Cinsel Sağlık

Ereksiyon Bozukluğu ve Tedavisi

ADANA EREKSİYON BOZUKLUĞU TEDAVİ MERKEZİ

Merhaba ben Uzman Cinsel Terapist Mehmet Ulubey, Adana ilinde cinsel problemler üzerine çalışmalar yapmaktayım. 10 yıllık çalışma hayatım boyunca erkek danışanlarımda en çok karşılaştığım sorunlardan biri olan ereksiyon bozukluğu hakkında en çok merak edilenleri bu yazımla açıklamaya çalışacağım.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞU NEDİR?

Halk arasında iktidarsızlık olarak adlandırılan ereksiyon bozukluğu; sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, peniste yeterli bir sertlik sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememe durumudur. Herhangi bir cinsel etkinliği başlatmak veya sürdürmek için yeterli sertliği sağlamada güçlük olarak tanımlanabilir. Burada önemli olan nokta, bu sorunun bir kaç kez ile sınırlı olmayıp, tekrarlayıcı ve sürekli olması gerekliliğidir. Anlık durumlara bağlı gelişen ereksiyon sorunları bu başlık altına girmezler; o gece alınan alkol miktarına bağlı olarak gelişen ereksiyon güçlüğü gibi.

Bu sorun her cinsel etkinlik sırasında olabileceği gibi sadece belli cinsel etkinliklerde de ortaya çıkabilir. Örneğin mastürbasyon sırasında sertlik sağlanırken, eşli cinsel etkinliklerde sertleşme sağlanamayabilir.

Ereksiyon sorunu her yaşta görülebilir ama ileri yaşlarda daha sık görülür. Yapılan araştırmalar 40 yaşından sonra ereksiyon sorununun görülme sıklığının arttığını göstermiştir. İleri yaşlarda genelde bedensel sebepler daha fazla rol oynar. Kalp damar hastalığı, diyabeti (şeker hastalığı) olan kişilerde risk daha fazladır. Genç yaşta da özellikle psikojenik nedenlerle ereksiyon sorunu görülebilir. Örnek olarak cinsel deneyimi yetersiz kişilerde ilk gece korkusuna bağlı ereksiyon sorunu görülebilir.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞU GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Ereksiyon bozukluğu erkeklerde görülen cinsel işlev bozuklukları arasında görülme sıklığı açısından ikinci sırada yer almasına rağmen başvuru sıklığı açısından birinci sırada yer almaktadır. Cinsel birleşmeyi engellemesi sebebiyle daha acil bir durum olarak değerlendirilmesi tedavi için başvuru sıklığını arttırır.

Tüm erişkin erkek toplumunun %10-20’sinde görülmektedir. Bu oran yaşla birlikte artmaktadır. 40-70 yaşları arasında bu oran  %50’ lere çıkmaktadır

Sağlıklı erkekler arasında ereksiyon bozukluğu sıklığı ise %16 olarak bildirilmektedir. Bir başka deyişle her 6 sağlıklı erkekten 1’i ereksiyon güçlüğünden yakınmaktadır. 1995 yılında tüm dünyada 152 milyon ereksiyon güçlüğü çeken erkek olduğu hesaplanırken, bu rakamın 2025 yılında 322 milyon erkeğe çıkması beklenmektedir.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Ereksiyon bozukluğunun nedenlerini organik (bedensel) ve psikojenik olarak ikiye ayırabiliriz. Kişide hangi sebeplerin etkili olduğunu anlamak için iyi bir cinsel öykü alınmalıdır. Çoğunlukla neden organik olsa bile kişinin sertleşme olup olmayacağı, sertleşmenin sürüp sürmeyeceği kaygısı, sorunun üzerine performans anksiyetesinin (kaygısının) eklenmesine neden olmakta bu da sorunu yalnızca organik nedenli olmaktan çıkarmakta, psikojenik nedenlerin de etyolojide (bu hastalığın oluşmasına) rol oynamasına neden olmaktadır.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞUNA NEDEN OLAN FİZİKSEL NEDENLER

Damar hastalıkları en sık nedendir. Damarlarda daralmanın ilk belirtisi sertleşme sorunu olabilir. Bunun dışında diyabet, hormonal nedenler, felç, beyin ve tümörler, parkinson gibi nörolojik hastalıklar, ilaçlar, alkol, madde kullanımı sertleşme bozukluğuna yol açar.

Eğer ikincil olarak ve ileri yaşlarda ortaya çıkıyorsa organisite şüphesi mutlaka var olmalıdır. Klinisyen bu şüpheyi dışlamadan sorunu psikojenik kökenli bir sorun olarak kabul etmemelidir.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞUNA NEDEN OLAN PSİKOLOJİK NEDENLER

Ereksiyon bozukluğunun psikojenik nedenlerini hazırlayan nedenler, tetikleyen ve sürdüren nedenler olarak üçe ayırabiliriz.

Hazırlayan nedenler arasında en sık görülenler cinsel bilgi eksikliği, cinsel deneyimsizlik ve yetiştiriliş biçimidir.

Tetikleyen nedenler arasında; ilişki ile ilgili sorunlar, iş sorunları, maddi sorunlar, kendisinde ya da eşinde başka bir cinsel sorun ya da bir psikiyatrik ya da fiziksel hastalığın ortaya çıkması, yaşlanmanın doğal değişimlerini kabullenememe, eşinin hamile kalması, emzirmesi, menopoza girmesi sayılabilir.

Sürdüren nedenler arasında en yaygını performans kaygısıdır. Ereksiyon sorunu yaşayan bir erkek cinsel ilişkiye başlamadan önce sertleşmenin olup olamayacağı ile ilgili aşırı bir kaygı ve endişe duymaktadır. Sorunun sürmesine katkısı olan bir diğer durum da cinsel eşin cinselliğe ve soruna karşı yaklaşımıdır.

 

NE ZAMAN EREKSİYON BOZUKLUĞU TANISI KONULABİLİR?

Eğer bir erkek uygun ortam ve uyaran olmasına rağmen, sertleşemiyor veya başta sertleşiyor ama ereksiyon cinsel ilişkinin sonuna kadar sürmüyorsa ve bu sorun 3-6 aylık bir süre boyunca devam ediyor veya tekrarlıyorsa ereksiyon sorunu açısından bir hekime başvurmak gerekmektedir.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ereksiyon bozukluğunun tedavisi nedene bağlı olarak değişmektedir. Eğer bedensel bir hastalık söz konusuysa, herhangi bir psikiyatrik hastalığa bağlı ortaya çıkmışsa öncelikle bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Eşle ilgili iletişim ve ilişki sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkmışsa öncelikle evlilik tedavisi uygulanmalıdır. Eğer cinsel bilgi ve deneyim eksikliği, ilk gece korkusuna bağlı ortaya çıkan ereksiyon sorunu varsa yalnızca cinsel bilgi verilmesi bile sorunu düzeltebilir.

Organik nedenler söz konusu olduğunda tanı ve ayırıcı tanıya götürecek incelemeler yapıldıktan sonra altta yatan nedene uygun tedavi uygulanır. Fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri, transuretral ilaç uygulaması, intrakavernöz enjeksiyon ve vakum cihazı tedavide kullanılmaktadır. Ereksiyon bozukluğunun sebebi organik de olsa zaman içinde bu kişilerde psikolojik sorunlar eklendiğinden mutlaka psikolojik destek de verilmelidir.

Eğer psikojenik nedenlere bağlı ereksiyon sorunu varsa bu konuda deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel terapi uygulanabilir. Cinsel terapi yaklaşık 6-12 seans sürmektedir. Cinsel terapi kognitif davranışçı yöntemlerle yapılır, eğer kişinin cinsel eşi varsa tedaviye partneriyle başvurması önerilir, bu tedavi başarısını daha da artırmaktadır. Öncelikle cinsel konularda bilgi verilir, cinsel bölgelerin anatomisi ve fizyolojisi anlatılır. Daha sonra çeşitli ev ödevleri verilerek cinsel terapi uygulanır.

 

EREKSİYON BOZUKLUĞU TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

  1. ORAL YOLLA ALINAN İLAÇLAR

Ereksiyon problemleri yaşayan kişiler için ağızdan alınan ilaçlar ile tedavi yapılır. Bu ilaçlar fosfodiesteraz İnhibitörleri, Sildenafil (Viagra, ® Vıgrande, ® Sildegra®, Vardenafıl (Levitra®, Tadalafil (Cialis® gibidir.

 

  1. VAKUM CİHAZI

Vakum pompaları sertleşmede sorun yaşayan kişiler tarafından kullanılır. Vakum pompası plastik silindir, vakum pompası ve elastik banttan oluşur. Bu alet sertlik sorunu yaşayan kişiler için geliştirilmiştir. Penise kayganlaştırıcı sürüldükten sonra penis vakum pompasına yerleştirilir. Silindirden dışarı doğru vakum verildikçe penis sertleşir. Penis köküne yerleştirilen elastik bant ise penis silindirden çıkarıldıktan sonra sertliğini korumasını sağlar. Vakum pompaları yarım saat ile 45 dakika arasında penise sertlik kazandırdığı biliniyor.

 

  1. PENİS İÇİ ENJEKSİYON

Penis içi enjeksiyon tedavisi ilaç tedavisinde etki etmeyen kişilere uygulanır. İnce iğnelere yerleştirilen ilaçlar peniste bulunan sperm kanallarına encekte edilerek penisteki damarların genişlemesini sağlar. Bu sayede penise gelen kan miktarı artar ve kişinin ereksiyon süresi uzar. Bu yöntem öğrenildikten sonra kişi kendisine de uygulamaya başlar. Cinsel ilişkiden 15 dakika önce uygulanan iğneler yarım saate kadar sertleşme sağlar.

 

  1. PENİS PROTEZİ

Penis protezi ile penis içine cerrahi müdahale ile iki adet protez silindir yerleştirilir. Bu protezler kişinin idrar yapmasına, orgazm olmasına ve boşalmasına engel olmaz. Sertleşme sorunu yaşayan kişiler için oldukça faydalı bir işlemdir. Penis protezi yaptıran kişilerde %90 oranında hasta memnuniyeti oluşur.

 

Cinsel yaşamınızda sorun olduğunu fark ettiğinizde vakit geçirmeden Adana Ereksiyon Bozukluğu Tedavi Merkezinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey ile görüşebilirsiniz. Erken müdahale hem sizi çözüme ulaştıracak, hem de eşinizle ilişkinizin zarar görmesine engelleyecektir. 10 yıldır bu konular üzerinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist Mehmet Ulubey bugüne kadar tüm danışanlarından olumlu sonuçlar almıştır ve almaya devam etmektedir.

 

Ayrıntılı bilgi ve randevu için Uzman Cinsel terapist Mehmet Ulubey’den bilgi alınız. Adana’da ereksiyon bozukluğu tedavisi için arayınız.

 

ADANA EREKSİYON BOZUKLUĞU TEDAVİ MERKEZİ

Ereksiyon bozukluğu tedavisi için;

Randevu alabilirsiniz.

0533 644 22 18

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhabalar hocam, Ben şu anda 50 yaşında olan, 48 yaşına girerken kapl krizi + anjio 3 sefer belli zamanlarda + bypass ameliyatı olduktan sonra, daha yeni 1 ay oldu açık safra kesesi ameliyatı olan biriyim... Malum bu durumların başlamasıyla ereksiyonla ilgili sorunum da ortaya çıktı, allahın izniyle yeni yeni kendimii toparladım, ama bu sorunumada çözüm bulmak istiyorum hemde çok acil aile içi artık sıkıntı olmaya başladı durumum, benim psikolojimi fena halde ektiliyor... gelmem gerekecek tahlil veren vermem lazım, muayene ücreti ne tutar hocam, uzun zamandan beri çalışmıyorum, emekli oldum ama malum yetmeyince çalışmak zordayım, bana bir çözüm hocam... şimdiden çok teşekkürler