Güncel

Oral Seksin Tarihi Gelişimi

Oral Seks Tarihçesi

Oral seks, bilinenin aksine insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip değildir. Kültürler arası farklılıklar olmakla birlikte, son 2-3 bin yılın ürünü bir seks eylemidir.

Bu yazımda, oral seksin tarihsel gelişimini, geçirdiği aşamaları detaylı olarak ele alacağım. Hazırsanız başlayalım;

Oral ilişki ile ilgili ilk izleri antik Roma ve Peru kültürlerinde görüyoruz. Kapsamlı belgeler veya çizimler olmasa da, bu toplumlarda oral seksin cinsel ilişkiden önce ateşleyici olarak yapıldığına dair emareler mevcut.

Fellatio olarak da bilinen oral sex , Kamasutra’ da uzun uzadıya ele alınmış bir konu değildir.

Oral seks Kamasutra ‘da kötü olarak tabir edilen kadınların yaptığı bir şey olarak görülüyor.

Ortaçağ Avrupa’sında yoğun dinsel etkiler nedeni ile oral sex kesin kurallarla yasaklanmıştı. 1748 tarihli meşhur Fanny Hill kitabını bilirsiniz. Bu kitapta, taşradan Londra’ya geçen ve fahişelik yapan bir kadının fantezilerle dolu cinsel hayatı anlatılmaktadır. Fanny Hill’de yer alan bilgilere göre, Londra genelevlerinde dahi oral seks sık yapılan bir şey değildi. Aksine soğuk ve itici bulunurdu.

Sanayi devrimi ve gelişen sosyo- kültürel etkileşimler sayesinde oral seks 1900 lü yılların başında çiftler arasında yaygınlaşmaya başladı. Ancak hala oral ilişkiyi hafif ve basit insanların evliliklerinde haz almak için yaptığı eylem olarak tanımlayan nobran anlayış yaygındı.

 

Oral seksin ABD ve Avrupa’da yaygınlaşması ise 1920 ‘li yıllara denk gelir.  EO Laumann , 2000’deki The Social Organisation of Sexuality adlı çalışmasında, 1920’lerde oral seksin daha popüler hale geldiğini teorileştirdi.

2.Dünya Savaşı sonrasında  dünyaya gelen ve baby boomer denilen kuşak, oral seksi rutin cinsel hayatın içerisinde yaşamaya başladılar. Bu yaygınlaşmada, porno kültürünün de gelişimi etkiliydi.

1980-2000 arası dönem ise oral seksin ,batı kültürünün egemenliğine  paralel olarak diğer toplumlarda da yaygınlaşmasına vesile oldu. Ancak oral ilişki ile geç tanışan toplumların benimsemesi batı toplumları kadar kolay olmadı. Hatta oral seksi beyaz ırka özgü bir cinsel tatmin aracı olarak gösteren önemli sayıda bilimsel çalışma da vardır.

Örneğin, ‘Cinsel senaryolarda ırk, cinsiyet, sınıf’ isimli Kanada’da 2001 tarihli çalışmada, üniversiteli kızlara oral sex yapıp yapmadıkları sorulmuş. Ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde;

  • Beyaz ırka mensup kadınları %75’i hayatlarında en az 1 kez oral seks deneyimi yaşamış.
  • Latin kökenli kadınların yalnızca % 56 ‘sı oral seks deneyimlemiş.
  • Afrika kökenlilerde ise bu oran % 34 ‘de kalmış.

Özetle , oral seks henüz sanıldığı kadar yaygın değil. Her toplumda her kadın erkeğe mutlaka oral uyarım yapar diye de kesin bir kuraldan söz edemeyiz. Ama hızla yaygınlaştığını söylemek mümkün.

Sağlıklı bir cinsel yaşam dileklerimizle…

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Paylaş
Yazar
Psikoterapist Mehmet ULUBEY