Cinselliğin Evreleri

Arzulama Evresi

Cinsellik duygusunun ortaya çıktığı ve cinselliği ifade etme arzusunun hissedildiği evredir. Hayaller ya da partnerden alınan görsel uyarılarla başlayabilir.

Uyarılma  Evresi

Cinsel duygular eşliğinde kadında vajinal salgının arttığı (ıslanma), erkekte penis sertleşmesinin gerçekleştiği evredir.

Plato Evresi

Bu evrede cinsel duygular yoğunlaşır ve seksüel uyarılma had safhaya ulaşır. Boşalmadan önceki evredir.Erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin plato evresi ya çok kısadır ya da hiç yoktur.

Orgazm Evresi

Uyarılma ve plato evresinde birikmiş olan gerginliğin boşaltıldığı bir evredir. Orgazm esnasında kadında; vajina ve etrafında,anüs ve bazı kas gruplarında 3-15 adet arası 0,8 saniye süren refleks ritmik kasılmalar oluşur ve bu kasılmalar

orgazm duygusunu ortaya çıkarır. Erkeklerde ise orgazmı boşalma takip eder. Erkekler orgazm döneminden sonra belli bir ‘’Cevapsızlık dönemi’’ ne girer ve bu dönemde uyaranlara cevap vermezler. Kadınlarda bu dönem olmadığından veya çok kısa sürdüğünden çok sayıda orgazmı arka arkaya yaşayabilirler.

Çözülme Evresi

Orgazmla birlikte uyarılma evresinde biriken tüm gerginlik kaybolur. Gevşeme ve kendini iyi hissetme duygusu ortaya çıkar. Uyarılma evresinde ortaya çıkan değişikliklerin tümü çözülerek geri döner.

Mehmet Ulubey

Paylaş
Yazar
Mehmet Ulubey