Cinsel İsteksizlik (Frijidite – Cinsel soğukluk)

Cinsel isteksizlik, yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen (kadın veya erkekte) cinsel istek duyulmaması durumu olup “cinsel istek bozuklukları” grubunda yer almaktadır.

Halk arasında tam karşılığı olmasa da “frijidite” veya “cinsel soğukluk” olarak da adlandırılmaktadır. Halk arasında cinsel yönden soğuk olan kadınlar “frijit” olarak adlandırılmaktadır.

Cinsel isteksizlik, uzun süreli cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmaması şeklinde de tanımlanabilir.

Cinsel isteksizlik, görülme şekli açısından iki türlüdür:

Primer Cinsel İsteksizlik: Cinsel istek durumunun ergenlik döneminden itibaren olmaması.

Sekonder Cinsel İsteksizlik: Önceden cinsel istek sorunu olmayan bir kişide daha sonra ortaya çıkan cinsel istek sorunu şeklindedir.

Bazen de yoğun iş hayatı, stres gibi nedenlere bağlı olarak dönemsel olarak cinsel istek azlığı görülebilmektedir

Cinsel isteğin az olması kadınlarda cinsellikle ilgili en yaygın şikayetlerdendir. Cinsel terapi kliniğine başvuran kadınların %40‘ın da görülmektedir.

Kadınların yaklaşık %33’ünün hayatlarının bir döneminde cinsel ilgi ya da istek azalmasıyla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.

Cinsel isteksizlik oranları yaşa bağlı olarak artmaktadır.

Cinsel isteksizliğin nedenleri;

Genel sağlık sorunları, geçmişteki olumsuz cinsel deneyimler, evlilik veya ilişki sorunları, depresyon, dini inançlar, başarısızlık korkusu, güvensizlik, gebe kalmaktan ve cinsel yolla bulaşan hastalık kapmaktan korkma, suçluluk ve günahkarlık duyguları, cinsel ilişkinin sıklığının ve niteliğinin düşük olması sayılabilir.

Mehmet Ulubey

Paylaş
Yazar
Mehmet Ulubey