Kategoriler: Vajinismus

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Genelde çiftler ilişkiye giremiyorum diye doktora başvururlar. İlişkiye girememe süreleri değişkendir.

Vajinismuslu kadınlar; cinsel ilişki denemelerinde vajina girişini bir duvar gibi hissedebilirler. Bu nedenle “orada bir duvar var, penis sanki bir duvara çarpıyor” gibi ifadeleri sıkça kullanırlar. Hissettikleri ağrı ve diğer duyguları yırtılma, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama şeklinde tarif ederler.

Vajinismuslu kadınlarda en temel belirti, cinsel birleşme anında panik atak benzeri bir durum yaşanmasıdır. Bilinci açık olsa bile hasta kontrolü kaybeder. Bunun yanı sıra sadece vajina etrafında değil, buna eşlik eden kas gruplarında istemsiz kasılmalar olur. Tüm vücutta kasılma, endişe, korku ve panik hali olur. Hasta bacaklarını sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Genellikle vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde, kaslar gevşer ve normale döner.

Vajinismuslu kadınlarda, cinsel birleşme sırasında eşlerini itme, yataktan kaçma, ağlama, durması için eşe yalvarma, çığlık atma, terleme, titreme, idrar gelmesi hissi, huzursuzluk, bulantı, karın ağrısı, bacakları kapama, gaz kaçırma, nefes tutma gibi durumlar oluşabilir. Duygusal stres, hafif bir rahatsızlık hissinden ağır endişe ve panik ataklara kadar farklı şekillerde kendini gösterir.

Vajinismuslu kadınlar; ilişki denemeleri sırasında yanma, batma, duvara çarpma ve acı hissedecekleri gibi düşüncelere sahiptirler. Kızlık zarıma ne olacak, nasıl hamile kalacağım, nasıl doğum yapacağım gibi sorular kafalarını kurcalar.

Ağrıdan korkmak vajinismusta sık gördüğümüz bir durumdur. Cinsel birleşme her zaman ağrıyı çağrıştırır. Bu ağrı gerçekten yaşadığı bir ağrı olabileceği gibi daha önce hiç yaşamadığı hayali bir ağrı algısı da olabilir. Önemli olan kadını nasıl algıladığıdır. Çünkü bu algı sinir sistemine gönderdiği sinyallerle, vajina etrafında kasların kasılmasına sebep olur. Bu kasılma vajinanın çapını daraltarak birleşmenin gerçekten ağrılı olmasına sebep olabilir.

Mehmet Ulubey