Kategoriler: Psikoterapi

Psikoterapi ile İktidarsızlık Tedavisi

Halk dilindeki iktidarsızlık, tıpta erektil disfonksiyon olarak tanımlanır. Ereksiyon, penisin sertleşmesi anlamına gelir, cinsel ilişki esnasında önemli bir işlevdir. İktidarsızlıktan bahsetmek gerekirse, erektil disfonksiyon, kalıcı da geçici de olabilir.

İktidarsızlık, seks yapan tüm yaş gruplarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Ancak, yaş gruplarına göre farklı nedenleri de vardır.

İçindekiler
  • Yaş Gruplarına Göre İktidarsızlık
  • İktidarsızlık Belirtileri
  • İktidarsızlık Problemlerinin Nedenleri
  • Psikoterapi ile İktidarsızlık Tedavisi
  • Biyolojik Yöntemler ile İktidarsızlık Tedavisi
  • İktidarsızlık Problemlerinin Tedavisi

Yaş Gruplarına Göre İktidarsızlık

Gençlerin sorunu heyecan ve endişedir. Deneyimsizlik nedeniyle bu sorunlar da iktidarsızlık getirir. Eşzamanlı prezervatif kullanımı ve eşinin hamile kalması korkusu iktidarsızlığa da neden olabilir.

Orta yaştaki iktidarsızlığın nedeni genellikle stres, çok fazla iş yükü ve sevilen birinin kaybı olabilir. Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı da hastalığa neden olur. Aynı zamanda, prostat, sinir sistemi hastalığı ve diyabet, iktidarsızlığın bir sebebi olarak düşünülebilir.

Olgunlaştıkça vücuttaki bazı organlar ve uzuvlar yeteneklerini kaybeder. Penis onlardan biridir. Çoğu durumda, yaşlılardaki iktidarsızlık sorunu, penisin sertleşmesine yardımcı olan damarların tıkanması veya daralması sonucu ortaya çıkar.

İktidarsızlık Belirtileri

Penis sisteminde, biri idrar yolu ve diğeri damar yolu olan penis için üç kanal vardır. Penisin üstündeki sinirler beyni uyarır ve beyin kalbe emir vererek bu damarlara kan pompalamaya başlar. Damarlara giren kapsüller kanla doldurulur ve katılaşma meydana gelir.

İktidarsızlıktan şüphelenilen en büyük semptom, cinsel ilişki sırasında penisin uyarılmasına rağmen ereksiyon olmamasıdır. Tek seferlik bir deneyim ise, sorun yoktur, ancak devam ederse bir iktidarsızlık belirtisidir. İlişki sırasında bu belirti dikkate alınmalıdır. Bazı durumlarda, sertleşme mastürbasyon sırasında görülürken, cinsel ilişki sırasında meydana gelmez. Bu gibi durumlarda, genellikle iktidarsızlığın nedeni psikolojiktir. Buna geçici iktidarsızlık denir.

İktidarsızlık, bazı hastalarda prostat bezinde ameliyat sonrası ortaya çıkar. Bunun nedeni, ameliyat sırasında penisin damarlarının ve sinirlerinin zarar görmesidir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmalı ve tedavi görmelisiniz.

İktidarsızlık Problemlerinin Nedenleri

İktidarsızlığı olan kişilerin cinsel yaşamda bazı problemleri olabilir. Cinsellik hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler iktidarsızlığı olan insanlar için hayati öneme sahiptir. Bu konuda profesyonel destek kabul edilmelidir. Peki, iktidarsızlık belirtileri olan insanlar neden bu hastalığa yakalanır?

Psikoterapi ile İktidarsızlık Tedavisi

Bu gibi durumlarda, sorunu çözmek için doktora gittiğinde, doktorunuz sizi psikoterapi için bir psikologa yönlendirecektir. Bu tedavi yönteminde eşinizle katılabileceğiniz çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Aynı zamanda doktorunuz sizden ilişki hakkında detaylar isteyebilir. Bazı durumlarda, psikoterapiye ek olarak, psikolojik nedenlerle iktidarsızlığı olan hastalara ilaç da yardımcı olabilir.

Biyolojik Yöntemler ile İktidarsızlık Tedavisi

Bu gibi durumlar için pek çok tedavi vardır. İlk tedavidir. Bu tedavi yönteminde, sertleşmeye yardımcı olan ilaçların yardımı ile iktidarsızlık sorununu önlemeye çalışırlar.

İktidarsızlık Problemlerinin Tedavisi

Cinsel Yaşamın Düzenlenmesi: Bu tedavi yöntemi, sorunun psikolojik bir kökene sahip olması durumunda özellikle yararlıdır. Eşlerin cinsel yaklaşımlarını araştırmak ve bu yönde yasal önerilerde bulunmak faydalıdır. Seks prosedürleri olarak da adlandırılan bu prosedürler, diğer tedavilerle aynı anda uygulanabilir.

Vakum Aletleri: Birçok farklı vakum aleti modeli vardır. Hepsi de tüple aynı prensipte çalışır ve tüpün içindeki havayı boşaltan bir pompalama sistemi vardır. İçine penis sokulur ve pompanın ve silindirin havasını boşaltarak bir vakum yaratılır. Bu vakumun penisin dışındaki etkisiyle kan, penisin süngerimsi gövdelerine batırılır ve penis doğal olarak sertleşir. Yeterli bir ereksiyona ulaşıldığında, penisin altında bir sıkıştırma bandı bulunur. Mandalı açmalı ve havanın silindire girip çıkmasına izin verilmelidir. Burada bandajın sıkıştırılmasından dolayı kan geri akmayacağından penis ereksiyonu devam eder. Sıkıştırma bandının yarım saat içinde çıkarılması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Penis İğnesi: Bu çok etkili bir yöntemdir. Hasta veya eşi, penisin süngerimsi süjelerine cinsel ilişkiye girmeden önce bu iğneyi yapmayı öğretir. Bu amaçla farklı ilaçlar kullanılır. Ereksiyon 10-15 dakika içinde gerçekleştirilir.

Hormonların Kullanımı: Erektil disfonksiyonu olan kişilerin küçük bir yüzdesine neden olan bir hormonal bozukluk varsa hormon tedavisi uygulanır. Bunlardan en yaygın olanı, erkeklik hormonu olan testosteronun yükseltilmesi tedavisidir. Böyle bir durum keşfedildiğinde, hormon içeren ilaçların ilavesiyle başarılı bir tedavi sağlanabilir. Testosteron eksikliği laboratuvar çalışmaları ile kanıtlanmadıysa, hormonun dengesi üzerinde zararlı bir etkisi olabileceğinden bu hormonun kullanımı faydalı değildir.

Psikoterapi ile Erken Boşalma Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.

Paylaş
Yazar
Psikoterapist Mehmet ULUBEY