penis nasıl sertleşir? Uzman cinsel terapist Mehmet ULUBEY  aracılığıyla öğrenelim.

Erkekler ağlamaz sertleşir

     Bir çocuk ana rahmine düştükten 4 ay sonra cinsiyeti belli olur. Ultrason da doktor baktığında kız mı erkek mi  olduğuna cinsel organına bakarak karar verir. Çünkü bebeklerin veya çocukların arasındaki tek fark o zamanlar da idrarını yapmasını sağlayan cinsel organlarıdır. Çocuk zamanla toplumdaki rolüne bürünür. Çünkü toplumda erkek olmakla kız olmak arasındaki tek fark cinsel organ değildir. Hatta topluma göre erkeklik cinsel organının penis olmasıyla değil, sünnet olmayla başlar.” Erkek olmak yolundaki ilk adımı”diye geçer hep sünnet törenleri, bu yüzden kutsanır sayın pipiler.

Erkeklik serüveni

      İşte o gün itibariyle erkeklik serüveni başlar.  Erkekliğin başlamasıyla birlikte dünyadaki bütün nesnelerde kendiliğinden ayrışı verir.  Bu ayrışmada da sertlik kavramı hayatımızın tam orta yerinde bulur kendini.  Hayatta ki her şey giyim, kuşam, saç, sakal hatta renkler …  kızın rengi pembe olur,erkeğinki mavi, kızın saçı uzun erkeğinki kısa,  kızlar etek giyer erkekler pantolon,  bütün bunlar değişir de hal, tavır, davranış değişmez mi? değişir tabi artık erkekler susar toplum konuşur. Çevresinde gördüğü hem cinslerini, başta babasını taklit etmeye başlar. Onun gibi dik omuzlu, sert görünümlü, iri yapılı, adımları uzun atan, korkmaktan korkan,cesur, koruyucu güçlü kuvvetli birisi olur.

    Onlar kendi hayatlarının sorumluluğunu alan, kimseye hesap vermeyen, istediği zaman eve giren istediği zaman çıkan, kadınları tavlayan bir avcı olan erkeklerdir. Ancak erkeğin özgürce yaptığı bütün davranışlar, aynı zamanda onlara toplum tarafından yüklenilen bir yüktür. Sorumluluk almak zorundadır erkekler her zaman, annesinin, kardeşinin, karısının, kızının veya çocuğunun … bu yüzden sert ve dayanıklı olmak zorundadır.  

İç içe iki kavram erkeklik ve sertlik

     İşte böylelikle özdeşleşir erkeklikle sertlik kavramı , hatta öyle bir özdeşleme ki bu çay içerken çayımızın üzerine çıkan çay tanesine dişimizle kontrol ederiz eğer sertse erkek olduğuna, yumuşak ise kadın misafir olduğuna inanırız:D ama yaş ilerleyip ergenliğe adım atan beyler bu sertliğin başka etkileriyle karşılaşırlar.  Çocukluk dönemlerinde sadece idrarını yapmasını yarayan pipi değişmeye başlar. Yer yer sertleşir ve dikleşir.  Bu değişim önceleri onları şaşırtırken zamanla hayatlarının bir parçası haline gelir. Hangi durumlarda sertleştiğini ve sertleştiğinde ne yapması gerektiğini öğreninceye kadar canını alır erkeklerin.

     Bütün bunlar yolunda gittiğinde penisi de kendisi de sert olduğunda sıkıntı yok. Ama onlarda insan ya bazen bir şeyler yanlış gider ve sertleşe meyi verirler.  Kendiler sert olsalar da penisleri bir şeylere isyan edebilir. İşte böyle durumda neler yapabiliriz? Bu makale ile hep birlikte öğrenelim. Erkekler neden sertleşemez? Sertleşemezse ne olur?   Uzman cinsel terapist Mehmet ULUBEYhttps://mehmetulubey.com/ aracılığıyla öğrenelim.

İsyankar penisler neden uykudadır?

Penis nasıl sertleşir?

     Penis erkek cinsel organıdır.  Cinsellikse erkeğin ve kadının bazen birlikte bazense tek başlarına yaşadıkları iç güdüsel bir ihtiyaçtır. Erkekler bu ihtiyaçlarını penis aracılığıyla giderirler. Penis şekil itibariyle dışa doğru uzayan bir organdır. Erkekler cinsel ihtiyaçlarını giderecekleri zaman beyinden gelen sinyaller nedeniyle penise kan pompalanır ve içi kanla dolar. Kanla dolduğu için yerinden kalkar sertleşir ve dik bir hal alır. Penisin  sertleşebilmesi için erkek bir uyaran tarafından uyarılır. Bu uyarılma bazen somuttur ve görseldir bazen de dokunsaldır. Bazende kendileri düşünerek veya hayal kurarak bu uyarılmayı sağlarlar.  Bu sertlik uyaranın etkisi altında devam eder. tabi erkeğin isteğiyle devam eder isterse de başka şeyler düşünerek tekrar sönmesini sağlayabilirler.

Ancak işler her zaman yolunda gitmeyebilir.  Bazı erkekler her türlü uyarana rağmen sertleşemezler veya bu sertliği cinsel ilişkiden doyum alıncaya kadar devam ettiremezler.

     İşte bu durum yenileyici ve yineleyici olarak en az 6 ay süresince devam ediyorsa bir problem var demektir. Problem varsa çözümde vardır. uzman cinsel terapist Mehmet ULUBEYhttps://mehmetulubey.com/


Penisin uykuda olmasının farklı farklı sebebi olabilir

      Bir kere her erkek ömrü boyunca en az iki kere böyle bir durumla karşılaşır.

  • En doğal sebebi yaşlanmadır. Erkek kırk yaşından sonra ereksiyon olamama problemi yaşar. Yaşlanmanın verdiği etkiyle giderek ereksiyon olması yavaşlar veya sürdürmesi yavaşlar. Bu durum doğal karşılanmasına karşın yinede tedavisi ilk zamanki gibi olmasa da mevcuttur.
  • Diğer doğal sebep yine yaşlanmayla da doğru orantılı olarak kronik hastalıklardır.Mesela şeker, kalp gibi
  • Penisin sertleşme mekanizmasını etkileyen atardamarların daralması sonucu penise gelen kanın azalması
  • Toplar damarların gereğinde kapanamayıp gelen kanı geri kaçırması

     Gibi fizyolojik nedenlerinin yanında birde psikolojik nedenleri vardır.

Erkeklerin travması ereksiyon olamama

     Ereksiyon olamamak tıpkı vajinismus gibi bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu bozukluğun temelinde psikolojik nedenler yatar. Bu psikolojik nedenler ise toplumda erkeklere yüklenen aşırı yükten kaynaklanır. Erkekler her zaman güçlü ve başarılı olmak zorundadır gibi bir anlayış vardır. bununla yaşarlar adeta  bu mecburiyet ise bir çok erkekte endişe yaratır. Ya başaramazsam diye başaramadıklarında erkekliklerinden ödün vereceklerini zannederler. Bunun da sebebi zamanında bilinçsizce öğrenilen cinsel bilgilerdir.  İşte bu cinsel bilgilere biz cinsel mitler diyoruz


Cinsel mit nedir?

 

kişilerin cinsel konularda doğru olduğunu düşündükleri, çoğu zaman abartılı, yanlış ve bilimsel değeri olmayan inanışlardır. Cinsel mitlercinsel işlev bozukluklarında genellikle zemin hazırlayıcı, tetikleyici  ve devam ettirici etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

erkeklerde cinsel işlev bozukluğuna yol açan mitler

  • Erkekler duygularını asla belli etmez
  • Erkekler kadınlara nasıl zevk vereceğini bilmelidir.
  • Erkeğin cinsel performansı ve cinsel gücün göstergesi sık sık cinsel ilişkide bulunmaktır.
  • Erkekler her zaman cinsel ilişkiyi ister ve buna her zaman hazırdır.
  • Erkek cinsel organının boyutu cinsel gücün göstergesidir.
  • Cinsellikte erkek yöneticidir, her şeyi bilir ve cinsel eylemi erkek başlatmalıdır.

     Cinsellik kadın ve erkeğin birlikte yaptığı bir fiildir. Bu fiilde iki tarafta eşit  rol sahibidir.İki tarafında içgüdüsel bir ihtiyacıdır, ve iki tarafta sağlıklı bir ilişki yaşandığı takdirde mutlu olur. Ancak yukarıda bahsettiğimiz inanışlara göre yaşanılmaya çalışılan bir cinsel hayat aslında toplumun bireylere dayattığı bir öğretiden ibarettir, ve bilimsel olarak geçerliliği bulunmayan bir öğretidir.

 Özellikle cinselliğin erkek kontrolünde sürmesi gerektiğini iddia eden inanışlar erkeğin üzerine gerektiğinden fazla yük yüklerken kadını da gereğinden fazla edilgen hale getirmektedir. Ancak doyumsal yaşanacak sağlıklı bir cinsel ilişki kadınında erkeğinde yeterince etken olduğunda mümkün olur.  Yani ne kadın fazla edilgen olmalıdır. Ne de erkek fazla etken olmalıdır.

Aslına bakarsan içgüdüsel hareketler bütünü olan hayvansı bir duygu ile gerçekleştirilen bu fiillere fazla kural koymak ya da kurallarla sınırlandırmaya çalışmak yalnızca cinsel işlev bozukluğuna yol açmaktadır. Cinsellik bir sapıklık değildir. Sapıklık olan yanlış zamanda yanlış kişiyle yaşamaya çalışmaktır. Doğru bir partnerle doğal sürecine bırakmak beklide en sağlıklı cinsel birlikteliğin yaşanmasını sağlayacaktır.

performans bozukluğu nedir?

Ancak yaşadığımız çoğu toplumun dayattığı bu cinsel mitler erkekler üzerinde tam bir travma yaratmaktadır. En çok rastlanılan travma ise performans bozukluğudur. Penisinin boyunun küçük olduğunu düşünen veya ürkek çekingen erkeklere yüklenilen bütün cinsel yük en azından bazı erkekler için korkutucu olabilir. Yapamayacağını düşünebilir, utanıp, çekinebilir, veya partnerinin canının acımasından korkabilir işte bunlar özellikle ilk defa cinsel deneyim yaşayacak erkekler için bir kaygı, endişe nedenidir.  Bu endişe ile birlikte cinsel ilişkiye hazırlanan bireylerden bazıları  bunlara rağmen başarılı olabilirken, bazıları ise ne yazık ki

  • Ya hiç sertleşemez
  • Ya partnerle ilişkiye girecek seviyeye getiremezler
  • Ya da sertliği ilişkiye başlayacak seviyeye getirebilir lakin  kısa sürede kaybedebilir.

sertleşememe sorununa ne zaman problem diyebiliriz?

     Bütün bunlar aslında zaman içerisinde her erkeğin başına gelebilecek doğal bir durumdur. Bu durumlara sertleşememe problemi veya ereksiyon olamama sorunu diyebilmek için en az 6 ay boyunca yenileyici ve yineleyici şeklinde devam etmesi gerekir. Çünkü ani bir stres ve yorgunluktan kaynaklı olarak ta başına gelmiş olabilir. Hemen telaşa kapılıp eyvah rezil oldum, artık penisim hiç kalkmayacak diye korkmak yalnızca korktuğunuz şeyi başınıza gelmesini sağlar. İlk defa karşılaşan kişi korkmadan hatta üzerine durmadan hayatına devam etsin ne zamanki tekrarlamaya başlar işte o zaman problem olduğunu kabul etmek ilk yapılacak şeylerden bir tanesidir. Erkekler kadınlara göre daha zor kabullenmekteler. Ancak ne kadar çabuk kabullenilirse o kadar erken tedavi ile sağlıklı, başarılı ve mutlu bir cinsel ilişkiye kavuşmuş olurlar.

erkekler sertleşemez ise ne olur?

     Erkeklerin sertleşmesi cinsel ilişkiye girebilmek için bir temel oluşturur. Penisin vajinaya girebilmesi için bir zahmet yerinden kalkması ve doğrulması gerekir. Bunu nasıl yaptığını daha önceki yazımızda belirtmiştik.Yani bir erkeğin penisi sertleşememe problemi yaşarsa cinsel anlamda bir tatmin de mümkün olmaz.  Olmadığı  içinde dünya da bir erkeğin yaşadığı sertleşememe problemi iki kişiyi birlikte mutsuz eder. çünkü kişinin partneri de en az erkek kadar bu durumdan rahatsız olur. Özellikle evli çiftlerde aşırı yıkıcı bir durum halini alır. Erkeğin bu durumu kabullenmediği her gün ise evliliğin yıkılmasına neden haline gelebilir.

sertleşememe problemi için ne yapmak gerekir?

     Oysa bu problemde diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi tedavisi mümkün basit bir durumdur. Yapılacak tek şey bir uzmana başvurmaya karar vermektir.  Sizde bir uzman arayışında iseniz uzman cinsel terapist Mehmet ULUBEY’E buradan https://mehmetulubey.com/ulaşabilirsiniz.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Hocam, ben partnerim ile ön sevişme esnasında gerekene yakın bir penis sertliğine ulaşıyorum lakin, ilişkiye girmeye yaklaştığım an bu sertliği kaybediyor veya ilişkiye başlamış olsak bile soluklanmak için durduğum anda bile bu sertliği kaybediyorum.Bazen ilişki için gereken sertliğe bile ulaşamıyorum. Mastürasyon geçmişim var ve şuan araştırğım kadarıyla oldukça sık bir mastürbasyon geçmişi yaşadığımı görüyorum.İlişki geçmişimde bir kez buna yakın bir şey yaşamıştım hocam. Ama onu atlattım nasıl oldu bilmiyorum lakin partnerim ile bu konuyu konuştuğumda bana sık mastürbasyon sonucu olduğunu söyledi. Viagra ve türevi ilaçların iyi geleceğini çünkü hormonlarda hafıza hücreleri olduğunu aralıklı uzun dönemde kullanımda bir süre sonra viagra bile kullanmaya ihtiyacım kalmayacağını söyledi sizce bununbn doğruluğu nedir veya bir çözümü var mıdır hocam ? İnternet üzerinde erektil disfonkisyon olarak geçiyoru sanırım problemim ancak ben bunu doğal yollardan çözmek istiyorum. Mastürbasyona uzunca bir süre ara vermek, cinsel aktiviteyi kısıtlamak sizce yeterli olur mu veya ne kadar süre kısılmamam gerekiyor.

Paylaş
Yazar
Psikoterapist Mehmet ULUBEY