Güncel

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

Regl ağrısının oranı kadından kadına değişerek, bazı kadınlarda normalden daha fazla ağrı olur. Bu ağrılı dönemi en sakin şekilde atlatabilmek gene sizin elinizde. Peki Adet Ağrısı nasıl geçer? Adet Ağrısına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Ağrılı Adet Ağrısında ne yapmak gerekir? Adet Ağrısını geçirmek için uygulanan teknikler nelerdir? Bu sorunların hepsine değineceğiz. 

Adet ya da Regl, kadınlarda rahimden kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olaydır. Halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Kadın vücudu doğası gereği yumurtanın döllenmesini bekler, yumurta döllenmiş ise hamilelik dönemi başlar. Yumurta döllenmemiş ise yumurta işlevini yitirerek yerini yeni oluşan dokuya bırakıp dışarıya bu dokuyu atar. Adet ya da Regl kanaması dediğimiz olay budur.

Adet ağrısının oranı kadından kadına değişerek, bazı kadınlarda normalden daha fazla ağrı olur. Aslında bu durum korkulacak bir durum değildir. Rahim kanamayı kontrol altında tutmak için kasılmalar meydana getirir ve rahim kasılmaları, karnın alt kısımları ile kasıklarda hissedilerek ağrı olarak algılanır. Regl dönemi için ortaya çıkan ağrılar genel olarak stres ve psikolojik etkenlere bağlı olabileceği gibi fizyolojik bir etkene de bağlı olabilir. Bu dönemdeki ağrılı adet sancılarının atlatılması için bazı önlemler almak ağrıyı hafifletme olanağı sağlayacaktır. Regl döneminde beslenme şeklinizden egzersiz yapmanıza, uyku düzeninizden kıyafet seçimlerinize kadar dikkat edilecek unsurlar ağrılı sancının önüne geçecektir.

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

KIYAFET SEÇİMİ

Regl dönemi içerisinde kıyafet seçimleriniz adet ağrınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır. Karın bölgenizi ve ayaklarınızı mutlaka sıcak tutmanız gerekir. Ayrıca rahat ve bol kıyafetler giyilmesi dışarıdaki hava akışını vücudunuza almayacağı gibi konforlu da olacaktır. Bu dönemde özellikle karın bölgenizi korumaya özen gösterin. Belinize bağlayacağınız bir şal ya da hırka hem karın bölgenizi koruyabileceği gibi tarzınızdan da ödün vermemenizi sağlayacaktır.

ADET VE BESLENME

Regl dönemi içerisinde beslenme sağlığınıza dikkat etmek adet ağrısının hafifletilmesine yardımcı olan en önemli durumlardan biridir. Bu dönemde vücudunuzda olan değişimler vitamin ve mineral depolarınızı azaltacağından bitkin hissedebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için bol vitamin ve mineral içeren besinler tüketmelisiniz. Et, balık, süt ürünleri, bakliyat grubu, meyve ve sebzeler mutlaka günlük beslenme programınızın içerisinde yer almalıdır. Bunun yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi birtakım kuruyemişler de besin değeri zenginliği açısından tercih edilmelidir. Besinleri karnınızı rahatlatmak için az az, sık sık yemelisiniz. Regl dönemi süresince çay, kahve, kola gibi kafein ve şekerli sıvılardan uzak durulmalıdır. Bunların yerine papatya, ıhlamur ve ada çayı gibi bitki çayları içmek sizi daha iyi hissettirecektir. Ayrıca her an mineral kaynağı olan maden suyu ve bol su tüketilmelidir.

ADET VE EGZERSİZ

Regl dönemi içerisinde egzersiz yapmak adet sancılarının hafifletilmesine yardımcı olan durumlardan biridir. Özellikle meditasyon, yoga ve aerobik gibi egzersizler vücudunuzu rahatlatarak sizi ve adet ağrısını dinginleştirecektir. Egzersiz yaptıktan sonra ılık bir duş almak, karına uygulanan ılıklıkla kan akışını rahatlatır ve sizi kendinize getirir. Sıcak su torbası da aynı etkiye sahiptir. Ayrıca alt karına avuç içi ve parmak uçlarıyla dairesel hareketlerle masaj yapmak, sizi rahatlatacaktır.

UYKU DÜZENİ

Regl döneminde mutlaka uyku düzeninize dikkat etmeniz gerekir. Bitkin düşmüş vücudunuzu uykusuz bırakarak daha da bitkin düşmesini engellemelisiniz. Ayrıca uykusuz kalmanız, ağrılı regl sancınızın üstüne sizi daha gergin ve stresli yapacaktır. Bu dönemde egzersiz aktiviteleri ve ılık bir duş size gece uykunuz için iyi gelecektir. Gece yastığınıza damlatacağınız birkaç damla lavanta yağı ile de bu durumu daha rahat bir hale getirebilirsiniz.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Merhaba Mehmet Ulubey hocam bende regl dönemi her kadın gibi benimde başımın belası. Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok değerli . Yazılarınızı özellikle takip ediyorum. Akıcı bir diliniz var. Bu dilde bilgi edinmek beni hiç yormuyor. Yazilariniznn içerikleri ise ayrıca çok dolu ve faydalı elinize emeğinize sağlık