Güncel

Ereksiyon Olmak Ne Demektir?

Bütün erkeklerin bu da soru mu şimdi? dediğini duyarken, kadınların çoğunun ise neydi bu ereksiyon olmak ya! erkeklerle alakalı bir şey ama tam olarak ne olduğunu hatırlamıyorum dediğini duyar gibiyim. Şimdi erkekler diyecekler “ne alaka kadınlar ya!” diye hiç alakasız olur mu? Tabi ki bizzat kadınları ilgilendiren önemli bir konudur. kaldı ki kadınların hemen hemen hepsi de bilir aslında, ama adının ereksiyon olduğunu bilmeyebilirler. Asıl önemlisi de erkekler ömürleri boyunca  en az 2 kez ereksiyon olamamam durumu yaşarlar. bu problemi kadınlar bilmeli ki siz bu problemi yaşadığınızda sizi anlayabilsinler ve yanınızda durabilsinler. Aksi takdirde iyi giden ilişkilerini yanlış yorumlayabilirler.Kaldı ki, siz erkelerde ereksiyon olma konusunu iyi bilir ve yaşamaktan gurur duyarken ereksiyon olamayı verdiğinizde eliniz ayağınıza dolaşır ve ne yapacağınızı bilemez hale gelirsiniz.

 Ereksiyon yerinde ve zamanında yaşandığında güzeldir. Hem olanı, hem de olunanı mutlu eder. Peki ereksiyon hakkında bundan öte ne biliyoruz? İşte penisin sertleşmesinin bilimsel açıklaması:

EREKSİYON OLMA DURUMU NASIL GERÇEKLEŞİR?

Penisin sertleşmesi ya fiziksel (somatik) ya da otonom uyarılmayla mümkün olur.

   Ya da her ikisi birden mevcut olduğunda. Fiziksel uyarılma adı üzerinde penisin dokunulduğunda uyarılmasıdır. Otonom uyarılma ise söz gelimi çekici bir kişi görüldüğünde istemsiz olarak gerçekleşen uyarılmadır. Biz ilk önce ereksiyonun ardındaki fiziksel sürece, daha sonra ise bu süreci beynimizin nasıl etkilediğine bakacağız…PENİSİN ANATOMİK YAPISI NASILDIR?
Penis, karın duvarından glans adı verilen penis başına kadar uzanan bir deriye sahiptir.

   Ve bu derinin altında üç adet sünger benzeri silindir yapı bulunmaktadır. Bu silindirlerden üst ve yanlarda bulunan iki tanesine corpora cavernosa ismi verilmektedir ve ereksiyon, bu iki silindirin içinde bulunan boşluklar kanla dolduğunda gerçekleşmektedir. Diğer silindire ise üretra adı verilmektedir ve bu boru idrar ve spermin geldiği yerdir.YA PENİS SÖNÜK DURUMDAYKEN YANİ EREKSİYON OLMAMIŞKEN
Penis sönük durumdayken bu silindirlerin içinde az miktarda kan bulunmaktadır.

   Bu, penisin uyarılmamış hâlidir ve denize girmediğiniz ya da üzerine buz koymadığınız sürece içinde az miktarda kan bulunmaya devam edecektir. Ereksiyonun mümkün olması içinse hem başta bahsettiğimiz uyarılma yollarından birinin gerçekleşmesi hem de beynimizin bir takım nörotransmiterleri salgılaması gerekmektedir.VÜCUDUMUZUN HİSSETMEDİĞİMİZ HADİSELERİ EREKSİYON
Bu noktada vücudumuzda birkaç farklı hadise aynı anda gerçekleşmektedir.

   İlk olarak az önce sözünü ettiğimiz corpora cavernosa isimli iki silindirin içinde bulunan düz kaslar gevşer, burada bulunan damarlar genişlemeye başlar ve penise giden kan akışı artar. Penisin içi kanla doldukça basınç da artış gösterir ve böylece penis yarı sert bir hâl alır. Penisin tamamen sertleşmesi içinse başta sözünü ettiğimiz fiziksel uyarılmanın gerçekleşmesi ve silindirlerde bulunan kasların kasılması gerekmektedir.PENİSİN SERTLEŞME (EREKSİYONUN)AŞAMALARI
Ancak penisin tüm kısımları aynı ölçüde sertleşmez.

   Çünkü bu süreçte üretra ve penisin başındaki kan akışı yükselse de, burada bulunan kaslar diğer bölgelerdeki kadar kasılmaz ve bu sebeple kan bu noktalardan geri çıkabilir. Bu sebeple üretra ve penis başındaki sertlik genellikle corpora cavernosanın yarısı kadar olur.

Penisin Sertleşmesi(Ereksiyon) Merkezî Sinir Sistemi Tarafından Kontrol Edilmektedir.

  Ve merkezî sinir sistemi, daha önce söz ettiğimiz iki farklı sinir sisteminden etkilenmektedir: somatik ve otonom. Somatik uyarılmada penise dokunulduğu zaman uyarılan sinirlerimiz beyne sinyal gönderir ve böylece beyin çeşitli nörotransmiterler salgılamaya başlar. Otonom uyarılma ise erkek kendisine çekici gelen bir insanı gördüğünde ya da hayal ettiğinde gerçekleşir ve bu uyarılma neticesinde corpora cavernosa adı verilen silindirlerde fiziksel değişimler meydana gelir ve kişi erekte olur.

Ereksiyonun uyarılma dışında birkaç farklı sebebi de olabilir.

   Buraya kadar anlattığımız kısım fiziksel ya da istemsiz uyarılma neticesinde beynin nitrik oksit, dopamin, asetilkolin, serotonin ve noradrenalin gibi nörotransmiterleri salgılayarak erekte olmamızı sağlamasıyla ilgiliydi. Ancak ereksiyon bazı durumlarda uyku hâlindeyken, elektrikle uyarılarak, omurilik zedelenmesi sebebiyle ve belirli ilaçları kullanmak sebebiyle de gerçekleşebilmektedir.
Penisin

sertleşme durumu aynen yazımızda anlatıldığı gibidir. Yukarıda anlatılanlar sağlıklı bir erkeğin yaşadığı normal bir ereksiyon halidir. Ancak gerek psikolojik, gerek fizyolojik olarak rahatsızlıklar sebebiyle ereksiyon olamama veya zamanında ve yerinde olamama problemleri yaşanmaktadır. Bu problemin bir çok nedeni olabileceği gibi tamamen fizyolojik olarak yaştan kaynaklan yani yaşlanmanın doğal getirisi de olabilir. Ancak neyden kaynaklanırsa kaynaklansın günümüz şartlarında hepsinin tedavi yöntemi mümkündür. Bu tedavi yöntemlerinden bir tanesi uzman bir cinsel terapistten yardım almaktır.Bütün bu problemlerde size yardımcı olabilecek uzman cinsel terapist Mehmet ULUBEY’E buradan ulaşabilirsiniz. https://mehmetulubey.com/

kaynak: Onedio Penisin Sertleşmesinin Ardında Yatan Bilimsel Süreç

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.