Cinsel Sağlık

Prezervatif Nedir? Prezervatif Hissi Azaltır Mı?

Prezervatif diğer adıyla kondom, erkeklerin kullandığı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ereksiyon halinde olan penise geçirilen bir kılıftır. Bu kılıfın amacı, oluşan spermlerin vajina içerisine dökülmesini engellemektir. Yani gebeliği önlemektir. Yapılan araştırmalara göre cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesindeki tek yöntem, prezervatiftir. Kullanımı basit olan kondomun yan etkisi yok denecek kadar azdır. Kullanım talimatına göre uygulanınca gebelik yaşanmama durumu %98’e kadar çıkar. Prezervatif kullanımı en fazla 25-29 yaş aralığında yaygındır. Ulaşılabilirliği ve fiyatlarının uygunluğu da kullanılmasının artmasını sağlar. 

Prezervatif Nasıl Kullanılır?

Her prezervatifin son kullanma tarihi bulunmaktadır. Ürünü açarken keskin uçlu şeylerle açmamak da yarar vardır. Ambalajdan dikkatli şekilde çıkarılan kondom, penisin uzunluğu boyunca geçirilir ve ucunda sperm birikmesi için gerekli alan bırakılır. Boşluk bırakılmaması durumunda penisten gelen sperm kondomdan taşacaktır. 

 

Prezervatifin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Aslında olumlu yönleri olumsuz yönlerinin göz ardı edilmesini sağlamaktadır. O yüzden ilk önce olumsuz yönlerinden bahsetmek istiyorum.

  1. Olumsuz Yönleri: Doğru kullanılmaması durumunda yırtılma meydana gelir ve sperm sızması olabilir. Doğru kullanılırsa bu olumsuzluk ortadan kalkacaktır. Kondomu cinsel ilişki sırasında takıp çıkarırken süreye ihtiyacınız olabilir ve bu yüzden partnerlerden biri istemeyebilir. Her cinsel ilişkide yeni bir prezervatif kullanılması gereklidir. Eski prezervatif kullanımı kalan spermi vajinaya ulaştırabilir.
  2. Olumlu Yönleri: En önemlisi bulaşıcı hastalıkların karşı partnere geçmesini engeller. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde HIV virüsü taşıyan insan sayısı en son 8 milyondu. Ve AIDS’i önlemeye yönelik yapılan çalışmalardan biri kondom kullanımını öğretmektir. Buradan aslında önemini anlamış olmalıyız. Ayrıca sadece cinsel ilişki sırasında kullanılır ve kolayca temin edilir.

 

Cinsel Sağlık Eğitimi Nedir? Neden Önemlidir?” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.

 

Kondom Kullanımı Hissi Azaltır Mı?

Bazı insanlar, kondomun zevki ve hissi azalttığını söylemektedir. Kondomlar çok ince bir yapıdadır, her ne kadar deri temasını önlese de bölgesel uyarılmayı engellememektedir. Alının zevk ve hissi engelleyen tek şey yanlış kondom seçimi olabilir. Aksine prezervatif çeşitlerini kullanarak daha çok zevk alınması sağlayabilirsiniz (örneğin, geciktirici prezervatif). 

Yapılan araştırmalar; kondom kullanımı, erkeklerin erken boşalma ile alakalı sorunlarını azalttığını ve cinsel birlikteliğin daha uzun sürmesini sağladığı bulunmuştur.

Mehmet Ulubey