Cinsel Sağlık

Penis Kırılması (Penil Fraktür) Nedir? Neden Olur?

Penis kırılması nedir? Penis kırılmasını nasıl anlarız? Penis kırılması neden oluşur? Kırılma sonrası meydana gelecek olan olumsuzluklar nelerdir? Tedavisi var mıdır? Nasıl önleyebiliriz?

Penis kırılması bir diğer adıyla penil fraktür; mastürbasyon esnasında veya ereksiyon halindeki penise darbe ya da penis üzerine düşülmesi sonucunda gelişen tunika albugineanın yırtılmasıdır. Daha çok cinsel ilişki sırasında olurken mastürbasyon sırasında da olduğu görülebiliyor. Penil fraktür batı ülkelerinde çoğunlukla cinsel ilişki sırasında meydana gelir. Ortadoğu ülkelerinde ise en yaygın sebep ereksiyonu sonlandırmak için yapılan zorlu manipülasyonlardır.

Penis kırılması tipik olarak kırılma sesiyle beraber peniste şiddetli ağrı, şişlik, ekimoz ve ani detümesans mevcuttur. Hastalar genellikle akut döneminde hastaneye başvururlar. Penis genelde yırtılmanın ters tarafına doğru eğilir. Nadiren ise sertleşme bozukluğu, hematüri, penis ucundan kan gelmesi, peniste eğrilik, idrar akımında azalma ile başvururlar. Bununla birlikte dikkatli anamnez ve fizik muayene de tanı için genellikle yeterlidir. Fakat bazı şüpheli durumlarda kavernozografi, penis ultrasonografisi, MRI ve üretrografi tetkikleri yapılır. 

Penil Fraktür (Penis Kırılması) Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?

En yaygın nedeni cinsel ilişkide pozisyon değişimi sırasındaki travmalardır.

  1. Gece sertleşmesi sırasında yapılan ani hareketler.
  2. Yataktan düşme
  3. Mastürbasyon
  4. Araba kazaları
  5. Top çarpması
  6. Diğer darbeler
  7. Taqaandan, Ortadoğu kültüründe olan bir gelenektir. Penis ereksiyon halindeyken penisin bir kısmı avuç içine alınıp tutularak uç kısmının “tık” sesi gelene kadar eğme durumudur.

Ne olduğunu, neden olduğunu öğrendiysek şimdi de meydana gelen olumsuzluklar ve tedavi kısmına gelelim.

Kırılma, hafif derecedeyse cerrahi yöntemler gereklidir. Ancak çok şiddetliyse çok ciddi komplikasyonlar oluşur. Erken tanı bu hastalıkta da çok önemlidir. Eğer erken dönemde tedavisi uygulanmazsa %10-50 civarı komplikasyonlar meydana gelir. Kırılma şiddetli olduğunda, cerrahi işlem yapılsa bile komplikasyon %11 civarındadır. Bu komplikasyonlar;

  • Peniste oluşan eğrilik
  • Sertleşme bozukluğu
  • Peniste plak oluşumu
  • Üretra darlığı

Tedavi kısmına gelince öncelikle cerrahi işlemler yani ameliyatlar söz konusudur. Cerrahi yöntemin temel amacı ereksiyon yeteneğinin tekrar kazanılması ya da sürdürülmesi ve idrar fonksiyonlarını korumaktır. Kırılma çok hafif ise yani sadece hafif şişlik ve morarma söz konusuysa ameliyat gerekmeyebilir. Ancak üretra buna rağmen yine de yaralanmışsa ameliyat mutlaka gereklidir.

Cerrahi işlem; öncelikle hastaya antibiyotik verilerek başlanır. Ardından damar yolu açılması ve anestezi işlemi yapılır. Yırtılma olan bölge dikilir, cildin altındaki kanlar temizlenir. Ancak az önce de belirttiğim gibi üretraya zarar verilmişse üretra da ameliyatla düzeltilir. En sonunda penis bandajla sarılır ve ameliyat biter.

Fiziksel Özelliklere Göre Seks Pozisyonları” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Penis Kırılmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Cinsel ilişki sırasında yeterli ıslaklık ve kayganlık kırılmayı engellemektedir.
  • Vajinaya giriş sırasında sert hareketler yaralanmayı artırmaktadır.
  • Kolay ve rahat pozisyonlar kırılma riskini düşürür. Yani zorlayıcı ve travmatik eylemlerden kaçınmakta yarar vardır. Örneğin cowgirl pozisyonu bu riski artırır.
  • Penis ereksiyonu sırasında çok sıkı kıyafetler giyinmekten kaçınmalısınız. Çok sıkı kıyafetler penisin travmatize olmasını sağlayabilir.
  • Penis ereksiyonu sırasında penisi darbelerden, dıştan gelecek olan travmatik müdahalelerden korumak da elbette kırılmayı önleyecektir.
SORU: PEKİ SİZ DAHA ÖNCE PARTNERİNİZLE SEVİŞİRKEN BÖYLE BİR DURUM YAŞADINIZ MI? GÖRÜŞLERİNİZİ ANONİM OLARAK PAYLAŞIN!
Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.