Cinsel İsteksizlik

Erkeklerdeki Cinsel Sorunların Psikolojik Nedenleri

50 yaş üzerindeki her 10 erkekten 3’ünde cinsel istek azlığı bulunmaktadır. Yine her 10 her erkekten 3’ünde erken boşalma görülür. 40 yaş ve üzerindeki erkeklerde ise yaşam boyu en az bir kere sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalınmıştır. Erişkin erkeklerin tamamına bakarsak %15′ inde cinsel isteksizlik yaygındır. Ülkemizde sertleşme sorunu az görülmesine rağmen kliniklerde rastlanılan en sık rahatsızlık sertleşme bozukluğudur. Her 3 erkekten 1’i erken boşalma sorunu yaşarken bu durumdan şikayetçi olan sayısı oldukça azdır. 

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği klinik araştırmalar sonucu erkeklerdeki cinsel işlev bozukluklarının psikolojik nedenleri aşağıdaki şekildeki gibi sıralanmıştır;

  • Yetiştirilme koşulları ve geleneksel erkek cinsel rolü, erkekler yetiştirilirken erkek olmakla alakalı toplumsal olarak öğrendikleri şeyler vardır. En önemlisi ise her zaman seks istemeleri ve her zaman sekse hazır olmaları gerektiğidir. Erkekler kadınların arzularını doyurmak üzere eğitilirler ve bu sayede sevgi ve seksi birbirinden ayırt edemezler. Bu yüzden bir kadını sevdiklerinde onunla tutkulu bir cinsellik yaşama konusunda zorluk yaşar.
  • Geleneksel cinsel rolünün dışına çıkamamak, erkeği kadınları reddetmemesi gerektiğine ve ona haz vermesi gerektiğine inandırılır. Yani bu toplumsal rol yüzünden kendisini zorlar ve ortaya çıkan sorunları ise “başarısızlık” olarak adlandırır. Erkek için cinsellikteki amaç “eşiyle doyumlu bir cinsel hayat” olması gerekirken “bir şeyi başarmak” olarak nitelendirilir.
  • Negatif beden imajı ve düşük benlik, cinsel işlev bozukluğuna yakalanan birisi bunun kendilik algısına zarar verdiğini düşünür. Yani sertleşme bozukluğu yaşayan erkeğin erkeklik duygusunu kaybetmiş gibi olmasıdır.

40 Yaş Ve Üzeri Erkeklerin Seks Rehberi” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

 

  • Pasif, bağımlı eş; kadınların çoğunluğu cinsellik sırasında pasif ve hareketsiz gibi hareketlere bürünebilir. Erkekler ise kadınların bu davranışlarından dolayı rahatsız olurlar ve bu durumun sebebi olarak kendilerini görürler. Bundan dolayı bu erkeklerde sertleşme bozukluğuna ve cinsel isteksizliğe rastlanır.
  • Edilgenlik, çekingenlik; bazı erken boşalma rahatsızlıklarının temelinde edilgenlik problemi vardır. Eşlerine hayır diyemeyen erkek isteksiz bir şekilde ilişkiye girer.
  • Anne ile ilişkide sorunlar; anneye yönelik beslenen bilinçdışı aşk erkeğin eşiyle yaşayacağı cinsel ilişkide sertleşme bozukluğu yaşamasına sebep olur.
  • Baba ile ilişkide sorunlar; cezalandırıcı ve katı babaya sahip olan erkeğin cinsel haz bilinçdışı bir şekilde korkuya sebep olur. Bundan dolayı cinsel haz almaktan korkar.
  • Kişilik sorunları; bebeklik döneminde anne ile yaşanan ilişki erkeğin cinsel yakınlık ve ilişkisini etkilemektedir. Genellikle bu erkekler mastürbasyon yaparken zevk alır ancak bir partnerler birliktelik yaşamakta zorlanır.
  • Cinsel kimlik ve yönelim sorunları; bazı erkekler eşcinsel olduğunu bilmesine rağmen (bazıları bunu bastırmaya çalışır) veya farkında olmadan karşı cins ile evlilik yaşarlar. Evlilik sonrasında eşine cinsel yakınlık hissetmemesi cinsel ilişki yaşamasını engeller.
  • Cinsel taciz ve travmalara maruz kalan erkeklerde cinsel isteksizlik ve sertleşme bozukluğu gibi birden fazla cinsel işlev bozukluğu görülmektedir.
  • Cinsel fobiler
  • Psikoseksüel saplantı, psikoseksüel dönemlerde yaşanan olumsuz olaylardan dolayı görülür. Yaşanan saplantının üstesinden gelinmezse cinsel işlev bozukluğu devam edecektir.
  • Cinsel sapkınlıklar
  • Duygu ve davranışlar üzerindeki kontrolü kaybetme korkusu

 

Cinsel İsteksizlik ve Tedavisi” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.

 

  • Bağımsızlığını ortaya koyma korkusu genellikle erken boşalma vakalarında görülür. Erkek kadının haz almasına daha çok önem verir bu yüzden kaygı yaşar.
  • Psikiyatrik rahatsızlıklar; yaygın anksiyete bozukluğu, OKB, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlık cinsel işlev bozuklukları üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
  • Stres, üzüntü
  • Kadına yönelik öfke, nefret
  • Gerçekdışı beklentiler; özellikle pornodan gördüğü hayal ürünü şeyleri gerçek hayatta hem kendilerinden hem de eşlerinden beklerler. Gerçekle karşılaşınca hayal kırıklığı yaşar ve performans anksiyetesi yaşar.
  • Performans anksiyetesi cinsel ilişkide memnun edememe kaygısından dolayı meydana gelir. Cinsel işlev bozukluklarının sürmesindeki en önemli etkendir.
  • Aldatılma veya eşin sadakatinden kuşkulanma
  • Cinsel organlardan iğrenme genellikle kadınlarda görülür ancak bazı erkekler de eşlerinin cinse bölgesinden tiksinti duyabilir.
  • Memnun edememe korkusu
Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Hocam ben bir buçuk aylık evliyim. Bir kadın olarak nişanlılık dönemi dahil eşime sürekli oral sex yapmışımdır bunu seviyorum ve asla kaçınmam. Gece gündüz birlikte olmak istiyorum ama eşim 3 günde bir 2 gün ara vererek sex istiyor ve ben dokunup okşayınca da beni reddediyor. Kendisi mhendis işi çok yorucu değil ama geceleri yatağa girince yorgunum diye inliyor. Çirkin bir kız olmadığımı düşünüyorum ve bakımlıyımdır da eşim işten gelmeden muhakkak banyoya girerim, dişlerimi fırçalar makyaj yaparım kapalı biri olmama rağmen açık hoş giyinmeye özen gösteririm. Gecelik giyinmeyi çok severim ne bileyim bu konuda eşime karşı ilgili olduğumu düşünüyorum. Her dakika dudaklarına yapışmak istemem her gün sex istemem ve eşimin 3 günde bir bana yönelmesi normal mi ya da ben mi anormalim. 1,58 boya 64 kg mım acaba fiziksel olarak mı hoş bulmuyor beni, yıllarca l birbirimizi sevdik ve gerçekten eşimin beni sevdiğini biliyorum. Nerede hata yaptığımı merak ediyorum son 2 yakınlaşmada daha hareketli olmaya çalıştım yoruluyorsa ben üzerinde falan olayım diyorum ama acıyor ağırıyor diyip beni üstüne fazla almıyor bu konuyda daha çok kendimi geliştirmeye çalışacağım ama biraz tavsiyeye ihtiyacım var.
    Kolay gelsin.

    • merhabalar cinsel istek kişiden kişiye değişebilir. ama konusarak aranızdaki cinsel uyumu sağlayabilirsiniz. bir süre deneyin olmazsa randevu oluşturalım . hoşçakalın