Cinsel Sağlık

Sabah Ereksiyonu Nedir? Neden Olur?

Sabah ereksiyonu nedir? Her erkek sabah ereksiyonu yaşar mı? Sabah ereksiyonunun sebepleri nelerdir? Sabah ereksiyonunun olmaması anormal midir?

Sabah ereksiyonu, ergenlik sonrası tüm erkeklerde sık görülen bir olaydır. Çoğu erkek uyandığında penis sertleşmesi yaşar. Bu sertleşme herhangi bir cinsel uyarılmanın ya da görülen rüya sonucu değil, üreme sisteminin normal reaksiyonudur. Sağlıklı bir erkek bir gece uykusunda ortala a 3-5 kere ereksiyon yaşamaktadır. Her bir ereksiyon ise yaklaşık 25-30 dakika sürer. 

Ereksiyon Olmak Ne Demektir?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Kanın penise doğru yoğun bir akışı sonucunda ereksiyon hali oluşmaktadır. Genellikle ereksiyon halini ortaya çıkaran etmenler vardır. Fakat daha genç erkekler veya erkek çocukları herhangi bir uyarana maruz kalmadan da erekte olabilmektedir. Erkeklerin uyurken erekte olmasını sağlayan birkaç şey söz konusudur.

1-) Dolu İdrar Torbası Sabah Ereksiyonunun Bir Nedenidir

Sabah sertleşmesi bazı kişilerce rahatsızlık gibi görülse de aksine öyle bir şey söz konusu değildir. Çünkü bu durum erkeğin uyku anında idrar atımını engelleyen fizyolojik bir yarardır. 

Gece boyunca idrar birikmesi idrar torbasının dolmasına sebebiyet verir. İdrar, üretraya doğru doldukça penis tıkanır. Bu tıkanıklık ise penisin sertleşmesini, yani ereksiyonu sağlar. Dolu olan idrar torbası bazı kişileri derin uykudan bile uyandırabilir. Ancak yüzüstü yatan ve yatağa doğru erekte olan bir erkeği düşünelim. İdrar torbasına yapılan fazladan baskı kişiyi uyanmak ve idrar torbasını boşaltmak için zorlayacaktır.

2-) REM Uykusu Anında Beyin Aktivasyonları

Sabah ereksiyonları REM aşamasıyla alakalıdır. REM aşamasında beyin, vücudu düzene sokmak için bazı nörotransmitterlerin salınımını durdurur. Ve vücudu rüyadaki hareketleri yapmasını engeller. Nörotransmittere örnek olarak nöroepinefrine değinecek olursak, nöroepinefrin penisteki kan damarlarının büzüşmesine neden olur ve bu sayede aslında ereksiyonu engelleyen bir etkidir. REM uykusuna girdikçe nöroepinefrin salınımı azalır, testesteronla alakalı hareketlenmeler başlar. 

Cinsel İçerikli (+18) Rüyalar Ne Anlatıyor? İşte Sırrı!” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Sabah Ereksiyonu Yaşanmazsa Ne Olur?

Yapılan araştırmalar, sabah ereksiyonunun genç erkek ve yaşlı erkeklerde kesin bir farklılığı olduğuna dair bir kanıt bulamadı. Daha yeni araştırmalarda erkeklerin yaşlandıkça sabah ereksiyon sıklığı kademeli olarak düştüğü kanısına varılmıştır. Yani daha genç erkekler daha sıklıkla sabah ereksiyonu yaşarken, yaş ilerledikçe bu durumun yaşanma sıklığı düşmektedir. Bunun yanı sıra yapılan başka araştırmalarda penisin sertlik oranının düştüğünü ve ereksiyon süresinin uzunluğunun da azaldığı görülmüştür. 

Azalan sabah ereksiyonu sıklığına sebebiyet veren fizyolojik sebepler kadar fiziksel sebepler de önemlidir. Mesela; testesteron seviyesinin düşüklüğü veya dalgalanmaların fazla olması. 

UYARI: Sabah ereksiyonların sıklığında dramatik oranda değişiklikler fark etmeniz durumunda doktora başvurmalısınız. Ancak şunu da hatırlatmak gerekir, sabah ereksiyonunu etkileyen gece uykusunun kalitesi ve uzunluğu gibi çeşitli etkenler de söz konusudur. Sabah ereksiyonlarının sıklığının azalması ya da bazen görülmemesi ciddi bir rahatsızlık olmadığı anlamına gelir.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.