Cinsel İsteksizlik

Cinsel İsteksizliği İnsanlar Nasıl Yorumluyor?

Cinsel isteksizlik; kadın veya erkekte yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsellik ile her türlü aktivitelerden, mastürbasyondan, cinsel düşünce ve fantezilerden uzaklaşma sorunu olarak açıklanabilir. Bu durum devam ettikçe ilişkiler zarar görmektedir. İlişkiden ziyade cinsel benlikte çatışmalar oluşabilmektedir. 

Cinsel isteksizlik, kişiyi psikolojik olarak etkilemektedir. İsteksizliği yüzünden eşini üzdüğünü düşünen erkek daha çok stres altına girerek isteksizliğe tekrar sürüklenir. Bu döngü bu şekilde devam etmektedir. Ancak sizlerden gelen yorumlara göre “cinsel isteksizlik” e karşı olumsuz bir yaklaşım bulunmamaktadır. İnsanların görüşleri şu şekildedir;

  • “Cinsel isteksiz olmak anormal bir durum değildir.”
  • “Nedenini sorarım.”
  • “Birlikte bir uzmana danışırız.”
  • “Ona şarkı söyleyerek yardımcı olurum.”
  • “Sakince konuşurum.”
  • “Empati kurarım.”
  • “Kişinin o anki moduna göre değiştiğini düşündüğüm için üstelemem.”
  • “Biyolojik sebebi yoksa beraber psikolojik sebeplerinin üstesinden geliriz.”

 

Cinsel İsteksizlik ve Tedavisi” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.

 

Genellikle yorumlar bu şekildedir. Cinsellik doğum öncesi başlayarak ömür boyu sürmektedir ve türümüzün devamı için gerekli olmaktadır. İkili ilişkileri, çift ilişkisine çeviren olgu, cinselliktir. Partnerler arasında cinsel doyumun olması ilişkilerin daha verimli hale gelmesini sağlamaktadır. Toplum tarafından erkeklere atfedilen “Erkekler, kadınları reddedemez, her an sekse hazır olmalıdır.” olgusu yüzünden erkekler bu sorunla karşı karşıya gelince psikolojik zarar görür. Ancak bu yazıyı yazma sebebim aslında erkeklerin bu durumuna yardımcı olmaktır. Bu durum, sizin benliğinize zarar vermemelidir. Her insanın, belirli bir döneminde yaşayacağı bu sıkıntı sizin için tehdit oluşturmamalıdır. Oluşuyorsa şayet bir uzman yardımı almakta fayda vardır.

 

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.