Cinsel Sağlık

Regl Döneminde Seks Yapılır mı?

Regl Dönemi hanımlara doğanın mucizesi olan yenilenme olarak hediye edilmiştir. Kramplar, ağrı, şişkinlik, sinir bozukluğu regl döneminde şikayet edilen oluşumlar olarak görülür fakat regl evresinde yenilenme söz konusu olduğundan buna ilaveten cinsel dürtülerinde ortaya çıktığı gözlemlenmiş inançlar ve kulaktan dolma bilgiler ile bu dürtüler bastırılmıştır. Şimdi bu dönemi yaşayan on kadından birine sorsak bu dönemde cinsel birleşmenin günah olduğu, cinsel birleşme sırasında partnerlerin bir birlerine hastalık bulaştırma ihtimali olduğu vb. birçok mit ve aslı olmayan bilgiler dolaşır durur. Şöyle bir şey var tabii ki bu yazımızın amacı regl döneminde sex yapılır mı? Sorusuna cevap bulmaya çalışıyoruz.

Batıl inançları ve yanlış bilgileri minumuma indirmek ve en doğru bilgiyi size ulaştırmak için kaleme aldık. Bu evrelerde sex ihtiyacının doğması normaldir. Kadınların regl döneminde olduğu zaman içerisinde östrojen ve testesteron derecelerinde ki farklılık cinsel istek dürtülerini tetikler ve bunun sayesinde uyarılmalar oldukça kolay bir hale gelir. Aynı zamanda kan ekstra kayganlık sağlayarak daha fazla hissetmeyi ve zevk almayı bununla beraber orgazm olma şansını arttırır. Orgazm olmanın krampları azalttığı herhangi bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmış olmasa dahi tecrübe edinen kadınların bu durumu doğrular niteliktedir. Regl evresinde hamile kalınmaz olgusu yanlıştır diğer dönemlerde olduğu gibi regl döneminde hamile kalınabileceği unutulmamalıdır. Bunun sebebini çok kısa belirtmem gerekirse spermlerin canlı organizmalar olduğu ve cinsel birleşme esnasında içe boşalma yaşanıp ilişki sonlandırıldıktan sonra spermlerin vajinada canlılığını 4-5 gün süre ile devam ettirdiğidir. Birçok çiftlerin yanlış bildiği ya da eksik bildiği konu olarak buna değinmeden geçmek istemedim.

Aynı zamanda düzensiz bir regl periyodu bulunuyorsa yumurtlama dönemlerinde kanama yaşanabilir ve hamile kalma olasılığı da artar. Çiftlerin regl evrelerinde sex yapmaktan uzak durmalarındaki sebep (bunu kadınlar daha çok önemsemektedir.) çoğu zaman ortaya çıkacak olan istem dışı leke ve koku korkusudur. Yani kadınlar bu evre döneminde hassaslıklarını ve kötü sonuçları ertelemek ve inançları gereği cinsel birleşmeden uzak durmaktadır. Tabii bunun sağlık kısmını da önemsemek ve dikkate aldıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir.  Bunu konuda zati düşüncem anaç duyguları ağır basan partnerinizin sizi ve kendini korumak en doğal hakkıdır. Bu konuda ısrarcı davranmamak gerektiği ve illa cinsel birleşme ihtiyacı duyuluyorsa bunun partnerlerin rızası ile olması taraftarıyım. Şu da bir gerçek aksi ispatlanmadığı için bazı kaynaklar menstruasyon evresinde cinsel yolla yaygınlaşan hastalıkları kapma riskinin arttığını söylemektedir. Nedeni ise kadının serviksinde kanı dışarı atabilmek ve bu dönüşümün (aynı vücuttan mikropları atma yöntemi olarak göz önünde bulundurmak gerekir.) rahimi temizlemek olduğu düşünülmektedir. Bu dönemde birleşme yaşanması teorik olarak bel soğukluğu ve klamidya gibi artan enfeksiyonların rahim içine ulaşmasını kolaylaştırması mümkün olmamaktadır.

Regl Döneminde Seks Yapmak Zararlı Mı?

Regl diğer ismi âdet kanaması yaşanmasıdır. Âdet kanaması ise rahim içerisinde bir dokunun kanayarak dökülmesi anlamını taşımaktadır. Bu dokuya hamilelik esnasında bebeğin yapıştığı ve beslenmesi için gerekli koşulları sağlayan özel bir yapıda ki bölmedir. Bu doku hamilelik oluşmadığı takdirde her ay bir daha ki yumurtlamaya tekrardan hazırlanması için üstteki tabakasını kanayarak döker. Bu sayede alttan yeni doku oluşmaya başlar. Âdet kanamalarına göre gerçek olmayan asparagaslar ise vücuttaki kirli kanın atılması gibi bu dışarı atılan kanın zehirli olduğu, vücuttan atılmazsa kadını zehirlemesi, pis kan olduğu ve ilişkiye girilirse kısır olunacağı gibi şeyler tamamen yanlış bilgiler olmaktadır Regl Evresinde Sex yapılıp yapılmayacağının cevabı ise şartlar ve kişilerin inançlarına göre de farklılık gösterir.

Tıbbi otoriterlerin Regl esnasında kadının menturasyonu esnasında prezervatif ile seks yapılmasında kadın ya da erkek için tıbben sakıncası bulunmamaktadır. Fakat her ihtimali göz önünde bulundurmadan prezervatifsiz cinsel ilişki kurulursa kadın ya da erkeğin mikrop kapma olasılığı yüksek bir ihtimal diye belirtelim. Nadiren de karşılaşılsa (nadiren dememizdeki kasıt regl döneminin hangi evresinde cinsel birleşme yaşandığını bilmediğimiz içindir.) âdet kanaması esnasında hamile kalma olasılığı bulunmaktadır. Bu durumu asla göz ardı etmemek gerekmektedir. Cinsellik kişilerin bedensel ya da beyinsel olarak özgürlükleri olmaktadır. O nedenle kişi kendisi için istediği bir şeyi tıbben yasaklanmamış ise şartlarına ve inançlarına ya da ahlaki değerlerine göre yaşayıp yaşamayacağına partnerlerin kendisi karar vermesi taraftarıyım.  Buradan şu sonuca da varmak mümkün. Regl (adet) döneminde cinsel ilişkiye girmemenin herhangi bir riski yokmuş deyip tüm olumsuzlukları yok saymamak gerekir. Sonuç itibari ile sağlık ve hamilelik kısmını aştık cinsel birleşme yaşamakta sakınca yok demek doğru olmaz. Burada İnançlar, ahlaki değerler ve karşılıklı rıza ön planda olmalıdır.

Kadınlar Regl Döneminde Ne İster? Ne Hisseder?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Yeri gelmişken şunada atıfta bulunmak istiyorum birçok kadın regl döneminde kendisini itici bulur. Partnerlerinin kendilerinden tiksineceği, bu olumsuz duygular ile cinsel birleşme yaşamak istemediklerini iletebilirler. Bu gayet olağan ve haklı bir duygudur. Ama bunun yanı sıra bu durumdan rahatsız olmayan ve eşini her durumda seven ve cinsel birleşmeyi arzulayan partnerlerin olduğunu da unutmamak gerekir. Ben şahsım adına bu dönemi yaşayan çiftlere ortak paydada buluşarak ve birbirlerine saygı duyarak hareket etmelerini cinsel birleşme yaşasınlar ya da yaşamasınlar önemli olan birbirlerine duydukları saygının çizgiyi aşmaması taraftarıyım. Şu unutulmamalı ki regl evresi doğanın kanunu. Bu süreç hamilelik ve doğumunda bir parçası olup kısa süresi vardır. Bu süre içinde çiftlerin birbirlerine olan inanç ve sevgisi arzularını da tetiklemektedir. Ha birde şu konuya değinmek isterim kadın regl dönemi yaşarken “Pis” ya da “cünüp” değildir. Bu sıfatlar inançlar gereği vardır. Doğanın yaşam süresinde doğurganlığın devamı için fizyolojik değişim yaşarlar. Tıpkı insanın doğup büyümesi gibi. Bahsini ettiğim konu çiftlerin birbirlerine inanç ve ahlaki olarak saygı duymaları ama birbirlerini belirli sıfatlara sokmamalarıdır. “Pis” sıfatı bu doğanın hediyesi duruma yakışmamaktadır. Bu konuda naçizane görüşüm bu şekildedir. Regl esnasında seks birçok çift tarafından yaşanmaktadır.

Menopoz Cinselliği Bitirir mi? Cinsellik ve Menopoz İlişkisi” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Şöyle bir bilimsel gerçek de var, bayanların bir çoğunda regl döneminde cinsel istek artışları da görülmektedir. Bazı kişiler bunu yaşarken bazıları ise bu durumu baskılamaktadır. Regl evresinde cinsellik yaşamanın sürecin getirdiği gerilimleri azalttığını ya da yok ettiği söylentileri bulunurken aynı zamanda regl sancılarını da hafiflettiğini ya da yok ettiğini söylemektedir.  Bunu rivayet olarak not etmekteyim. Bu konu tecrübe ile sabit bir konu anca yaşayanın bileceği ve yoruma açık.

Regl Evresinde Seksle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kadınlara fizyolojisi itibari ile hediye edilmiş en doğal döngüsü olan Regl evresinde sex ile ilgili bilinmesi gerekenler merak edilmektedir. Yaşanan evrenin kadınlar için doğurganlığın en temel şartı olan regl dönemleri her ay düzenli olarak gerçekleşen döngüler ile meydana gelmektedir. Bu döngüler kimi kadın için hafif geçerken kimi kadınlar için ise sancılı ve bitmek bilmemektedir. Bu evre birçok kadın için istirahat dönemi olurken; regl döneminde hamile kalınmaz inancına sahip olan birçok kadın en cesur cinsel ilişkiyi bu evrede yaşamaktadır. Kadınların orgazm olma konusunda zorluklar yaşadığı herkes tarafından bilinmektedir. Bu orgazm konusunda yetiştirilme tarzı, ahlaki değerleri, inanç vb. birçok nedeni içine koyabiliriz. Şimdi bu söylediklerimi farklı algılamayın ama Regl evresi bu zorlukların kolaylaştığı evreler arasına alınabilir.

Birçok kadın farklılaşan hormon dengeleri sebebi ile özellikle regl döneminde cinsel ilişkiden çok daha fazla zevk almaktadır. Bu da doğal olarak kadının orgazm olmasını pratikleştirmektedir. Rahimden vajinaya sonra ise dışarıya doğru akan kanın kendiliğinden cinsel bir uyarıyı gerçekleştirmektedir. Akan kandan ve ortaya çıkan kaygan zemin ağrısız ve haz dolu cinsel birleşmeye zemin hazırlayabilir. Birçok kadın ise bu evrede cinsel ilişkinin ağrılı olabileceği düşüncesine kapılarak her ne kadar cinsel istekleri artmış olsa dahi kendisini frenlemektedir. Bu değişim evresinde kadınsal hormonlarındaki meydana gelen değişim kadında stres, öfke, anlamsız duygusallığa neden olmaktadır. Bu duygular ile boğuşan kadınların libidoları da aynı zamanda yüksek hızla düşüş yaşamasına neden olmaktadır. Bu evrede cinsel ilişkiye girmek istemeyen kadın kendine göre haklıdır. Partnerlerin ortak arzu ve isteklerini göz önünde bulundurarak birbirlerini incitmenden süreci cinsel birleşmeyle geçirmeleri de gayet mümkündür. Dikkat edilmesi gereken en önemli detay hijyen kurallarını normal birleşme döneminde olduğu gibi regl evresinde de harfiyen uygulamalıdırlar.

Seks İçin En Doğru Zaman Nedir? İdeal Sevişme Saati!” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

 

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Yorumlar Göster

  • Ŏncelikle bubbilgileri paylaştığınızdan dolayı teşekkür ederim.
    Yaklaşık 6 yıldır porno ve mastürbasyon bağımlılığın var. Her defasında bırakacağım diye niyet ediyorum. Türlü yöntemler deniyorum. Ama tekrar başa dönerek bir türlü basaramiyorum . Ne yapmamı önerirsiniz? Bir an önce bunlardan kurtulmak istiyorum.

  • Önere bileceğiniz bir ilaç varmı çok denedim kurtulamıyorum mastürbasyon dan

  • Adetliyekn seks yapmak bana daha çok zevk veriyor. Çılgına dönüyorum. Sürekli birlikte olmak istiyorum. Sizce nornal mi?

    • merhabalar, bazı kadınlarda adet öncesi ve sırasında cinsel isteklerinde artı olabilir. bu çok normal. adetliylen seks yapmak konusunda ise kararı siz vermelisiniz. adetliyken seks yapmak cinsel sogukluk sebebi olabilir.

  • Regl doneminde seks yapmayı çok seviyorum.
    Sanki her seferinde ilk gecem gibi hissediyorum. Sizce bu sapıklık mıdır?

    • regl doneminde sevişmeyi sevebilirsin. partnerinde bu durumdan rahatsız olmuyorsa sorun olmadıgını dusunuyorum. koku ve kandan rahatsız olmuyorsanız sorun yok.

  • Merhabalar , 6 yıllık evliyim. Regl döneminde eşimi daha çok istiyorum. Onunla birlikte olmak beni daha çok mutlu ediyor. Ancak eşim bunun günah oldugunu yapılmaması gerektiğini söylüyor. Oysa bence daha haz dolu oluyor. Sanki ilk gerdek gecesine girmişizde birdaha yapmışız gibi zevk veriyor. Eşimi bu konuda nasıl ikna edebilirim.