Kategoriler: Vajinismus

Neden Vajinismus Oldum?

Normal şartlarda kadın rahat olur, yeterince gevşer ve sulanırsa ilk ilişkide ağrı, acı duymaz hatta kanama bile olmaz. Ancak kadınlar korkularından dolayı kendini kasıyor ve yeterince ıslanmıyorsa ilişkiye girmesi zorlaşır, hatta ilişkinin gerçekleşmesi bile mümkün olmaz.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlara ”Sence neden vajinismus sorunun oldu?” diye sorduğumuzda birçoğu acıma, kanama, ve kenetlenmeyle ilgili abartılı hikayeler duyduğunu ve bundan çok etkilendiğini söyler. Bir kısmında ise eşinin veya partnerinin yanlış tutumları, zorlamaları, cinsel travmaları söz konusudur. Bir kısmı ise bilmiyorum diye cevap verir. İşte bilmiyorum dendiğinde; sorun genellikle 6 yaşından önce yaşanmış veya duyulmuş, görülmüş olumsuz bir durumun olduğunu gösterir. Bu durum tecavüz, taciz veya ensest olabileceği gibi anne ve babanın ilişki sırasında görülmesi veya duyulması olabilir.

Bu nedenle ilk 6 yaşına kadar çocuğun yanında onu etkileyebilecek, cinsellikle ilgili olumsuz şeylerin anlatılmaması, seyredilmemesi, anne ve babanın yatak odası kapısının kilitli tutulması ve ses yalıtımının çok iyi yapılması gerekir.

Ayrıca okullarımızda cinsel eğitimin verilmesi de çok önemlidir. Çevre ve aileden yanlış ve eksik bilgiler öğrenmeden bu eğitimin verilmesi gerekir. Çünkü yanlış ve eksik bilgiler bu korkuların tohumunu atmaktadır. Birde bunun yanında abartılı acı, kanama hikayeleri de eklendiğinde korkular pekişmekte ve kadının vajinismus olmasına neden olabilmektedir.

Mehmet Ulubey

Paylaş
Yazar
Mehmet Ulubey