Cinsel İsteksizlik

Erkeklerde Cinsel İstek Azlığı Veya Yokluğu

Cinsel İstek Azlığı Nedir?

Sağlımız için cinsel hayatlarımızın devamlılığı şarttır. Cinsel hayatımızın en önemli tehdidi cinsel isteksizliktir. Cinsel isteksizlik, cinsel düşüncelerin, cinsel birleşme ve orgazma ulaşma sıklığının azlığı ya da yokluğu, cinsel bir etkinliği başlama, katılma ya da yanıt verme motivasyonunun yetersiz olma durumudur. Hemen hemen her bireyde görülebilen sorunlardandır. Bu sorun, kişinin sağlıklı bir cinsel hayat sürmesine engel olmaktadır. Psikolojik, sosyal, kültürel ve bazen de tıbbi durumlara bağlı olarak meydana gelebilir.

Cinsel isteksizlik toplumumuzda en fazla kadınlarda görülse bile erkeklerde de rakamlar ciddi oranda yüksektir. Eşler arasında soğukluk ya da cinsel soğukluk olarak adlandırılır. Burada yeterli derecede uyarıcı vardır ancak cinsel istek oluşmaz. Bu durum devam ettikçe aralarındaki cinsel ilişki tamamen durur. Genellikle geçicidir. Ancak bazı kişilerde kalıcı da olabilir. Bu tür durumlarda ise tedavi şarttır. 

 

Cinsel İstek Azlığı Çeşitleri

1-) Birincil Cinsel İsteksizlik

İnsanların ilk defa karşılaştığı tiptir. Ergenlikle birlikte salgılanmaya başlayan hormonlar, kişinin cinsel isteklerini artırmaktadır. Ancak bazı kişilerde bu istek daha azdır ya da hiç yoktur.

2-) İkincil Cinsel İsteksizlik

Hayatın farklı bir bölümünde meydana gelen isteksizliktir. Bu tip isteksizlik, birçok insanda görülür. Görüldükten bir süre sonra ortadan tamamen yok olur. Görülme nedenleri arasında stres, iş hayatı, psikolojik sorunlar ve bazı hastalıklar etkili olur.

 

Cinsel İsteksizlik ve Tedavisi” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.

Her ne kadar kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerdeki oran da azımsanmayacak derecededir. Erkeklerde bu sorunun oluşmasında hormon, sigara-alkol alımı, yoğun stres ve kullanılan birtakım ilaçlar etkili olur. Genel olarak sıralayacak olursak:

  • Depresyon ilaçlarının kullanılması,
  • İlerlemiş yaş,
  • Sorunlu bir ilişkiye sahip olunması,
  • Erkeklik hormonunun az salgılanması,
  • Aşırı stres,
  • Diyabet ve benzeri kronik hastalıklar.
Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.