Kategoriler: Aile ve Evlilik Terapi

Gaziantep – Araban Aile ve Evlilik Terapisi

Merhabalar ben psikoterapist / yazar mehmet ULUBEY, öncelikle nasılsınız? bu makalemizde sizlerle Gaziantep – Araban’da evlilik terapisi konusu üzerinde konuşacağız. Evlilik terapisi, modern aile yapısında olmaz olmaz bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır. Evlilik terapisi ile daha mutlu ve huzurlu bir aileye kavuşabilir hak ettiğiniz aşkı yakalayabilirsiniz. Evlilik terapisi aşağıdaki başlıklar altında inceleyeceğiz.

Sizlerde aile ve evliliğinizde hak ettiğiniz aşkı yaşamak ve mutluluğa ulaşmak için hemen iletişime geçiniz.

Evlilik terapisi nedir? Gaziantep – Araban’da Evlilik terapisi nasıl yapılır? Gaziantep – Araban’da Evlilik terapisine kimler gitmelidir? Gaziantep – Araban’da Evlilik terapisi ücretleri nedir? Evlilik terapisti kimdir? Evlilik terapisi işe yarar mı? Gaziantep – Araban’da Devlet hastanesinde evlilik terapisti var mıdır? Hangi ailesel problemler için terapiste gitmek gerekir? Evlilik terapisi hangi durumlarda gereklidir? Eşiniz evlilik terapisine gitmek istemezse neler yapılabilir? Gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

 

 

Evlilik Terapisi Nedir?

Evlilik terapisi; ilişkileri için endişe eden, ilişkilerinin kalitesini artırmak isteyen, belki de ayrılığı düşünen çiftlere en dogru şekilde yardımcı olabilir. Sizde yardım almak için iletişime geçiniz.

Evlilik terapisi, çift terapisi ve ilişki terapisi benzer kavramlar olup bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkileri desteklemeyi hedeflerler.

Eşinizle, partnerinizle yaşadığınız ilişki ve etkileşim sorunları, cinsel sorunlar, çocuklara ait sorunlar, çiftlerin birinde gelişen depresyon, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlık durumlarında bireysel terapi eşliğinde çift ve evlilik terapisi ya da sadece çift ve evlilik terapisi gerekebilir.

Her evlilikte yukarıdakilere benzer problemler yaşanır ancak kimi zaman problemler çiftlerin derin bir hayal kırıklığı yaşamasına ve evliliğin devamını sorgulamaya kadar varabilir. Oysa bu olumsuz gidişi durdurmak mümkündür. Çiftler bunu bazen kendi çabalarıyla, problem çözme becerileri geliştirerek başarabilseler de çoğu zaman profesyonel bir yardım gerekmekte ve evlilik terapisine ihtiyaç doğmaktadır.

Gaziantep – Araban Aile Danışmanlığı – Aile Psikoterapisi Nedir? adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Gaziantep – Araban’da Evlilik Terapisi Nasıl Yapılır?

Çift terapisinin bir çok türleri vardır. Bazıları beceri ve pratiği arttırır. Bazıları geçmişe daha çok yönelir ve işlerin nasıl bu hale geldiğine bakar. Bir kısmı da ikisini birleştirir.

Gaziantep – Araban’da ofisimize evlilik terapisi için  çiftlerin başvurma nedenleri ne olursa olsun, öncelikle evlilikleri tüm yönleriyle değerlendirilir.

Evlilik terapisi Değerlendirme sürecinde, birlikte ve ayrı görüşmeler yapılarak her iki taraftan da sorunu ve sorunun tarihçesini kendi gördüğü açıdan tanımlaması istenir.

Her birinin çözüm konusundaki öneri ve düşünceleri alınır ve terapiden beklentileri belirlenir. Bu süreçte, eşlerin kişilik özelliklerinin evliliğe yansımasını anlamak için her ikisine de psikometrik testler ve evlilikteki sorunların türünü ve şiddetini belirlemeye yarayan bazı ölçekler uygulanır.

Terapi süresince ilişkide değişimi sağlamak amacıyla terapist tarafından bir seanstan diğerine gelene kadar uygulanacak bazı ev ödevleri verilebilir.

Gaziantep – Araban’da terapinin süresi yaşanan problemin türüne, yoğunluğuna ve kişilerin değişim hızına göre değişebilir. Görüşme sayısı gelişmelere göre belirlenir. Görüşme aralıkları; seanslarda ele alan konuların yaşama geçmesine fırsat tanıyacak kadar uzun ama eski alışkanlıkların sürmesine izin vermeyecek kadar kısa zaman diliminde olması dikkate alınarak düzenlenir.

 

Gaziantep – Araban’da Evlilik Terapisine Kimler Gitmelidir?

Gaziantep – Araban’da Aile ve evlilik terapisine kısaca ailesine ve evliliğine önem veren herkes gitmelidir. Modern hayatın bize sunmuş olduğu stres, kaygı ve yoğun yaşam temposu bazen evlilik ilişkilerimizi bozabilir.

Evliliğimizde arzuladığımız aşkı, huzuru ve mutluluğu ulamıyorsak yada evlilik doyumumuzu kaybetmişsek vakit kaybetmeden Gaziantep – Araban’da hemen bir aile ve evlilik danışmanına başvurmalısınız.

 

Gaziantep – Araban’da Evlilik Terapisi Ücretleri Nedir?

Gaziantep – Araban’da Evlilik terapisinin ücretleri psikoterapistin tecrübesine, verdiği hizmete, uyguladığı yönteme, bulunduğunuz ile göre değişiklik gösterebilir. 

Gaziantep – Araban’da Aile terapisi ücretleri, hizmeti veren kurum ve kişilere göre değişmektedir. Aile terapisi olan hastaneler kamu ve özel olarak ayrılmakta ve farklı fiyatlar sunmaktadır. Özel klinikler ve merkezlerde ise fiyatlar hastanelerden daha farklıdır.

Aile ve evlilik danışmanlığı Gaziantep – Araban’da ücret tarifesi resmi olarak aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri tarafından belirlenir.

 

Aile ve Evlilik Danışmanı Kimdir?

Aile ve evlilik danışmanı bakanlığın belirlediği alanlardan mezun olduktan sonra aile ve evlilik danışmanlığı üzerine terapi ve danışmanlık eğitimlerini tamamlayan kişilerdir.

 

Evlilik Terapisi İşe Yarar mı?

Çözüm odaklı olduğun zaman evlilik terapisinden daha fazla verim alırsın. Evliliklerinde çatışma olmasına rağmen evliliklerini sürdürmeyi başaran çiftlerin şefkat ve dostluk konusunda diğerlerine göre daha iyi konumda olduklarını söylemek mümkündür.

Mutsuz çiftler bu tür bir yetenek setine sahip değildirler. Genel olarak evlilik terapisinin amacı etkileşim kalıplarını, duygusal bağları ve çiftler arasındaki iletişimi değiştirmek veya geliştirmektir. Evliliğinde problem varsa daha fazla geç kalmadan bir Gaziantep – Araban’da evlilik terapistinden yardım almalısın.

Evliliğinde problem olduğunu düşünüyorsan en kısa sürede yardım almaya çalışmalısın. Terapi için zaman ve para planlamalarını yapın. Hiçbir şey yapmadan öylece beklediğin sürece zaman aleyhine işleyecektir. Bu nedenle çok geç kalmadan destek almayı düşünmelisin.

 

Hangi Ailesel Problemler için Gaziantep – Araban’da Terapiste Gitmek Gerekir?

Hiçbir evlilik mükemmel değildir. Hemen her çift evliliği boyunca zaman zaman yardıma ihtiyaç duyabilir. Evlilik terapisi almak için mutlaka sıkıntılı bir evlilik içinde olmak da gerekmez. Bizim ülkemizde henüz pek alışılmış değildir ama yurt dışında evlilikleri sağlam olan birçok çift ilişkilerini daha da geliştirmek veya çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla evlilik danışmanlığı almakta ya da ilişki geliştirme programlarına katılmaktadır. Çatışmalı evlilikler çoğu insanın evlilik yaşamındaki iniş çıkışlardan farklı bir durum arz eder. Sorunlu evliliklerde ilişkideki hayal kırıklığı öyle bir gelip bir gitmez, ara sıra hissedilen bir duygu değil süreğendir ve kişiler evliliklerinden derin bir tatminsizlik duyarlar. Bu tür evliliklerde sık ve giderek şiddeti artan kavgalar yaşanır. Kavgalar çözüme götürmez, sadece tükenmişlik hissi yaratır. Ama sorunlu evliliklerdeki ilişki her zaman kavgalı değildir. Bazı evliliklerde kavga yoktur ancak ilişki kaliteli değildir, eşler birbirlerinden tamamen kopukturlar; birbirleri için bir şeyler yapmayı ve iletişimi tamamen keserler, bu durumda evlilik yaşamında işler daha da kötüye gitmeye başlar. Çözüme kavuşmayan sık tartışmalar, olumlu duyguların kaybı, arkadaşlık, seks ve canlılığın azalması evliliğin sorunlu olduğunun işaretleridir. Önemsememe, içe çekilme, şiddet ve bağlantının tümüyle kopuk olması söz konusuysa eğer evliliğin büyük bir problem içinde olduğunu ve boşanma riskinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Evlilik çatışmasından söz etmek için resmi olarak evli olmak şart değildir. Uzun dönemli ciddi ilişkilerde de bu tür problemlerle evlilik terapisine ihtiyaç duyulabilir.

 

Evlilik terapisi hangi durumlarda gereklidir?

Evlilik terapilerinde sıkça karşılaşılan ve üzerine çalışılan konuların başlıcaları aşagıdaki gibidir.

  • Eşlerin birbirleriyle sağlıklı bir iletişim kuramamaları,
  • Evlenmeden önce eşlerin görmezden geldikleri, değiştirmeye çalıştıkları özelliklerin evlilik sürecinde gün yüzüne çıkması ve artık problem oluşturması,
  • Cinsel sorunlar,
  • Boşanma kararı almış olmaları,
  • Zor bir süreçten geçen ilişkiyi kurtarma isteği,
  • Eşlerin ortak kararı ile alınan ayrılma kararı sonrası sağlıklı bir boşanma süreci geçirmek için yardım almak istemeleri,
  • Aldatma sorunları,
  • Eşlerin birbirlerine uyguladığı psikolojik ya da fiziksel şiddet,
  • Bağlanma korkusu nedeniyle ortaya çıkan problemler,
  • İş hayatı ve özel yaşam arası dengenin kurulamamış olması,
  • Şiddeti her geçen gün artan kavgalar,
  • Çocukları kapsayan sorunlar,
  • Eşlerden birinin ya da her ikisinin de gereken sorumlulukları almaması,
  • Ailelerin evliliğe olumsuz etkileri ve onlara karşı çizilemeyen sınırlar,
  • Çiftin birbirine karşı yaşadığı öfke kontrol problemleri,
  • Eşlerin birbirlerine olan ilgilerinin azalması,
  • Kıskançlık başlıca başvuru nedenleri arasındadır.

Gaziantep – Araban’da Evlilik terapisine genellikle çok sıkıntılı durumlar yaşandığı, ilişkideki sorunlar artık içinden çıkılmaz bir hal aldığı zaman gidilmeye karar veriliyor. Ancak karşılaştığınız sorunlar ne kadar küçük de olsa kendi aranızda çözüme kavuşturamıyorsanız, bu süreçte birbirinizi yıpratmaya başladıysanız, küçücük sorunlar birbirinize zarar verdiğiniz olaylara dönüyorsa, aranızda sağlıklı bir iletişim kuramıyorsanız evlilik terapisine gitmenizde büyük fayda var.

 

Eşiniz Evlilik Terapisine Gitmek İstemezse Neler Yapılabilir?

Bazı insanlara, toplumsal koşullanmalar veya kişilik yapıları nedeniyle sorunları için yardım istemek güç gelir. Bazen de ilişkideki çatışmanın sonucu olarak eşlerden biri terapiye gelmeyi reddeder. Çoğu zaman yapılan hata; danışmanlık alma önerisini kavga esnasında veya problemin yoğun olarak yaşandığı bir anda, daha  olumsuz duygular henüz yatışmamışken gündeme getirmektir. Yanlış zamanda yapılan öneri terapiye başlamayı geciktirir ya da tümüyle engeller. Kavga sırasında eşlerden biri psikoloğa gidelim dediğinde çoğunlukla karşı taraf bunu bir eleştiri veya “hasta kişi”, “sorun sende” suçlaması olarak algılayıp savunmaya geçer.

Eşiniz terapiye gitme önerisini kabul etmiyorsa nedenini anlamaya çalışıp bu teklifi biraz zaman geçtikten sonra tekrarlamak iyi olur. Konuşmayı daha uygun bir ortamda sakinken yapmak, suçlayıcı ve eleştirici ifadeler kullanmamaya dikkat etmek, konuşmaya başlarken sorunu sadece karşımızdakinde görmediğimizi, çatışmada kendi rolünün de olduğunu ve değişmede kendimize düşen sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu açıklayarak karşıyı rahatlatacak ve işbirliğine çekecek tarzda konuşmaya çalışmalıdır.

Eğer tüm çabalarınıza ve teşviklerinize rağmen eşiniz terapiye gitmeyi reddediyorsa kendi başınıza bir şeyler yapmaya başlayabilirsiniz. Tabi ki tek başına problemli bir evliliği düzeltmek zordur ama en azından Gaziantep – Araban’da bir evlilik veya aile terapistiyle konuşarak ilişkide yaşanan sorunlarda kendi rolünüzü görebilir, çatışmayı çözümlemede ve ilişkiyi geliştirmede sizin neler yapabileceğiniz, eşinize nasıl yaklaşacağınız konusunda bilgilenebilir ve belki onu terapiye ikna konusunu terapistin desteği ve yönlendirmeleriyle başarabilirsiniz. Bazen eşlerden biri danışmanlık almaya başlayıp da kendinde yaptığı değişimlerle ilişkide bir gelişme sağladığında, bu defa eşi evliliklerinde yaşanan bu gelişmeyi görüp psikoterapi sürecine güven duymaya başlıyor ve sonradan sürece katılmayı kabul edebilmektedir.

 

Sizlerde Gaziantep – Araban’da aile ve evliliğinizde hak ettiğiniz aşkı yaşamak ve mutluluğa ulaşmak için hemen iletişime geçiniz.

Psikoterapist Mehmet ULUBEY

Psikoloji alanında 12 yıllık tecrübesi olan Uzman Psikoterapist Mehmet Ulubey daha çok aile, çocuk ve cinsellik üzerine çalışmaktadır. Her yıl ortalama 3000 kişinin kendisine, ailesine, cinselliğine ya da çocuklarına psikoterapi ve eğitimlerle ile farkındalık katmaktadır.