Cinsel Sağlık

40 Yaş Ve Üzeri Erkeklerin Seks Rehberi

40 Yaş ve Üzeri Erkeklerde Cinsellik Nasıl Yaşanır?

Erkekler için orta yaş dönemi (40-50 yaş) psikolojik ve hormonal değişimlerin olduğu dönemdir. Gençlik yıllarının geride kalmasına içerleyen erkek bu dönemde öfke, hayal kırıklığı, umutsuzluk gibi duyguları yaşar. Andropoz dönemine giren erkekte farklı davranışlar (diyet yapma, dünyayı gezme, dövme yapma) görülebilir. Bu döneme genellikle andropoz denir.

Andropoz döneminde testosteronun azalmasıyla psikolojik ve cinsel değişimler yaşanmaktadır. Erkekler 40 yaşında cinsel ilgisini kaybetmez ancak uyarılma konusunda biraz zayıflar. Bu yaşlardan itibaren erkeğin uyarılması daha fazla uyarana gerek vardır. Penise kan akışı yavaşlar bu sebepten ötürü sertleşme eskisi kadar olmaz. Bu durum seksi başlatırken sorun yaratabilir. Boşaldıktan sonra ise tekrar sertleşmenin zor olacağından kaçmak onlar için bir yoldur. Özellikle sertleşme bozukluğu bu dönemde erkeklerin yarısında (az, orta ve yoğun olacak şekilde) bulunmaktadır. Bu dönemlerde erkeklerin cinsel yaşantısı şu şekildedir;

  • Sertleşmede azalma yaşanır.
  • Dönem başlarında erken boşalma sorunu gerçekleşir.
  • Orgazm sonrası tekrar sertleşme için sürenin uzadığı görülür.
  • Yaş ilerlemesi sonucu stres ve sorumlulukların artması nedeniyle cinsel isteksizlik meydana gelir.
  • Yaş ilerlemesi sonucunda oluşan sağlık problemleri için kullanılan ilaçların cinselliği etkilemesi.
  • Cinselliği farklı kişilerle test etmek istemesi görülür.
  • Hekime başvurmadan sertleşmeyi ve cinsel gücü artıran ilaçlar kullanmak.

 

40 Yaşındaki Erkeğe Tavsiyeler

  • 40 yaşına giren erkek cinsel fonksiyonlarının durumu için check up yaptırabilir.
  • Sonuçlara göre testosteron yerine koyma tedavileri, sertleşme ilaçları, biofeedback sistemi, penis şekil ve hacim bozukluklarına yönelik tedaviler veya terapiler gerçekleşebilir.
  • En önemli olanı sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı bir kilo aralığında olmak ve bol antioksidan içeren dengeli beslenme planına uymak erkeklerin hormon seviyelerine ve sertleşme kalitesine yarar sağlamaktadır.
  • Egzersiz yapmak insanı hem stresten uzaklaştırır hem de cinsel bölgeye giden kan akışını artırır. Bu sayede düzenli egzersiz yapan erkeklerde sertleşme sorunu riski %20 azalmaktadır.
  • Günde 1 paket veya fazlası sigara tüketen erkekte sertleşme sorunu görülme olasılığı %40 daha fazla görülmektedir. Aşırı alkol alımı ise cinsel bölge sinirlerine zarar verdiğinden zararlı alışkanlıklardan uzak durmak 40 yaş sonrası erkekler için çok gereklidir.
  • Stres yönetimi yapabilmek. Stres düzeyi yüksek, endişeli, öfkeli, sinirli erkeklerde cinsel güç kaybı daha erken dönemlerde başlıyor.

 

Düzenli Seks Yapmanın Faydaları Nelerdir?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

 

Tüm bunları anlatsak bile aslında cinselliğin yaş ile alakalı olmayıp beyinde bittiğini düşünmek gerekir. İnsanlar tarafından bu anlaşılınca aktif cinsel yaşam devam edebilir ve aslında gerekli şartlar sağlandığında sağlıklı bir cinsel hayata devam edilir. Bu yaşlarda erkekler daha kontrolcü olurlar. Sonuca ulaşmaktan ziyade zevk almaya odaklanmaktadırlar. Bu yüzden bu yaşlar bir erkeğin ustalık dönemi bile sayılabilir.

 

 

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.