Aldatma

Erkekler Neden Aldatır?

“Aldatmak” Nedir? Erkekler Neden Aldatır? Toplum Açısından Aldatma Durumunu Etkileyen Sebepler?

Sözlükte aldatmak kelimesi “yanılmasını sağlamak, yanıltmak, sözünde durmamak, yalan söylemek, eşine sadakatsizlik göstermek, beklenilmeyen bir davranışta bulunmak” anlamına gelmektedir. Bizim ele aldığımız romantik ilişkilerdeki aldatma olacaktır. Romantik ilişkilerdeki aldatma; partnerler arasında anlaşma ve güvenin, başka bir kişinin romantik, duygusal veya cinsel biçimde ilişkiye dahil olmasıyla ilişkinin bozulmasına sebep vermesi durumudur. Aldatma aynı zamanda “sadakatsizlik, evlilik dışı ilişki, ilişki dışı ilişki, ihanet” anlamlarına da gelmektedir.

Toplumda Aldatma

Bazı araştırmacılar aldatmanın toplumsal değişikliklerden etkilendiğini öne sürmüştür. Bu araştırmacılar aldatmanın yaygınlaşmasını şu şekilde sıralamıştır:

  • Etik değerlerin bozulması,
  • Kadınların iş hayatına atılmasının aldatma fırsatlarını artırdığını,
  • Doğum kontrolünün sağlanmasıyla cinsel özgürlüğün artması,
  • İnsanların geçmiş yaşantısına göre daha çok kişiselliklerine odaklanmaları,
  • Evden uzak kalıp, başkalarıyla yakınlaşma fırsatının bulunması,
  • İnternette yeni partnerler bulma (siber aldatma)

Erkekler Neden Aldatır? Erkeklerin Aldatma Sebepleri

Aldatmanın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İlişkilerinin hayal ettikleri gibi olmaması,
  • Heyecan arama,
  • İntikam duygusu,
  • Egolarını tatmin etme,
  • Hissedecekleri anlık haz alma duygusuna kapılma,
  • Spiritüel boşluk duygusu hissetme.

 

Bunların yanı sıra bazı evlilik içi bazı süreçler de aldatma olasılığını artırmaktadır. Bu süreçler; evliliğin ilk yılları, annelik eşin temel odağı olduğunda ve çocuklar evden ayrıldığındadır. Aldatma bir anlık yaşanan, kısa süreli sonuçlar veren yaşantı olmaktan ziyade uzun sürede yaşanan ve uzun sureli sonuçları etkileyen bir durumdur. Aldatmak farklı aşamalardan meydana gelmektedir;

Kadınlar Neden Aldatır? İşte Kadınların Aldatma Sırrı!” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Hazırlayıcı aşama: Eşler olan bitenler hakkında dürüstçe iletişim kuramadıklarında ve verilen farklı kararlar eşler arasında ayrışmayı başlatmaktadır. Bu farklı kararlar partnerden bilgi almadan ve hatalı yorumlamalar yüzünden oluşur. Bıkkınlık, huzursuz hareketlilik, değişim için hazır olma duyguları hakimdir. Hazırlayıcı aşamasından sonra aldatma 6 aşamada gerçekleşir.

  1. Aldatmanın filizlendiği aşamadır. Farklılıklar, doyumsuzluk, yaralanma, tartışılmamış ve çözülmemiş sorunlar bu aşamada dikkat çeker. Partnerler tekdüzelik içinde olduklarını hisseder.
  2. Aldatma gerçekleşir. Doyumsuz partner aldatır. Bu aşamada aldatan partner, yaptığını inkar eder.
  3. Aldatmanın ortaya çıkmasıdır. Önemli bir aşamadır çünkü partnerlerin kendilerine ve evliliklerine dair çizdikleri tablo bir daha asla aynı olamayacaktır.
  4. Aldatma sonrası evlilik sorunları yaşanır. Aldatılan eşin aklı aldatmaya takılmıştır ve büyük problemdir. Bu aşamada verilen karar partnerlerin ayrı ya da birlikte sorunları belirlemeyi seçtiği, yeniden yapılandırma aşamasına gidilir.
  5. Yeniden yapılandırma aşamasıdır.
  6. Kararlar sonucunda nasıl hareket edileceği belirlenir. Olası süreç affetme olayıdır.
SORU: PEKİ SİZ DAHA ÖNCE PARTNERİNİZİ ALDATTINIZ MI? ALDATMA NEDENLERİNİZ NELERDİ? GÖRÜŞLERİNİZİ ANONİM OLARAK PAYLAŞIN!
PROFESYONEL DESTEK: SİZ DE EVLİLİĞİNİZDE VEYA İLİŞKİNİZDE ALDATMADAN KAYNAKLI PROBLEMLER YAŞIYORSANIZ PSİKOTERAPİST/CİNSEL TERAPİST MEHMET ULUBEY İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

 

Mehmet Ulubey